Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - ME cauta proiectanti pentru elaborarea SF al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti
ME cauta proiectanti pentru elaborarea SF al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti
Info-Santiere Publicat de AG&F 31 Oct 2023 14:25
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anuntat lansarea in SICAP si inceperea procedurii de achizitie a lucrarilor (proiectare si executie la cheie), aferente obiectivului de investitĖ§ii Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnita – Lapustesti: “Romania avea datoria sa faca acest proiect de cel putin 40 de ani. Va anunt ca proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, incepand de astazi, este prezent in SICAP, fiind astfel lansat oficial procesul de achizitie a proiectantului care va elabora studiul de fezabilitate. Este o promisiune respectata a mandatului meu. Vorbim despre o capacitate de productie cu acumulare prin pompaj cu o putere instalata de pana la 1.000 MWh. Aceasta hidrocentrala cu acumulare prin pompaj rezolva mai multe probleme, in principal nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe intelesul tuturor: avem doua lacuri, la Lapustesti si la Tarnita, unul plasat mai sus decat celalalt. Atunci cand avem nevoie de productie in sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine si produce energie electrica. Atunci cand avem excedent de productie, pornim pompele din lacul de jos si, practic, urcam inapoi apa in lacul de sus. Este ca o mare baterie verde.” Costul studiului de fezabilitate este estimat la valoarea de 3 milioane si jumatate de euro, studiul avand o durata de maximum 12 luni. “Imi doresc ca pana in toamna viitoare sa avem studiul de fezabilitate gata. Ma bazez pe implicarea unor ofertanti seriosi, cu experienta, care sa fructifice si toate celelalte studii efectuate pana acum, in masura in care acestea mai sunt valabile. Pe baza studiului de fezabilitate, SAPE va identifica in mod competitiv si transparent parteneri privati pentru o companie de proiect. Viziunea mea este ca statul sa ramana minoritar in acest proiect, iar partea privata sa garanteze atat capitalul necesar, cat si continuitatea acestui proiect strategic si complex, care va putea fi finalizat intr-o perioada de 8-10 ani de zile, pe baza estimarilor expertilor. Toate datele le vom avea prin studiul de fezabilitate. A venit timpul acestui proiect — mai bine mai tarziu decat niciodata” a transmis ministrul Energiei.
 
Oportunitatea si necesitatea realizarii proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare si pompaj (CHEAP) Tarnita – Lapustesti
Oportunitatea si necesitatea realizarii proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare si pompaj (CHEAP) Tarnita – Lapustesti se bazeaza pe urmatoarele avantaje si functiuni asigurate pentru sistemul energetic national de o centrala de pompaj: cresterea gradului de siguranta al SEN; transferul energiei electrice de la golul de sarcina la varf; arbitrajul pietei de energie electrica; rezerva de avarie de scurta durata; reglajul frecventa-putere si rezerva turnanta; furnizarea de rezerva reactiva si reglarea tensiunii in SEN; schimbul prin interconexiune in cadrul UCTE; repunere in functiune SEN- black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de retea in cazul in care se produce o pana de curent; implementarea si gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrica asigurand conditii optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW in centralele electrice eoliene.
Hidrocentrala Tarnita – Lapustesti va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare si stocaj, fiind cea mai buna locatie din Romania pentru dezvoltarea unui proiect de centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj. Aceasta va contribui la asigurarea securitatii energetice a Romaniei si a unei parti din Europa Centrala si de Est, in contextul razboiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene si al variatiilor necontrolate ale preturilor la energie.
Reamintim ca Ministerul Energiei, prin  SAPE S.A. a initiat unul dintre cele mai  transparente si competitive procese de selectie pentru studiul de fezabilitate al Hidrocentralei Tarnita – Lapustesti, incurajand mediul privat sa participe cu solutii ingenioase si benefice pentru Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
noark
BogArt
konsent
rigips
quadratum
concelex
Arduro
ness project
Ubitech
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
CDS
MAKITA
siniat
theda mar
EDIT-Structural
leviatan
SSAB
strabag nivel 1
viarom
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander