EHPA: De ce au scazut vanzarile de pompe de caldura din Europa in anul 2024? |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Apr 2025 06:00 |
![]() In prezent, industria de profil sustine aproximativ 170.000 de locuri de munca directe in Europa, iar scaderile ulterioare ar putea duce la probleme suplimentare, mai arata documentul EHPA. Mai multe tari - inclusiv Germania, Franta, Belgia si Polonia - s-au confruntat cu incertitudini de reglementare, cu subventii intarziate sau cu schimbari bruste de politica, ceea ce a dus la reducerea increderii consumatorilor si la intarzierea investitiilor. In plus, preturile ridicate ale electricitatii in raport cu tarifele la gaz, in special in Belgia si Polonia, au facut pompele de caldura mai putin atractive din punct de vedere financiar. Alti factori economici, cum ar fi inflatia, ratele ridicate ale dobanzilor si o incetinire a constructiilor, au limitat si mai mult cererea.
In lumina acestei recesiuni, este esential sa se recunoasca importanta sustinerii si cresterii cererii de pompe de caldura, in special avand in vedere rolul acestora in tranzitia Europei catre o energie curata. Sectorul pompelor de caldura are un rol vital in decarbonizarea incalzirii si racirii, sporirea securitatii energetice si asigurarea competitivitatii industriale a Europei. Avand in vedere ca 60-73% din pompele de caldura instalate in Europa sunt fabricate la nivel local, acest sector nu numai ca reduce emisiile, dar si stimuleaza crearea de locuri de munca si cresterea economica. In plus, adoptarea pe scara mai larga a pompelor de caldura poate reduce dependenta Europei de combustibilii fosili importati si, prin urmare, poate oferi o mai mare securitate energetica.
Comunicarea Comisiei Europene privind planul de actiune pentru o energie accesibila subliniaza faptul ca majorarea utilizarii pompelor de caldura ar putea reduce cheltuielile de import cu 60 de miliarde euro. Pentru a accelera tranzitia catre incalzirea si racirea curate, claritatea si stabilitatea politicilor pe termen lung sunt esentiale. In plus, asigurarea faptului ca electricitatea utilizata pentru pompele de caldura ramane la un pret competitiv - prin reducerea TVA, oferta de stimulente financiare pentru gospodariile cu venituri reduse si alinierea impozitarii energiei vor contribui la cresterea accesibilitatii tehnologiei respective. Pentru informatii suplimentare, click aici
|