ANALIZA: Preturile proprietatilor imobiliare au revenit la nivelul din anul 2010 |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 08 Nov 2018 06:30 |
In trimestrul al treilea din 2018, preturile proprietatilor rezidentiale si-au incetinit cretterea, inregistrand un avans de doar 0,7% fata de trimestrul anterior - cel mai redus din ultimii trei ani. Comparativ cu anul trecut, a avut loc loc o majorare de 5,6%, iar in ultimii trei ani (de cand preturile au revenit pe un trend ascendent), de 31%. Preturile in Romania cresc acum la fel ca in tarile Uniunii Europene. Potrivit Institutului National de Statistica (INS) si Eurostat, preturile de tranzactionare ale locuintelor din Romania s-au majorat in al doilea trimestru cu 4,7% fata de anul trecut, in vreme ce preturile proprietatilor rezidentiale din Uniunea Europeana au crescut cu 4,3%. Preturile apartamentelor s-au majorat in toate cele sase mari orate monitorizate, insa variatiile au fost semnificativ mai mici decat in anii precedenti.
Mai putine tranzactii in trimestrul trei
Dupa cum anticipam in raportul anterior, in al treilea trimestru au fost vandute la nivel national 127.528 de imobile, ceea ce reprezinta un recul de 24,2% fata de anul trecut. Acest declin face ca volumul total de tranzactii inregistrate in Romania in primele noua luni ale anului sa fie cu 5,1% mai mic decat in perioada similara a anului 2017.
Din cauza inaspririi conditiilor de creditare, incepand din trimestrul al doilea s-a produs o diminuare a cererii pentru proprietati rezidentiale (cu 5% fata de perioada similara a anului anterior), tendinta care s-a mentinut si in trimestrul al treilea, cand acelasi indicator a scazut cu 2% comparativ cu 2017.
Pentru a avea o imagine completa asupra pietei, dorim, totusi, sa precizam ca in statisticile oficiale nu sunt incluse antecontractele semnate de cumparatori pentru achizisia locuintelor in proiectele rezidensiale aflate in construcsie; de asemenea, exista o intarziere intre momentul semnarii contractelor de vanzare la notar, cel al intabularii casei si raportarea statistica a ANCPI.
Stabilizarea ofertei de locuinte la vanzare si dinamica pietei inchirierilor
Din cauza scaderii numarului de tranzactii, oferta de locuinte scoase la vanzare se stabilizeaza, dupa ce a scazut, in medie, cu 30% in ultimii trei ani. Prin urmare, si proprietatile stau mai mult timp la vanzare - apartamentele din Bucuresti, spre exemplu, se vand, in medie, in 80 de zile, fata de 70 de zile in urma cu doi ani.
Incetinirea cresterii preturilor de vanzare si reducerea numarului de tranzactii a determinat proprietarii sa se orienteze spre inchiriere, ceea ce a impulsionat aceasta piata: la nivelul celor sase mari orase numarul apartamentelor si caselor disponibile spre inchiriere este mai mare decat cel al proprietatilor disponibile spre vanzare. In trimestrul al treilea, au fost 21.620 de proprietati rezidentiale la inchiriere, fata de 16.540 la vanzare (imobile construite pana in 2000). Pentru informatii suplimentare, click aici!
|