Agenda Constructiilor
Vineri, 17 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ASRO: Dreptul de autor asupra standardelor in atentia Curtii Constitutionale
ASRO: Dreptul de autor asupra standardelor in atentia Curtii Constitutionale
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Sep 2017 14:10
Curtea Constitutionala a fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 8 alin. (1) si (2) din Legea nr. 163/2015 privind standardizarea nationala, exceptie ridicata intr-o cauza avand ca obiect solutionarea actiunii prin care s-a cerut instantei obligarea Directiei de Sanatate Publica a Judetului Cluj la comunicarea informatiilor de interes public, respectiv a continutului unui standard si la sanctionarea persoanei responsabile de necomunicarea acestor informatii.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie analiza dispozitiilor art. 8 din legea mentionata mai sus, care prevede ca standardele romane, standardele europene, standardele internationale si documentele de standardizare europeana si internationala, inclusiv proiectele lor, sunt considerate documentatii stiintifice in sensul Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, si sunt protejate prin drepturi de autor, reproducerea integrala sau partiala si difuzarea acestora se admit numai daca exista in prealabil acordul scris al Asociatiei de Standardizare din Romania - ASRO, care este organismul national de standardizare.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate s-a sustinut ca textele de lege criticate sunt de natura a pune in pericol apararea dreptului la informatie. Se arata ca standardele solicitate de acesta in cauza in solutionarea careia a ridicat exceptia de neconstitutionalitate au valoare de act normativ, intrucat contin reguli necesare, suficiente si posibile, conform art. 6 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, si “sunt folosite de parata in mod necesar si suficient (deci nu optional) pentru a aplica legea, a folosi niveluri maxim admisibile de zgomot, a efectua masuratorile dupa anumite reguli si, in general, pentru a-si desfasura activitatea”.
Curtea constata ca nu poate fi retinuta critica formulata de autorul exceptiei, intrucat textele de lege supuse controlului de constitutionalitate nu interzic accesul liber la o informatie de interes public, ci doar consacra caracterul de documentatie stiintifica a standardelor, plasandu-le in sfera de aplicare a Legii nr. 8/1996, ceea ce le confera un regim diferit de cel al actelor normative cu care autorul exceptiei pretinde ca ar putea fi asimilate.
Astfel, Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata prin Decizia nr. 365/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 578/2017.
 
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
rigips
siniat
noark
theda mar
concelex
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
viarom
leviatan
Ubitech
EDIT-Structural
Acvatot 2019
quadratum
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander