MTI: Romania este deschisa firmelor turcesti pentru realizarea de proiecte si investitii |
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 01 Apr 2022 10:04 |
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a discutat cu omologul sau turc, Adil Karaismailoglu, despre oportunitatile pe care le poate oferi colaborarea dintre Romania si Turcia in domeniul infrastructurii.
"M-am intalnit, in aceasta dimineata, cu ministrul turc al Transporturilor si Infrastructurii, Adil Karaismailoglu, cu care am discutat despre oportunitatile pe care le poate oferi colaborarea dintre tarile noastre in acest domeniul infrastructurii. I-am transmis acestuia ca Romania este deschisa firmelor turcesti care au capacitatea tehnica si profesionala pentru derularea unor proiecte importante de infrastructura. Asteptam ca aceste firme sa participe in continuare la licitatii, respectand bineinteles rigorile legislatiei romanesti si europene", a scris Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
El a adaugat ca a discutat si despre modul in care pot fi atrase cat mai multe rute de transport in Portul Constanta, dar si despre modernizarea infrastructurii portuare.
"Omologul meu, Adil Karaismailoglu, a dat asigurari ca Turcia se aliniaza la actualele politici europene privind transportul verde si va sustine investitiile in infrastructura de transport din Romania", a punctat Grindeanu.
La randul sau, aflat in vizita in Insanbul, ministrul Energiei, Virgil Popescu, aflat in vizita la Istanbul, a transmis ca incurajeaza companiile din Turcia sa investeasca in sectorul energetic romanesc, potrivit unei postari pe pagina sa de Facebook.
"Astazi (joi - n.r.) ma aflu la Istanbul unde particip la cea de a 27-a Reuniune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare Economica Romania-Turcia, alaturi de viceprim-ministrul Sorin Grindeanu. Pe partea de Energie am convenit intensificarea relatiilor bilaterale, inclusiv crearea unui grup de lucru comun. Agenda discutiilor pe energie va cuprinde proiecte energetice regionale de interes comun cu potential de diversificare a surselor si rutelor de alimentare cu energie, cooperare in cadrul Coridorului de Gaze Sud (SGC), sectorul LNG, cooperare in domeniul energiei nucleare, precum si schimb de expertiza si tehnologii", a scris ministrul.
Totodata, el a participat si la intalnirea cu vice-presedintele turc Fuat Oktay unde s-a discutat si pe marginea cooperarii pentru optimizarea utilizarii resurselor energetice.
"Iar asta presupune finalizarea interconectivitatii si diversificarea rutelor de transport, prin dezvoltarea Coridorului Sudic de Gaze. Am transmis ca incurajam companiile din Turcia sa faca investitii in domeniul energiei, sa contribuie la modernizarea sectorului energetic romanesc", a continuat Popescu.
Turcia este interesata sa aduca forta de munca in Romania, in baza contingentului de 100.000 de lucratori non-UE aprobat pentru anul 2022, potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu.
"Consultari bilaterale Turcia - Romania, conduse de vicepresedintele Fuat Oktay si viceprim-ministrul Sorin Grindeanu. Pe linia Ministerului Muncii partea turca este interesata sa aduca forta de munca in Romania, in baza contingentului de 100.000 de lucratori non-UE pe care l-am aprobat pentru anul 2022. Am explicat ca am dublat contingentul pentru acest an fata de anul trecut si a fost aprobata angajarea de personal suplimentar pentru procesarea cererilor", a scris Vasilcoiu joi, pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, acesta a subliniat ca a parafat la Istanbul, cu ministrul adjunct al Muncii si Securitatii Sociale, Adnan Ertem, Aranjamentul Administrativ de aplicare a Acordului in domeniul securitatii sociale intre Romania si Republica Turcia.
|