MLPDA: Studiu de fezabilitate investitie 24 de milioane euro, dezvoltare port Giurgiu |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 14 Dec 2020 16:28 |
Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) va supune avizarii in Consiliului interministerial de avizare a lucrarilor publice de interes national si locuinte studiul de fezabilitate pentru proiectul DANUBE - Retea de acces la Dunare - deblocarea circulatiei in Europa prin dezvoltarea in Romania a unei infrastructuri de porturi TEN-T de inalta calitate in conditii economice optime - Port Giurgiu. Valoarea proiectului este de 113,93 milioane de lei (24 milioane de euro), finantarea urmand a fi sustinuta din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.
Lucrarile propuse includ reabilitarea danelor 1 si 2 din Portul Ramadan, prin realizarea unui cheu vertical din palplanse metalice cu 3 dane de acostare; amenajarea fundului albiei in fata frontului de acostare prin dragarea terenului pana la cota - 4,5 ml pe o latime de cca 7 ml; in spatele cheului de palplanse se va obtine o platforma cu latimea de circa 15,5 ml betonata pe care se vor monta grinzi de rulare din beton armat pentru a crea posibilitatea montarii ulterioare de catre operatorii portuari din danele 1 si 2 port Veriga a unor macarale de cheu.
Lucrarile de reabilitare a danelor 5 si 6 din Portul Ramadan includ demolarea cheului existent, pastrandu-i-se piatra bruta corespunzatoare din punct de vedere fizic/ mecanic si al dimensiunii pentru a se refolosi la protectia taluzului cheului reabilitat. Cheul reabilitat se va realiza din pereu din dale prefabricate din beton armat care vor forma taluzul acestuia. De asemenea, se va realiza un nou acces in bazinul Veriga, recalibrarea gurii de acces, amenajarea pe latura vestica a bazinului pe o lungime cumulata de 220 ml, amenajarea unei rampe betonate pentru andocarea ambarcatiunilor de interventie rapida, stationate pe platforma de la dana 6. Totodata, se vor realiza lucrari de dragare pe bratul Smarda si in zona aval a bazinului Plantelor, pentru asigurarea conditiilor de acces pe cele doua cursuri, dar si lucrari de alimentare cu energie electrica si apa potabila a cheiurilor care fac obiectul investitiei. Durata de realizare a proiectului este de 24 de luni.
Beneficiarul proiectului este reprezentat de Compania Nationale "Administratia Porturilor Dunarii Fluviale" Giurgiu.
Sedinta Consiliului interministerial de avizare a lucrarilor publice de interes national in care va fi dezbatut proiectul va avea loc miercuri, 16 decembrie 2020.
|