ORADEA: Gradina zoologica va fi mutata in afara orasului, pe un teren de 20 ha |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 10 Aug 2022 11:25 |
Conducerea Administratiei Domeniului Public (ADP) si Primaria Oradea cauta terenuri pentru mutarea si extinderea Gradinii zoologice intr-una din padurile invecinate municipiului, pe o suprafata de cel putin 20 de hectare, de trei ori mai mare decat in prezent.
"Avem, deocamdata, doua variante, in lucru. Saptamana trecuta am fost, impreuna cu domnul Bolojan si domnul Birta, la Primaria Sanmartin. S-au discutat niste proiecte privind centura comunei si un tren care sa lege orasul cu localitatea Cordau, iar al treilea obiectiv a fost Gradina zoologica pe care am propus sa o amenajam, pe vreo 20 de hectare, la marginea padurii Felix. Primarul spunea ca va discuta cu factori locali, cu privatii. Si mai avem o varianta in padurea de la Saldabagiu, unde ar trebui sa facem un schimb de terenuri, pentru ca padurea municipiului Oradea e dincolo de padurea comunei Bors", a declarat directorul ADP Oradea, Liviu Andrica.
Proiectul mutarii Gradinii zoologice este legat de proiectul municipalitatii pentru construirea unui complex sportiv si de agrement, pe o suprafata totala de 21 de hectare (mai exact 211.664 metri patrati, conform PUZ-ului aprobat in iulie), ce ar fi finalizat in urmatorii cinci ani. Complexul multifunctional va fi construit in vecinatatea noii sali polivalente Arena Oradea, pe un perimetru delimitat de str. Fagarasului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program sportiv "Bihorul" si Gradina Zoologica. Acesta va permite desfasurarea de competitii sportive, concerte, festivaluri si alte tipuri de manifestari cu public numeros.
Baza sportiva va cuprinde un stadion modern, cu 16.000 de locuri, instalatie de iluminat nocturna, un hotel cu 46 de camere, parcare subterana cu 150 de locuri, o piateta la suprafata. In jurul stadionului, municipalitatea are in proiect sa amenajeze un parc si terenuri pentru sportul de masa, inclusiv de fotbal si de tenis, pe amplasamentul actualei Gradini Zoologice care va fi relocata in afara orasului.
Intregul proiect va mai cuprinde protejarea si punerea in valoare a Capelei Rhedey din incinta Gradinii zoo, o sala de sport si bazin de inot didactic in incinta Liceului sportiv Bihorul si renovarea Stadionului Tineretului la standarde internationale, respectiv stadion de atletism cu pista si tribuna.
Acest proiect complex va servi si nevoilor Liceului cu Program Sportiv, Colegiului "Partenie Cosma" si Universitatii Oradea, ai caror elevi si studenti vor avea posibilitatea de a-si desfasura orele de sport si de studiu in aceasta baza sportiva moderna.
Noul complex sportiv ar urma sa fie construit de Compania Nationala de Investitii (CNI) si sa fie finalizat, peste cinci ani, in anul 2027.
"Mutarea Gradinii este determinata de construirea complexului sportiv si este necesara pentru ca proiectul stadionului 'prinde' vreo trei hectare din gradina zoo pentru parcuri, zonele verzi. Daca nu ne putem muta pana la demararea proiectului sportiv, va trebui sa restrangem gradina la jumatate, avand 7,3 hectare, si sa pregatim totusi mutarea", a precizat Andrica.
Potrivit Studiului de Fezabilitate aprobat de Consiliul Local Oradea, investitia in viitorul complex sportiv se va ridica la 45,68 milioane euro, fara TVA.
Noul PUZ al zonei pentru complexul sportiv a fost aprobat recent, pe 28 iulie, in CL Oradea, documentatia complexului sportiv cu terenul liber de sarcini fiind inaintata catre CNI si Ministerul Dezvoltarii in scopul finantarii proiectului.
Noua Gradina zoo va fi una foarte moderna, fiind la curent cu trendul de dezvoltare si amenajare a gradinilor zoologice din Europa, cu expunerea animalelor pe zone reprezentand continentele, cu trasee bine stabilite, informative si atractive pentru toate varstele.
"Asa am vazut in mai multe locuri pe unde am fost in vizita de documentare: atat in Ungaria, la Nyiregyhaza, cat si in Germania, in Elvetia. In acest mod, pe continente, se proiecteaza gradina si se populeaza," a mentionat directorul ADP Oradea.
9 august este ziua internationala a gradinilor zoologice si a parcurilor. Este celebrata pentru a marca importanta conservarii speciilor, pentru promovarea educatiei si a informarii opiniei publice cu privire la conservarea biodiversitatii.
|