Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - ANALIZA: Piata de iluminat a intrat intr-un ciclu de crestere de cel putin 10 ani
ANALIZA: Piata de iluminat a intrat intr-un ciclu de crestere de cel putin 10 ani
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Elena Icleanu 30 Sep 2021 06:44
Dezvoltarea accelerata a industriei constructiilor din ultimii trei ani, in special in zona rezidentiala si logistica, a facut ca piata locala a echipamentelor electrice si de automatizare sa inregistreze o crestere peste media europeana. Segmentul se afla intr-o etapa de dezvoltare care va continua cel putin 10 ani, spune Ionut Popa, directorul general al Consolight Com, companie specializata in importul si distributia de materiale electrice. Potrivit calculelor realizate de redactia Agenda Constructiilor pe baza cifrelor de afaceri ale companiilor de pe piata, industria locala de instalatii si corpuri electrice din Romania se apropie, valoric, de cifra de un miliard de euro, evolutia fiind impulsionata de toate segmentele de dezvoltare imobiliara - rezidential, birouri, industrial, dar si sectorului de iluminat public si investitiilor energetice ce vor avea loc in contextul noilor norme europene de eficienta energetica. In plus, noile paradigme impuse in domeniu de mega-trendurile de digitalizare si Internet of Things (IoT) vor continua sa genereze dezvoltarea segmentelor de instalatii si automatizari.
Lumea in continua schimbare, noile cerinte referitoare la siguranta, confort si eficienta energetica vor reprezenta, de asemenea, motive suficiente pentru dezvoltarea acestor sectoare dinamice si inovatoare prin excelenta. Potrivit estimarilor, din valoarea totala a pietei de instalatii electrice si automatizari, segmentul componentelor de medie si joasa tensiune (corpuri si materiale electrice utilizate la cladiri) se situeaza la circa 200 de milioane de euro, la un nivel similar fiind estimata si valoarea automatizarilor pentru cladiri (BMS).
Potrivit lui Dan Vatajelu, directorul general al companiei Flash Lighting Services SA, perspectivele de dezvoltare a pietei de iluminat se impart in doua segmente, ce vor avea dinamici diferite: segmentul privat si cel public. "In cel privat, convulsiile pietei dupa criza sanitara si schimbarea obiceiurilor in utilizarea spatiilor comune vor avea un impact semnificativ in zona de birouri, dar si HoReCa. Totodata, cresterea competitivitatii, necesitatea scaderii consumurilor specifice de energie si digitalizarea vor impinge industria spre adoptarea de masuri. Una dintre cele de luat in seama este si eficienta energetica. In segmentul public, Comisia Europeana va solicita ca obligatorii criteriile de achizitii publice ecologice in perioada urmatoare si vom avea rezultate vizibile in acest sens. In Romania, recomandarile nu sunt suficiente, majoritatea incearca sa ocoleasca cerintele obligatorii, insa programele de finantare europeana PNRR, POR si cele guvernamentale AFM, investitii CNI si posibil PNDL 3 vor crea premisele unei cresteri a cererii pe aceste segmente. Pe scurt, putem avea cladiri mai eficiente energetic, sustenabile cu sisteme digitalizate, dar totul depinde de beneficiar, sa inteleaga aceste cerinte si beneficiile pe care le aduc. Din pacate, in perioada urmatoare, din cauza lipsei de cunostinte si pe baza controlului inexistent la punerea pe piata a produselor de iluminat, vom asista la cresteri ale vanzarilor pentru produse de iluminat neconforme si de calitate indoielnica, ce vor specula lacunele mai sus mentionate", a subliniat reprezentantul FLS SA.
 
 
Iluminatul inteligent, imperativ pentru constructiile nZEB
De la inceputul acestui an a intrat in vigoare obligativitatea ca toate cladirile proiectate incepand din 2021 sa respecte exigentele in constructii de tip nZEB. "Este necesar sa se actioneze corect inca din etapa de proiectare, iar arhitectii si echipele trebuie sa stie si sa propuna materiale eficiente energetic", a declarat Ionut Popa. Managerul estimeaza ca iluminatul inteligent se va dezvolta puternic in urmatorii ani, mai ales in contextul dezvoltarii tehnologiei IoT (Internet of Things/Internetul lucrurilor). "Oportunitatile care se intrevad pentru locuintele/orasele care adopta solutia iluminatului inteligent tin, in primul rand, de reducerea considerabila a costurilor si a consumului de energie (studiile arata ca trecerea de la iluminatul traditional la LED a redus cu pana la 50% consumul de energie, iar in cazul dispozitivelor conectate reducerea ajunge chiar si cu pana la 80%). Ar mai trebui spus si ca produsele actuale care formeaza gama de smart lighting pot ajuta orasele si autoritatile sa monitorizeze mediul, sa creasca siguranta publica si pe cea a traficului, sau sa ofere solutii imbunatatite de tip parcare inteligenta si smart navigation. Consolight isi aliniaza constant portofoliul acestor tendinte si - prin departamentul de Iluminat dedicat - lucram sa oferim consultanta si solutii atat pentru imbunatatirea proiectelor existente, cat si pentru demararea lor inca din faza de proiectare. Mai mult, abordam integrat aceste solutii de tip smart pentru a sustine clientul pe toata durata proiectului, de la proiectare la executie", a declarat Ionut Popa.
 
Pandemia a grabit trecerea catre utilizarea de energie verde
Intr-un context in care lumea se indrepta deja spre sustenabilitate, din dorinta de a-si micsora impactul asupra mediului inconjurator, pandemia a accelerat trecerea catre energia verde. Practic, un numar tot mai mare de companii au inceput sa-si doreasca sa-si reduca amprenta de carbon, sa castige mai multa independenta energetica si sa-si scada costurile fixe, spune Dan Tudose, manager E-acumulatori.ro, furnizor de produse dedicate independentei energetice. In consecinta, in ultima perioada piata de instalatii si echipamente specifice a inregistrat o crestere importanta, sistemele fotovoltaice pentru uz rezidential - atat cele ongrid (conectate la retea), cat si cele offgrid (100% independente, cu stocare de energie) - fiind vedetele acestor luni. Tendinta de dezvoltare a pietei de energie din surse regenerabile se va mentine si in anii urmatori, urmand a impulsiona cererea de echipamente si instalatii specifice.
O analiza a pietei locale de instalatii electrice si automatizari poate fi citita in editia Septembrie 2021 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ELECTROGRUP
noark
MAKITA
Arduro
strabag nivel 1
concelex
Acvatot 2019
SSAB
leviatan
konsent
Ubitech
theda mar
SIGM
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
AED
rigips
CDS
EDIT-Structural
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
GEWISS
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<