Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - APA ILFOV: Proiecte de investitii in valoare totala de 2,67 miliarde lei, in derulare
APA ILFOV: Proiecte de investitii in valoare totala de 2,67 miliarde lei, in derulare
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 07 Apr 2023 06:20
Compania Apa Ilfov, operatorul regional al retelelor de alimentare cu apa si canalizare din judetul Ilfov, are in implementare proiecte cu o valoare totala de 2,67 miliarde lei. Cel mai mare dintre acestea, ce prevede investitii de peste doua miliarde lei, este reprezentat de Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Ilfov, in perioada 2014-2020 si are termen de finalizare prevazut la finalul anului 2026, fondurile fiind alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM). Tot din aceasta facilitate de finantare face parte si Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in aglomerarile Afumati si Ganeasa, in valoare de 292,85 milioane de lei, dar si Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in aglomerarea Snagov, in valoare de 292,76 milioane de lei. Un alt proiect major, in valoare de 46,39 milioane de lei, prevede infiintarea unei retele de canalizare pluviala in cartierul Independentei, oras Bragadiru, termenul de finalizare a proiectului fiind stabilit in anul 2024.
"Am continuat sa depunem cu perseverenta cereri de finantare pentru proiecte noi de dezvoltare, modernizare si reabilitare a retelelor de apa si canalizare pentru cetatenii judetului Ilfov. Toate aceste proiecte de investitii mentionate vor fi fazate si continuate prin intermediul PODD 2021-2027", a declarat Catalin Dragila, directorul general al companiei de apa.
Pe langa aceste proiecte de investitii, compania Apa Ilfov mai implementeaza un program ce prevede Digitalizarea infrastructurii de apa a operatorului regional Apa Ilfov, ce are ca obiect cresterea gradului de digitalizare a companiei pentru optimizarea operarii infrastructurii de apa pe care o gestioneaza, inclusiv reducerea pierderilor de apa. Valoarea proiectului este de 11,7 milioane de lei, termenul de finalizare fiind stabilit in decembrie 2023. Tot pana la finalul acestui an, compania Apa Ilfov are in plan implementarea unui prevede montarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu al operatorului, in valoare de 27,16 milioane de lei. 
 
 
Crestere de peste 42% a cifrei anuale de afaceri
Compania Apa Ilfov a inregistrat in 2022 o cifra de afaceri de 78,28 milioane de lei, cu circa 42,51% peste nivelul de 54,93 milioane de lei realizat in 2021. "Cifra de afaceri inregistrata de Apa Ilfov reflecta preocuparea companiei pentru extinderea si modernizarea sistemului public de apa si de canalizare din aria sa de operare, in conditiile unei dezvoltari urbanistice accelerate a comunitatilor pe care le deserveste. In 2022, Apa Ilfov a preluat operarea serviciului de alimentare cu apa potabila in Peris, localitate unde era deja furnizor al serviciului de preluare a apelor uzate. Tot in anul trecut, orasul Snagov a intrat in aria de operare a Societatii, deopotriva pentru alimentare cu apa, cat si pentru canalizare. Si, nu in ultimul rand, in 2022 Apa Ilfov a trecut la aplicarea tarifului unic la nivelul intregii arii de operare", a precizat Catalin Dragila.
Pentru urmatorii doi ani, conducerea companiei estimeaza mentinerea trendului de crestere a cifrei de afaceri, care ar urma sa ajunga la 104,84 milioane de lei in 2023, respectiv la 112,62 milioane de lei in 2024.
Investitii in contorizare si reducerea pierderilor din retele
Recent, compania a depus cererea de finantare pentru proiectul "Digitalizarea infrastructurii de apa a operatorului regional Apa Ilfov", care presupune montarea de contoare inteligente echipate cu module radio ce ofera posibilitatea colectarii datelor (indexurile contoarelor si alarmele la evenimente) atat intr-o retea fixa, utilizand protocolul de comunicatie din domeniul IoT (Internet of Things), cum ar fi LoRa, NarrowBand IoT, Sigfox, LTE-M, cat si printr-un sistem walk-by/ drive-by (protocol wireless M-Bus sau echivalent). De asemenea, se doreste achizitia de echipamente pentru sectorizarea retelelor si monitorizarea consumurilor, respectiv vane de sectorizare, debitmetre, loggeri de presiune si platforma digitala pentru colectarea, integrarea si analiza datelor. Potrivit datelor Apa Ilfov, acest proiect are in vedere reducerea pierderilor de apa din sistem, cresterea randamentului sistemelor si eficientizarea companiei de apa.
Este de amintit si ca Operatorul are in desfasurare un proiect pentru detectia pierderilor de apa in orasul Pantelimon, care se bazeaza pe sectorizarea anumitor portiuni de retea (DMA-uri), prelocalizarea si localizarea pierderilor cu echipamente acustice dedicate, montarea loggerilor de presiune in mai multe puncte cheie ale retelei, dar si monitorizarea debitelor de intrare in sistem. 
 
Convingerea populatiei sa foloseasca rational resursele de apa, o mare provocare
Apa Ilfov extrage apa din subteran, prin puturi de mare adancime. Pe masura ce incalzirea globala si schimbarile climatice se agraveaza, creste cerinta de apa si rezervele de apa dulce devin tot mai critice. Potrivit datelor companiei, va fi necesara identificarea de noi resurse pentru asigurarea furnizarii apei potabile catre populatie.
"Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai pronuntate si vor deveni mai frecvente si mai intense. O mare provocare a operatorilor de apa si a administratiilor locale este de a convinge populatia care beneficiaza de aprovizionare cu apa in a folosi in mod rational resursele, prin campanii de informare si constientizare. Lucram impreuna cu membrii comunitatilor locale pentru a gestiona in mod durabil aceasta resursa pretioasa si pentru a reduce impactul secetei. De asemenea, modificarea chimismului apei la sursa, ca efect al schimbarilor climatice, duce la necesitatea reproiectarii proceselor de tratare, o alta provocare privind retehnologizarea", a subliniat Catalin Dragila.
 
 
Potrivit managerului, precipitatiile abundente, precum si poluarea industriala, duc la incarcarea retelelor de canalizare, ceea ce presupune noi investitii in redimensionarea tuturor obiectivelor, pentru asigurarea protectiei mediului.
"In activitatea curenta, Apa Ilfov inregistreaza dezechilibre de furnizare doar in perioadele caniculare si doar in cateva puncte ale ariei de operare. Planul de actiune pentru prevenirea acestor situatii are in vedere cateva directii principale, precum identificarea si reducerea la maxim a pierderilor de apa, prin remedierea tuturor avariilor aparute la sistemul de distributie a apei si prin identificarea si stoparea consumurilor clandestine nefacturate; informarea si constientizarea utilizatorilor privind utilizarea rationala a apei potabile si, in situatii exceptionale, suplimentarea capacitatii instalate a sistemelor de alimentare cu apa disponibile la nivel local", a mai precizat reprezentantul companiei Apa Ilfov.
***
Incepand cu anul 2009, Apa Ilfov este Operatorul Regional al serviciului public de alimentare cu apa si de canalizare din Judetul Ilfov. In prezent, compania furnizeaza servicii de apa-canalizare in 22 de localitati: Pantelimon, Bragadiru, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Branesti, Cernica, Dobroesti, Balotesti, Ciolpani, Glina, Tunari, Mogosoaia, Magurele, Jilava, Clinceni, Moara Vlasiei, Gradistea, Peris, Dragomiresti Vale, Vidra si Snagov.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Acvatot 2019
MAKITA
Ubitech
leviatan
FRONTALE
strabag nivel 1
quadratum
viarom
CDS
concelex
CONCEPT STRUCTURE
noark
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander