Agenda Constructiilor
Duminica, 14 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - OMV Petrom si Romgaz vor investi 4 miliarde euro in dezvoltarea Neptun Deep
OMV Petrom si Romgaz vor investi 4 miliarde euro in dezvoltarea Neptun Deep
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 22 Iun 2023 11:11
OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, si Romgaz, cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania, au aprobat planul de dezvoltare a zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. Acesta urmeaza sa fie depus la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru confirmare. OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii avand o participatie de 50% in proiect.
OMV Petrom si Romgaz vor investi pana la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o productie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Prin decizia finala de investitie pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic romanesc. Impreuna cu partenerul nostru, Romgaz, intram in faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adancime din Romania. Proiectul va contribui la cresterea economica a Romaniei si va consolida securitatea energetica a tarii. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: productia este echivalenta cu cererea anuala curenta de gaze naturale a ~ 4,3 milioane de gospodarii multiplicata de ~ 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastra 2030 prin care sustinem tranzitia energetica in Romania si in regiune.”
Razvan Popescu, Director General Romgaz: „Neptun Deep este un proiect strategic pentru Romania si pentru regiune din perspectiva asigurarii necesarului de gaze naturale si tranzitiei energetice a tarii. Incepand cu 2027 vom avea o noua sursa de gaze naturale, care are potentialul de a creste semnificativ productia de gaze naturale a tarii. Suntem mandri sa fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung.”
Aristotel Jude, Director General Adjunct Romgaz: „Proiectul Neptun Deep intra astazi intr-o noua faza, decizia de a investi in dezvoltarea zacamintelor din acest perimetru este una istorica pentru toate partile interesate si care va aduce beneficii incontestabile securitatii si independentei energetice a Romaniei. Ramanem angajati in atingerea obiectivelor acestui proiect si suntem increzatori ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale va confirma, cat mai curand posibil, planul de dezvoltare a zacamintelor comerciale Domino si Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, moment de la care va incepe efectiv etapa de dezvoltare a acestor zacaminte”.
Infrastructura necesara pentru dezvoltarea zacamintelor offshore de gaze naturale Domino si Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de productie submarine si reteaua de conducte colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principala de gaze catre Tuzla si o statie de masurare a gazelor. Platforma isi genereaza propria energie electrica, functionand la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului. Intreaga infrastructura va fi operata de la distanta, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor si va contribui la imbunatatirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic si reducerea emisiilor.
Prima productie este estimata in 2027. Productia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
siniat
Arduro
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
noark
theda mar
concelex
quadratum
BogArt
Acvatot 2019
SIGM
CDS
konsent
strabag nivel 1
viarom
MAKITA
SSAB

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander