BIHOR: Etape de realizare a centurilor rutiere pentru Beius, Alesd si Sanmartin |
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 20 Nov 2020 09:40 |
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat un calendar estimativ pentru etapele de realizare a centurilor localitatilor Beius, Alesd si Sanmartin. Consiliul Judetean Bihor pregateste semnarea a trei protocoale de colaborare cu Primariile Alesd, Beius si Sanmartin pentru realizarea centurilor ocolitoare a acestor localitati.
Centurile Beius si Alesd
Ilie Bolojan a convenit cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) si cu cele doua primarii modalitatile de colaborare in asa fel incat aceste proiecte sa fie finalizate pana la finalul anului 2023. Centurile Beius si Alesd au asigurata finatarea pe actualul program de finantare 2014 – 2020 (proiectele din acest exercitiu financiar pot fi implemenate pana la finalul anului 2023).
„Saptamana viitoare vor fi aprobate protocoalele de implementare pentru fiecare centura cu CNAIR. Modelul a fost deja negociat, urmeza sa fie prezentat cel mai tarziu luni, si in sedinta de joi (n.r. 26 noiembrie 2020) ar urma sa fie aprobat. In paralel cu acest protocol, atat Consiliul Judetean Bihor, cat si consiliile locale ale localitatilor Alesd si Beius vor semna cate un protocol de colaborare, astfel incat din luna decembrie sa ne apucam de lucru efectiv. Responsabilitatile vor fi partajate, fiecare din cele doua primarii urmand sa suporte o parte din cheltuielile pregatitoare, iar Consiliul Judetean va suporta studiul de fezabilitate efectiv. Primariile vor finanta studiile geologice, topografice, hidrologice, analizele de trafic – documente pregatitoare,” a declarat Ilie Bolojan. Traseul final se va baza pe o analiza multicriteriala, care se face in doua etape de catre CNAIR.
Pana la inceputul lunii decembrie se vor realiza 3 variante de trasee pentru fiecare din cele doua centuri. Va fi varianta veche (lunga – a carei valoare este de peste 120 de milioane de euro) si alte doua variante, mai scurte, care se estimeaa ca nu vor depasi 30, 35 de milioane de euro.
„Intr-o prima etapa cele trei variante de trasee propuse vor intra in comisia tehnico – economica a CNAIR. In urma acestei etape vor ramane doua proiecte. Urmeaza o a doua analiza, iar dupa doua saptamani se va alege varianta finala. Pana cel tarziu la inceputul lunii ianuarie 2021 ne propunem sa avem finalizata si aceasta a doua etapa, astfel incat din ianuarie sa ne apucam efectiv de lucru. Cel mai tarziu la 1 mai anul viitor ar urma sa avem cele doua studii de fezabilitate pentru centurile Alesd si Beius aprobate cu toate avizele de mediu, electrice, etc. emise. La final va urma o Hotarare de Guvern prin care se vor aproba indicatorii. Exproprierea va fi facuta de CNAIR.
Obiectivul este ca la 1 iulie 2021 sa fie lansata licitatia pentru cele doua centuri, in asa fel incat pana la finalul anului 2023 sa finalizam lucrarile”, a mai declarat presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Centura Santmartin – Baile Felix
Un alt proiect important prezentat astazi este centura localitatii Sanmartin. Drumul va fi finantat in cadrul exercitiului financiar european 2021 – 2027. Astfel, in prima etapa, Consiliul Judetean Bihor va prelua de la Zona Metropolitana Oradea (ZMO) studiul de fezabilitate pentru acest proiect, care astazi este blocat. Consiliul va semna un protocol de colaborare cu Primaria Sanmartin pe modelul celor pentru centurile Beius si Alesd.
„Studiul de fezabilitate va fi revizuit, iar traseul actual propus al drumului nou va fi extins cu aproximativ 5 km (lungimea totala va fi astfel de 12 km), in asa fel incat centura sa ocoleasca Statiunea Baile Felix si sa se racordeze la DN76 in zona de dinaintea padurii localitatii Hidiselu de Jos. Tranzitul prin statiunea Baile Felix va fi astfel evitat in totalitate pentru cei care vor sa ajunga din zona Beius inspre Oradea,” potrivit lui Ilie Bolojan.
Valoarea estimata a acestei centurii este de 35 – 40 de milioane de euro, in functie de solutiile tehnice care se vor gasi.
Protocolul de colaborare ar urma sa fie semnat la finalul lunii decembrie 2020 si, mai departe, vor fi urmati pasii facuti la centurile Beius si Alesd: Primaria Sanmartin va suporta costurile pentru documentele pregatitoare, iar Consiliul Judetean Bihor va face studiul de fezabilitate si va derula licitatia.
„Va fi un decalaj de aproximativ 6 luni intre proiectele la centurile Beius – Alesd si cel din Sanmartin. Estimarea este ca acest drum sa fie finalizat pana la finalul anului 2024,” a continuat Ilie Bolojan.
Bani pentru exproprieri la centurile Osorhei, Nojorid si Santandrei
Tot in sedinta de la finalul acestei luni se vor aloca sumele necesare catre comunele Osorhei, Nojorid si Santandrei pentru a demara procedura de expropriere a amplasamentelor celor 3 trei culoare noi de circulatie.
„Estimarea este ca pana la finalul anului viitor sa avem atat proiectul tehnic realizat, cat si exproprierea finalizata, in asa fel incat in primavara anului 2022 sa incepem lucrarile,” potrivit lui Ilie Bolojan.
In ultima sedinta a Consiliului Judetean Bihor au fost adoptate toate documentele necesare accesarii finantarii europene pentru elaborarea proiectelor tehnice la drumurile noi din zona metropolitana – Centura Osorhei, Centura Santandrei si drumul de legatura cu Nojorid.
|