Programul Anghel Saligny, suplimentat cu 15,5 mld. lei pentru drumuri si retele gaze |
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 06 Apr 2022 14:56 |
La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), Guvernul Romaniei a suplimentat, in sedinta de astazi, bugetul Programului National de Investitii ”Anghel Saligny” cu 15,5 miliarde de lei. Astfel, bugetul total al Programului, in perioada 2021-2028, este de 65,5 miliarde de lei, anunta ministrul Cseke Attila.
Acesta a precizat: pe de o parte, este nevoie de 5,5 miliarde lei intrucat MDLPA va prelua de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) finantarea celor 105 proiecte mature care vizeaza dezvoltarea retelelor inteligente de distributie a gazelor naturale, dar a caror valoare excedeaza plafonul alocat in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, coordonat de MIPE.
In vederea preluarii si obtinerii finantarii, MIPE trebuie sa transmita catre MDLPA, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, toate documentatiile depuse de catre unitatile administrativ-teritoriale si asociatiile de dezvoltare intercomunitara, precum si toate documentele intocmite in cadrul evaluarii obiectivelor de investitii.
De asemenea, in vederea confirmarii nevoii de finantare pentru obiectivele de investitii preluate in Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”, unitatile administrativ-teritoriale si asociatiile de dezvoltare intercomunitara au la dispozitie o perioada de 30 de zile pentru a incarca in platforma electronica investitii.mdlpa.ro toate datele necesare privind obiectivele de investitii.
Pe de alta parte, a subliniat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, este nevoie de suplimentarea bugetului initial al Programului cu 10 miliarde de lei, pentru investitiile care vizeaza drumurile publice clasificate si incadrate in conformitate cu prevederile legale in vigoare ca drumuri judetene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitatilor, precum si ca variante ocolitoare ale localitatilor.
”68% din totalul de drumuri judetene si comunale nu sunt modernizate, 5,33 milioane de locuitori nu beneficiaza de sistemul public de alimentare cu apa, 8,48 milioane de locuitori nu sunt conectati la sisteme de canalizare, iar 70% din totalul localitatilor nu sunt racordate la reteaua de distribuire a gazelor naturale. Aceste servicii publice de baza nu sunt un lux si avem nevoie de un progres semnificativ in acest domeniu. Acesta este motivul pentru care am solicitat suplimentarea bugetului programului <
|