Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - AQUATIM: Peste 800 milioane lei pentru extinderea retelelor din Timis, prin POIM
AQUATIM: Peste 800 milioane lei pentru extinderea retelelor din Timis, prin POIM
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 22 Mai 2020 05:14
In ultimii patru ani, Aquatim SA, operatorul regional al retelelor de alimentare cu apa si canalizare din judetul Timis, a investit mai mult de 167,4 milioane de lei pentru extinderea si modernizarea sistemelor utilitare din aria de operare. Obiectivele si, implicit, strategia de dezvoltare a companiei sunt focalizate pe imbunatatirea serviciilor la nivel regional, cu respectarea criteriului de suportabilitate a tarifelor. Aquatim detine Licenta de operare Clasa 1 pentru serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare, acordata de autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). Societatea are implementat si certificat un sistem de management integrat calitate, mediu, sanatate si securitate ocupationala. 
Aquatim este operator regional din anul 2010, activitatea societatii in judet fiind coordonata de 5 sucursale: Buzias, Deta, Faget, Jimbolia si Sannicolau Mare. La finalul lui 2019, in aria de operare erau 57 de unitati administrativ-teritoriale, cu un numar total de 138 de localitati.
Interviu cu ing. Ilie Vlaicu, director general al Aquatim SA, functie pe care o detine din anul 1999.
Din 2002, este doctor in inginerie al Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara. Si-a inceput activitatea profesionala la Combinatul Siderurgic Resita, ca inginer chimist. In perioada 1991-1999, a fost asistent universitar si, apoi, sef de lucrari in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului. Este profesor asociat al Universitatii Politehnica Timisoara si prim-vicepresedinte al Asociatiei Romane a Apei (ARA).
 
- Ce proiecte aveti in derulare, in acest moment?
- Aquatim are in derulare urmatoarele trei proiecte finantate prin programe internationale. Primul dintre acestea reprezinta „Fazarea proiectului Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis”, cofinantat prin POIM (Programul Operational Infrastructura Mare), cu termen de finalizare in decembrie 2022. Proiectul are ca obiective specifice lucrari privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si a sistemelor de colectare a apei uzate in aglomerarile: Timisoara (localitatile Sanmihaiu Roman si Utvin), Buzias, Jimbolia, Deta si Recas. Valoarea totala eligibila neta a proiectului este de aproximativ 63 milioane de lei.
Un alt proiect, "Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis", cofinantat prin POIM, are termenul de finalizare programat la finele anului 2021. Contractul de finantare are o valoare totala eligibila de circa 9,5 milioane lei (fara TVA).
Cel de-al treilea proiect, si cel mai valoros, prevede dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis fiind cofinantat prin POIM. Valoarea eligibila a acestuia depaseste 800 de milioane de lei (fara TVA), termenul de finalizare fiind stabilit in decembrie 2023.
Investitiile vizeaza extinderea si reabilitarea retelei de apa cu aproximativ 400 km, extinderea si reabilitarea retelei de canalizare cu peste 200 km, constructia a sase statii noi de epurare a apei uzate si a 22 de uzine de apa.
 
- Ce evolutie financiara inregistreaza compania?
- Compania a avut, in 2019, o cifra de afaceri de aproape 150 de milioane de lei si profit net de 7,5 milioane de lei; in 2018, cifra de afaceri era de aproximativ 130 de milioane de lei si profitul net, de 9,8 milioane de lei, iar in 2017 cifra de afaceri ajungea la 127 milioane de lei si profitul la 10 milioane de lei. Aquatim are acum in jur de 940 de angajati. Indicatorii prezentati sunt cei disponibili la finele anului 2019 si pot suferi mici modificari pana la momentul intocmirii bilantului. La momentul intocmirii raportului curent, datele financiare pentru luna decembrie au fost estimate, iar odata cu intocmirea situatiilor financiare anuale, acesti indicatori vor fi revizuiti si definitivati.
 
- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2020-2024?
- Aquatim a reusit, prin scaderea costurilor, sa se mentina in zona profitabilitatii. Numarul de angajati nu a crescut proportional cu dezvoltarea ariei de operare, pentru ca am eficientizat munca oamenilor. Accesarea fondurilor a insemnat si o anume disciplinare a firmei, a angajatilor, disciplina ceruta de indicatorii solicitati la aprobarea proiectelor, indicatori verificati continuu, pe parcursul derularii proiectelor. 
In luna martie 2019, a fost semnat la Timisoara, in prezenta oficialitatilor, contractul de finantare pentru "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, parte a POIM. Proiectul regional amintit are ca obiectiv dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si apa uzata in 45 de unitati administrativ teritoriale din judetul Timis, cu termen de finalizare in anul 2023. Valoarea proiectului este de 180 milioane de euro, din care 135,6 milioane euro sunt fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, 20,7 milioane euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local si 20,5 milioane euro co-finantare Aquatim. 
 
- Care este gradul de racordare a populatiei la retelele pe care le administrati si cand estimati ca se poate atinge 100%?
- In ultimii ani, serviciile de alimentare cu apa si de canalizare oferite de Aquatim au realizat un salt calitativ semnificativ, devansand celelalte servicii comunitare de utilitate publica. Gradul de conectare la retelele de alimentare cu apa potabila este de 99%, in Timisoara, si de 95%, in Timis, pentru localitatile deservite de noi. La canalizare procentajele sunt de 95%, respectiv 77%, fiind in ascensiune. Aceasta inseamna cresterea nivelului de trai pentru cetateni, dar, totodata, si confruntarea cu noi provocari si probleme ale specialistilor din domeniu, de la proiectanti, la executanti si operatori. Chiar si atunci cand e vorba de sisteme si instalatii absolut noi, sunt totusi necesare abordari de optimizare procedurala si operationala, tinta oricarui operator fiind mentinerea functionalitatii intregului sistem in vederea cresterii gradului de confort si securitate pentru clienti, dar si a crearii premiselor legate de protectia mediului si de conservarea resurselor de apa. Pe fondul actualelor realitati economice, caracterizate de o oarecare incertitudine, precum si de o crestere a gradului de complexitate a mediului in care ne desfasuram activitatea, trebuie sa fim bine organizati, abili, flexibili si, mai ales, sa prezentam incredere pentru beneficiarii serviciilor noastre.
 
- Care sunt problemele intampinate in derularea activitatii?
- Actualmente, in Romania e nevoie de forta de munca inalt calificata si adaptabila, capabila sa utilizeze in mod eficient cunostintele si cele mai noi tehnologii in vederea asigurarii exploatarii durabile a resurselor de apa. La Aquatim, sustinem necesitatea cercetarii aplicative, cu tinte clare de eficientizare a proceselor din mediul tehnologic real. Lucram la crearea unui set de normative, dupa modelul german, care cuprind informatii cu privire la proiectarea, constructia, exploatarea, intretinerea si verificarea echipamentelor si instalatiilor specifice, precum si la exploatarea sustenabila a resurselor de apa si a solurilor. Fiind bazate pe vaste cunostinte teoretice, imbinate cu o valoroasa experienta practica, ele constituie veriga de legatura dintre legislativ si operativ, existenta lor permitand autoguvernarea tehnica in domeniu. Realizarea unui asemenea set de reguli tehnice, de materiale de inalta calitate profesionala, va contribui in mod substantial la imbunatatirea calitatii prestatiilor noastre.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
BogArt
quadratum
leviatan
theda mar
viarom
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
konsent
MAKITA
DRS
noark
ness project
Ubitech
VEGO
SSAB
concelex
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CDS
Arduro
ELECTROGRUP
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<