Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - ARISTON: Numarul reviziilor tehnice la centrale termice a scazut cu 25% anul trecut
ARISTON: Numarul reviziilor tehnice la centrale termice a scazut cu 25% anul trecut
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Stelian DINCA 18 Aug 2021 09:34
Pandemia i-a obligat pe oameni sa petreaca mai mult timp in propriile locuinte, din cauza restrictiilor de circulatie, si a generat totodata o crestere a reticentei fata de interactiunile fizice pe care le presupune operatiunea de reparare si/sau mentenanta a diverselor echipamente. Potrivit estimarilor specialistilor Ariston Thermo pe zona de service, numarul solicitarilor de interventie pentru verificari tehnice periodice sau revizii a scazut, in 2020, pe fondul perioadei de lockdown, cu aproximativ 25% fata de perioada anterioara. In acest an, in contextul relaxarii restrictiilor, numarul solicitarilor de interventii pentru revizie a inceput din nou sa creasca insa situatia este departe de a fi una buna deoarece, inclusiv inainte de izbucnirea pandemiei, aceste activitati erau realizate intr-un procent foarte mic, adauga specialistii.
“Pandemia a schimbat obiceiurile de consum. Pe de-o parte, odata cu restrictiile de circulatie si impunerea, in multe cazuri, a programului de lucru de acasa, oamenii au devenit mult mai preocupati de confortul propriului camin, pentru ca au petrecut mai mult timp in interiorul acestuia. Pe de alta parte, ei au devenit si mai ezitanti in interactiunile fizice clasice, pe care le presupuneau anterior operatiunile de verificare si/sau revizie tehnica a centralelor”, a declarat Catalin Draguleanu, CEO Ariston Thermo Romania.
Verificarea tehnica periodica este o operatiune care se efectueaza o data la doi ani si este obligatorie prin lege. Specialistii Ariston Thermo Romania recomanda, insa, si revizia anuala a centralei termice, ambele operatiuni avand rolul de a prelungi durata de viata a produselor si optimiza performantele. Scopul acestor operatiuni este de a permite functionarea in siguranta a centralelor termice, un lucru foarte important, de care depinde confortul zilnic al locuintei.
“Lucrurile nu stateau foarte bine nici inainte de pandemie, cand statisticile indicau ca sub 50% dintre romani faceau operatiunile anuale de mentenanta a centralei. Acest lucru arata ca exista o lipsa de informare referitor la motivele pentru care aceasta operatiune periodica este necesara. In calitatea sa de lider al pietei de centrale termice din Romania, Ariston Thermo Romania isi propune sa fie parte din demersurile de informare a populatiei in aceasta directie si recomanda tuturor clientilor sai sa nu neglijeze verificarea tehnica periodica a centralelor termice pe care le detin, pentru a putea beneficia de confort sporit, in siguranta”, a comentat Catalin Draguleanu.
Cat costa, cat dureaza si ce presupune verificarea tehnica periodica
In mod normal, verificarea tehnica este o operatiune relativ simpla, care nu dureaza mai mult de 1,5-2 ore. In functie de localitate si de centrul de service ales, costul reviziei este cuprins intre 150 si 200 de lei.
Aceasta include actiuni de curatare si intretinere a schimbatorului de caldura, de verificare sau refacere a reglajelor de ardere, schimbarea filtrelor de apa rece si incalzire. Doar centrele de service autorizate pot asigura asistenta specializata si interventii cu piese de schimb originale.
Sfaturi practice
Pentru a fi in deplina siguranta si pentru a beneficia de toate avantajele unei centrale termice performante, specialistii Ariston fac urmatoarele recomandari
- Efectuati anual o verificare a centralei, de preferat inainte de inceperea sezonului rece, cand incalzirea va fi utilizata frecvent.
Potrivit legislatiei in vigoare, verificarea tehnica periodica (VTP) se efectueaza o data la doi ani, de catre firme autorizate. La finalul acestei operatiuni, firma de service autorizata va elibera un document care sa ateste ca centrala functioneaza in mod corespunzator si, de asemenea, ca aceasta a fost instalata corect.
Majoritatea producatorilor recomanda insa si efectuarea unei revizii tehnice anuale. In unele tari europene, mentenanta anuala este obligatorie. In Romania nu exista o obligatie legala in acest sens, insa specialistii recomanda ferm ca aceasta operatiune sa fie facuta. Ariston Thermo include mentenanta anuala cu statut obligatoriu pentru pastrarea garantiei produsului.
- Verificarile trebuie facute de catre firme de service autorizate in acest sens.
Ariston Thermo Romania dispune de cea mai extinsa retea de parteneri de service la nivel national, de peste 300 centre. In fiecare an, compania organizeaza programe intensive de pregatire si acreditare pentru tehnicieni, asigurandu-se astfel ca acestia sunt la curent cu tehnologia folosita de Ariston.
- Siguranta este pe primul plan. Banii cheltuiti pentru mentenanta si verificare sunt de fapt o investitie in confortul pe termen lung al locuintei.
Operatiunile de intretinere sunt necesare, inclusiv pentru modelele de ultima generatie, deoarece functionarea acestora depinde si de agenti precum gazul, aerul, energia electrica sau agentul termic. Atunci cand revizia nu este realizata anual, pot aparea depuneri, magnetita sau reziduuri in centrala, iar schimbatorul de caldura pierde din eficienta, respectiv putere. Dupa o folosire intensa in timpul sezonului rece, tehnicienii observa ca centrala termica pierde din putere, ceea ce inseamna ca produce o cantitate mai mica de apa incalzita.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
noark
EDIT-Structural
strabag nivel 1
quadratum
theda mar
rigips
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
MAKITA
SIGM
concelex
konsent
AED
MCA
VEGO
Acvatot 2019
BogArt
Arduro
CDS
leviatan
Ubitech
ELECTROGRUP
GEWISS
DRS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<