MTI: Investitiile in infrastructura, importante pentru legaturile cu Ucraina si Moldova |
Infrastructura Publicat de AG&F 16 Aug 2023 11:46 |
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, la Galati, ca investitiile majore care au loc in Romania, majoritatea cu fonduri europene, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport sunt importante si pentru legaturile tarii noastre cu Republica Moldova si Ucraina in anii viitori, in perioada de dupa conflict, cand va avea loc si reconstructia tarii vecine, informeaza Agerpres.
„Din perspectiva prioritatilor pe care noi ca stat le-am declarat ca fiind foarte importante pentru noi, investitii in infrastructura, in zona de Est a Romaniei. Si in aceasta zona Galati-Braila se investeste, probabil daca e sa facem un calcul, cred ca se investeste cel mai mult, comparativ cu alte zone, in infrastructura. Numai ce am inaugurat podul pe care il stiti cu totii, ma feresc sa spun ca-i podul de la Braila, fiind la Galati, ca sa nu supar pe nimeni, vorbim de drumul expres care se va termina anul viitor intre Galati si Braila, vorbim de drumurile expres spre Focsani si spre Buzau, vorbim de A7, Autostrada Moldovei, Magistrala 500 pe CFR. Asta arata prioritatile pe care noi le avem in a lega Romania de Republica Moldova si de Ucraina in anii viitori. Asta inseamna si investitii pe componenta navala. In ultimul an am semnat tot ce inseamna lucrari de la Ploiesti la Pascani si dezvoltam o ruta nordica, autostrada spre Siret, la granita cu Ucraina, si spre Est, Ungheni, Chisinau. Sunt importante pentru ceea ce va insemna perioada de dupa conflict, perioada de reconstructie in care va intra Ucraina. Ne dorim ca acea perioada sa vina cat mai repede si razboiul sa se termine cat mai rapid si Ucraina sa intre in aceasta zona de reconstructie, iar infrastructura din Romania sa fie pregatita pentru asta”, a precizat Sorin Grindeanu.
El a subliniat faptul ca majoritatea proiectelor mari de infrastructura din Romania sunt sustinute din fonduri europene.
„Pe programele europene, portul Constanta doar pe componenta feroviara in urmatorii ani va ajunge la aproape 1 miliard de euro investitii. Se vor aloca fonduri pe componenta navala, tot fonduri europene. Toate investitiile si toate proiectele din Romania in acest moment, majore, au finantare europeana. Din acest punct de vedere, Uniunea Europeana este alaturi de noi, finanteaza si acea componenta 'Solidarity lanes' (culoarele solidaritatii). Proiectul de crestere a capacitatii de tranzit pe Sulina, sunt vreo 18 milioane de euro, din fonduri europene”, a adaugat ministrul Transporturilor.
Oficialul roman a participat vineri, la Galati, la o intalniri cu reprezentanti ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Republicii Moldova si Ucrainei, in care s-au discutat aspecte legate de rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.
|