Agenda Constructiilor
Luni, 28 Septembrie 2020
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - TRANSGAZ: A fost selectat furnizorul de tevi pentru BRUA
TRANSGAZ: A fost selectat furnizorul de tevi pentru BRUA
Infrastructura Publicat de Cosmin Dincu 22 Mar 2018 08:27
Emiterea - la data de 21 martie 2018 - a deciziei exhaustive a Ministerului Energiei privind gazoductul BRUA (document ce da dreptul operatorului Transgaz de a incepe efectiv lucrarile la acest proiect) nu a fost intamplatoare, pentru ca, la aceeasi data, Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA a atribuit prin licitatie companiei Toscelik Spiral Boru Uretim Sanayi Anonim Sirketi, din Turcia, contractul de furnizare a tubulaturii necesare executiei gazoductului. Potrivit unor informatii furnizate de oficialii Transgaz, contractul - in valoare de 126 milioane de euro (fara TVA) - va fi semnat in cel mult zece zile, daca nu vor exista contestatii. De asemenea, dupa cum explica managementul companiei ce se ocupa de transportul gazelor naturale, contractul reflecta cu acuratete pretul ofertei, ce este mai redus decat nivelurile estimate initial, care erau cuprinse intre 166,6 milioane de euro si 199,9 milioane de euro.
Aceasta licitatie, ce a durat mai mult de un an, a fost grevata de diverse contestatii ale participantilor (in total, sapte entitati - asocieri, cu mai multi subcontractanti), ce au fost inaintate spre solutionare la autoritatea competenta (CNSC), astfel incat termenul de atribuire a fost amanat succesiv.
De altfel, inclusiv compania castigatoare - Toscelik Spiral Boru Uretim Sanayi Anonim Sirketi - are subcontractanti, respectiv pe Hatboru Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, SILA Kontrol Muayene Gozetim Ve Denetim Hizmetleri Sanayi Ve Ticaret Limited Sirketi, firma romaneasca INSPET SA (Ploiesti) si Gurgenler Insaat Ve Tesisat Malzmeleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, o parte dintre acestia fiind si terti sustinatori, dupa cum se arata intr-un document al Transgaz ce enumera participantii la licitatie.
Contractul are o durata de 36 de luni, iar de livrarea tubulaturii depinde, de fapt, inceperea efectiva a lucrarilor la BRUA, ce reprezinta un proiect de importanta strategica ale carei costuri - care revin partii romane - au fost estimate la circa 500 de milioane de euro. Deja, pentru aceasta investitie, Transgaz a anuntat ca a primit un grant de 179 milioane de euro din partea Comisiei Europene si a contractat imprumuturi de 50 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si de 60 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Mai mult, pentru construirea unei conducte in lungime de aproximativ 479 kilometri si a trei statii de comprimare (la Jupa, Bibesti si Podisor), Transgaz a atribuit deja, in noiembrie 2017, contractele de executie a lucrarilor (impartite in trei loturi) pentru etapa I, de la Podisor la Recas. Pentru doua loturi, licitatia a fost castigata de doua consortii conduse de Habau PPS Pipeline Systems, ce reprezinta o companie de origine austriaca, avand activitati in Romania, prin intermediul unei filiale cu sediul la Ploiesti. Cel de-al treilea lot a fost adjudecat de un consortiu condus de INSPET SA - Ploiesti, ce face parte ca membru si intr-una dintre asocierile conduse de Habau PPS Pipeline.
***
Gazoductul BRUA - considerat a fi un proiect de importanta strategica - va traversa pe teritoriul tarii noastre judetele Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Arges, Olt, Valcea, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si Timis. Conform calendarului anuntat de operatorul specializat Transgaz, termenul de finalizare a primei etape a BRUA a fost stabilit in anul 2019.
SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) si raspunde de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator. In indeplinirea misiunii asumate, compania desfasoara activitatea de transport gaze naturale in conformitate cu prevederile legislatiei si reglementarilor europene si nationale in vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte. Pentru informatii suplimentare, www.transgaz.ro
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Elmas 375COVID-19ALLBIMAUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere