Agenda Constructiilor
Miercuri, 16 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - EHPA: De ce au scazut vanzarile de pompe de caldura din Europa in anul 2024?
EHPA: De ce au scazut vanzarile de pompe de caldura din Europa in anul 2024?
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Apr 2025 06:00
Un studiu recent al Asociatiei europene a producatorilor de pompe de caldura (EHPA) arata ca in 2024, vanzarile in 14 tari europene cheie (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia si Marea Britanie) au scazut in medie cu 22% fata de anul precedent, Marea Britanie fiind singura tara care a inregistrat o crestere. Grupul analizat reprezinta aproximativ 90% din piata europeana, aducand stocul total instalat de pompe de caldura in Europa la 26 de milioane de unitati. Tendintele vanzarilor anuale in perioada 2014 - 2022 arata o crestere continua de la 0,7 milioane de unitati in 2014, la 2,8 milioane in 2022. Livrarile au scazut la 2,6 milioane in 2023 si la 2 milioane in 2024, marcand un regres major dupa un deceniu de expansiune. Germania si Franta au inregistrat cel mai mare declin, de 209.000 de unitati (48%), respectiv 173.000 de unitati (39%). Situatia a avut repercusiuni semnificative asupra industriei pompelor de caldura, care si-a extins capacitatea de productie in 2022 si 2023. Cel putin 4.000 de locuri de munca au fost pierdute, iar peste 6.000 de lucratori au fost afectati de reducerea numarului de ore sau de alte efecte. 
In prezent, industria de profil sustine aproximativ 170.000 de locuri de munca directe in Europa, iar scaderile ulterioare ar putea duce la probleme suplimentare, mai arata documentul EHPA. Mai multe tari - inclusiv Germania, Franta, Belgia si Polonia - s-au confruntat cu incertitudini de reglementare, cu subventii intarziate sau cu schimbari bruste de politica, ceea ce a dus la reducerea increderii consumatorilor si la intarzierea investitiilor. In plus, preturile ridicate ale electricitatii in raport cu tarifele la gaz, in special in Belgia si Polonia, au facut pompele de caldura mai putin atractive din punct de vedere financiar. Alti factori economici, cum ar fi inflatia, ratele ridicate ale dobanzilor si o incetinire a constructiilor, au limitat si mai mult cererea. 
In lumina acestei recesiuni, este esential sa se recunoasca importanta sustinerii si cresterii cererii de pompe de caldura, in special avand in vedere rolul acestora in tranzitia Europei catre o energie curata. Sectorul pompelor de caldura are un rol vital in decarbonizarea incalzirii si racirii, sporirea securitatii energetice si asigurarea competitivitatii industriale a Europei. Avand in vedere ca 60-73% din pompele de caldura instalate in Europa sunt fabricate la nivel local, acest sector nu numai ca reduce emisiile, dar si stimuleaza crearea de locuri de munca si cresterea economica. In plus, adoptarea pe scara mai larga a pompelor de caldura poate reduce dependenta Europei de combustibilii fosili importati si, prin urmare, poate oferi o mai mare securitate energetica. 
Comunicarea Comisiei Europene privind planul de actiune pentru o energie accesibila subliniaza faptul ca majorarea utilizarii pompelor de caldura ar putea reduce cheltuielile de import cu 60 de miliarde euro. Pentru a accelera tranzitia catre incalzirea si racirea curate, claritatea si stabilitatea politicilor pe termen lung sunt esentiale. In plus, asigurarea faptului ca electricitatea utilizata pentru pompele de caldura ramane la un pret competitiv - prin reducerea TVA, oferta de stimulente financiare pentru gospodariile cu venituri reduse si alinierea impozitarii energiei vor contribui la cresterea accesibilitatii tehnologiei respective. Pentru informatii suplimentare, click aici
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
SSAB
MCA
noark
TECNIC
leviatan
AED
GEWISS
VEGO
theda mar
SIGM
EDIT-Structural
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Eco Garden Construct
KADRA
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
CDS
strabag nivel 1
quadratum
Acvatot 2019
Ubitech
EURO BUILD
concelex

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<