Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - ANALIZA: Industria de instalatii electrice pentru cladiri va depasi 400 milioane euro
ANALIZA: Industria de instalatii electrice pentru cladiri va depasi 400 milioane euro
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Elena Icleanu 29 Sep 2022 06:20
Piata de echipamente si instalatii electrice a inregistrat o crestere constanta in ultimii doi ani, fiind afectata partial de variatiile de preturi ale metalelor si materialelor plastice, intarzieri in livrarea echipamentelor, precum si de contextul economic si geopolitic sensibil. Segmentul corpurilor de iluminat a inregistrat o crestere de 15%-20% in 2021, iar pentru perioada 2022-2026 se estimeaza o evolutie de 4%-5% la nivel global. Criza energetica a dus in mod firesc la o crestere a cererii pentru sisteme de iluminat eficiente energetic, tendinta care se va pastra si in perioada urmatoare. Potrivit calculelor realizate de redactia Agenda Constructiilor pe baza cifrelor de afaceri ale companiilor de pe piata, industria locala de instalatii si corpuri electrice din Romania a depasit, valoric, cifra de un miliard de euro. In plus, noile paradigme impuse in domeniu de mega-trendurile de digitalizare si Internet of Things (IoT) vor continua sa genereze dezvoltarea segmentelor de instalatii si automatizari. Din valoarea totala a pietei de instalatii electrice si automatizari, segmentul componentelor de medie si joasa tensiune (corpuri si materiale electrice utilizate la cladiri) se situeaza la circa 200 de milioane de euro, la un nivel similar fiind estimata si valoarea automatizarilor pentru cladiri (BMS).
Piata de echipamente electrice de joasa si medie tensiune se mentine de mai bine de 10 ani pe un trend ascendent, indiferent de dificultatile si de schimbarile rapide din economie, iar in acest an va depasi 400 de milioane de euro. Legat de tipurile de sisteme care au fost cele mai solicitate si directia de investitii, Károly Nagy, directorul general al Promelek XXI, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, observa ca devine tot mai evident apetitul ultimilor ani de implementare de solutii de automatizare a cladirilor, care aduc, pe langa eficienta energetica, confort si siguranta in utilizare.
 
Crestere majora a cererii de sisteme care asigura independenta energetica
Modificarea legislatiei in directia cresterii eficientei energetice a cladirilor a dus la o explozie a cererii de panouri fotovoltaice, iar cei mai multi utilizatori au ales sa devina din consumatori, prosumatori. Piata este, inca de anul trecut, orientata spre eficienta energetica, iar trendul crescator se va mentine pe termen lung, in contextul noilor reglementari europene, ale programelor si fondurilor care vor fi alocate pentru energie verde (de exemplu prin PNRR, componenta C.6 Energie, cu 1,62 miliarde euro, acoperind perioada 2022-2026). La acestea se adauga votul recent din comisia de industrie a Parlamentului European, de extindere a obiectivelor de productie a energiei regenerabile de la 22% la 45% pana in 2030. "Toate acestea constituie oportunitati de promovare a solutiilor SMART & ECO din portofoliul Consolight. Echipele noastre de consultanti si de proiectare lucreaza la implementarea celor mai noi tehnologii in proiectele derulate, pentru a asigura clientilor eficienta energetica necesara, confort, costuri modice ulterioare pentru mentenanta si satisfactia adoptarii unor solutii verzi sustenabile", a declarat Ionut Popa, CEO al companiei Consolight, specializata in importul si distributia de materiale electrice.
In 2022, o crestere importanta a cererilor venite din piata s-a inregistrat pentru statiile de incarcare a masinilor electrice, dar si pentru sistemele fotovoltaice complete pentru producerea energiei atat pentru segmentul public, cat si pentru privat. In completarea acestora, echipamentele de automatizare si eficientizare energetica si iluminatul conectat inteligent au inregistrat, de asemenea, un interes ridicat. "Acest lucru se datoreaza si faptului ca alte tari europene, comparabile cu Romania ca numar de locuitori, sunt mult mai avansate in zona tehnologiilor pentru independenta energetica. Un exemplu concludent este numarul statiilor de incarcare a masinilor electrice care, la finalul anului trecut, nu a depasit pragul de 1.000 de unitati in tara noastra, timp in care in alte state ajungea si 100.000 de unitati. Piata de energie verde este la inceput si, indubitabil, este un segment care va lua amploare in perioada urmatoare", a declarat Cosmin Balaban, directorul executiv al Euro Vial Lighting, distribuitor de echipamente electrice cu sediul in Constanta.
 
Cresteri de preturi si provocari majore in lanturile de aprovizionare
In prezent, companiile active pe piata de instalatii si echipamente electrice se confrunta cu provocari legate de cresterea preturilor produselor finite si dificultati in aprovizionare. Majorarea preturilor a fost determinata de evolutia ascendenta si constanta a preturilor materiilor prime care intra in componenta produselor si echipamentelor electrice (spre exemplu, media tonei de cupru a crescut cu circa 22,4%), a serviciilor logistice, precum si a energiei electrice. "Majorarile de pret sunt mai mari acolo unde produsele au o componenta tehnologica mai redusa, dar au mai multa materie prima in valoarea finala. De exemplu, otelul, cupru, masele plastice au inregistrat, numai in prima parte a anului, cresteri consecutive de pret, in total de peste 12%. A ridicat probleme nu doar evolutia preturilor in sine si in unele cazuri lipsa unor materii prime si produse, ci si lipsa de predictibilitate care rezulta din acestea. Dar in ciuda dificultatilor, am reusit sa ne repliem si sa gasim solutiile potrivite, inclusiv investitii suplimentare in stocul de marfa, astfel incat sa evitam pe cat posibil sincopele in asigurarea necesarului de produse si sa putem onora in cel mai scurt timp comenzile venite din partea partenerilor nostri", subliniaza Károly Nagy.
In ceea ce priveste specificitatea segmentului de corpuri de iluminat, Ionut Popa, CEO-ul Consolight, spune ca se resimt dificultati legate de legislatia nealiniata celei europene, precum si de necesitatea de a educa piata in directia cresterii calitatii produselor utilizate. "Iluminatul public are legi din 2006, neactualizate evolutiilor din acest domeniu, astfel incat inca primim solicitari pentru produse ce nu se mai fabrica. Noile tehnologii regasite in sistemele eficiente de iluminat sunt, astfel, dificil de inglobat in ofertele catre sectorul public, desi asigura un raport calitate-pret net superior celui existent la produsele clasice. Specialistii nostri asigura constant consultanta necesara si promoveaza solutiile eficiente energetic, efortul lor fiind sustinut si prin activitati de educare si popularizare a acestora, prin organizarea sau participarea la evenimente de profil ale industriei, cu prezentari si standuri care sustin accelerarea acceptarii noilor tehnologii", a explicat Ionut Popa.
Potrivit lui Adrian Andrunachi, managerului companiei LAPP Romania, producator de cabluri, dinamica industriei cablurilor si a solutiilor de conectare din ultimul an si jumatate a oferit o serie de provocari provenite in special din sfera lantului de distributie a materiilor prime. In prima instanta, pandemia Covid-19 a continuat sa afecteze disponibilitatea materiilor de baza pe tot parcursul anului 2021, continuand apoi si in 2022, avand un impact important asupra costurilor de productie si distributie. In esenta, toate materiile prime care stau la baza productiei cablurilor si accesoriilor au avut o disponibilitate limitata sau au suferit majorari substantiale ale preturilor. Blocarea canalului Suez, a portului Shanghai, criza transporturilor cauzata fie de disponibilitatea limitata a soferilor, fie de impunerea certificatelor de vaccinare din anumite tari europene, au atras dupa ele intarzieri, atat in privinta livrarii materiilor prime, cat si a produselor finite catre clienti.
O analiza pe larg asupra pietei locale de instalatii si echipamente electrice pentru cladiri este inclusa in editia Septembrie 2022 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a citi gratuit revista, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
noark
Ubitech
ELECTROGRUP
GEWISS
quadratum
SSAB
SIGM
Arduro
Acvatot 2019
strabag nivel 1
EURO BUILD
leviatan
theda mar
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
BogArt
DRS
CDS
AED
CONCEPT STRUCTURE
rigips
concelex
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<