Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - PWC: Europa are nevoie de investitii de peste 2 trilioane dolari in retelele electrice
PWC: Europa are nevoie de investitii de peste 2 trilioane dolari in retelele electrice
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Stelian DINCA 01 Iul 2021 14:35
Tranzitia energetica de la combustibili fosili la surse regenerabile ia avant si va presupune investitii uriase in capacitati de productie si infrastructura, doar pentru Europa investitiile pentru transformarea retelei de electricitate fiind estimate la peste 2 trilioane de dolari pana in 2050, reiese din raportul “Inventing tomorrow’s energy system”, realizat de PwC si strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC.
Dar acest proces nu este numai in Europa, peste 190 de tari de la nivel global s-au angajat sa atinga obiectivele Acordului de la Paris din 2015, care inseamna reducerea masiva a emisiilor de carbon pana la atingerea neutralitatii din punct de vedere energetic. Aceste ambitii sunt sustinute prin subventii, stimulente, investitii si sisteme de stabilire a preturilor carbonului. De la Coreea de Sud la SUA si Europa, pachetele financiare destinate sa stimuleze revenirea dupa criza pandemica au ca scop construirea unor economii si sisteme energetice mai rezistente si durabile. O estimare a Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila arata ca, pentru a pune pe picioare un sistem care sa produca energie din resurse regenerabile pana in 2050, sunt necesare investitii de 13 trilioane de dolari la nivel global doar pentru consolidarea retelelor de transport si distributie a energiei.
Un nou sistem energetic, complexitate mai mare
Pe termen scurt si mediu, petrolul, carbunele si gazele naturale vor continua sa reprezinte un procent mare din materia prima folosita pentru producerea de electricitate si caldura, dar tranzitia energetica este in plina desfasurare. Iar companiile nu trebuie sa se consoleze cu gandul ca multe dintre componentele tranzitiei energetice sunt in viitorul indepartat – 10 pana la 15 ani – si ca au destul timp pentru a concepe un plan. Realizarea corecta a tranzitiei energetice este vitala din punct de vedere tehnologic, strategic, economic si al mediului. Scopul investitiilor incepe sa devina clar si tangibil, la fel si beneficiile, dar este clar ca nicio companie nu poate parcurge aceasta calatorie de una singura. In unele industrii va fi esential sa se incheie noi aliante si sa se dezvolte noi modalitati de colaborare. Raportul PwC arata ca, in urmatorii zece ani, sectoarele de petrol si gaze, energie electrica si utilitati si industria chimica vor converge si vor forma sisteme de energie integrate.
Companiile energetice fac pasi importanti in directia tranzitiei energetice, numai anul trecut alocand o suma record de 350 miliarde dolari in fonduri de investitii durabile, mai mult decat dublu fata de totalul din 2019. Mare parte din aceste fonduri au fost alocate pentru inovare, cercetare, dezvoltare si tehnologie pentru reducerea costurilor de productie a energiei regenerabile, stocarea energiei sau productia de hidrogen verde.
Agentia Internationala pentru Energie (AIE) arata ca pana in 2040 sursele regenerabile de energie vor ajunge sa reprezinte aproximativ 47% din piata energiei electrice, de la nivelul de 29% inregistrat in prezent.
Estimarile arata insa ca, prin planificarea strategica a investitiilor, sursele regenerabile de energie vor ajunge sa reprezinte mai mult de 90% din piata energiei pana in 2050, iar ponderea combustibililor fosili va scadea sub 10%. In acelasi timp, biomasa si deseurile ar putea depasi combustibilii fosili ca si materie prima pentru producerea de energie pentru incalzirea cladirilor, functionarea transportului electric si pentru consumul industrial.
Nu se stie cand se va incheia tranzitia, dar directia este clara si va necesita un raspuns din partea tuturor actorilor implicati: companii petroliere nationale (CNP), companiile petroliere integrate (COI), de utilitati, companii chimice, de servicii, investitori, operatorii de retele, ministere si autoritati de reglementare.
 
Un material de Andreea Mitirita, Partener PwC Romania
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
SIGM
AED
Acvatot 2019
concelex
strabag nivel 1
leviatan
Ubitech
quadratum
SSAB
BogArt
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
rigips
viarom
konsent
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
CDS
DRS
ELECTROGRUP
ness project
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<