Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BuildGreen: Romania are peste 250 de proiecte si cladiri verzi certificate
BuildGreen: Romania are peste 250 de proiecte si cladiri verzi certificate
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Feb 2020 13:19
Peste 250 de cladiri si proiecte imobiliare din Romania au fost certificate ‚verde’ dupa una dintre schemele internationale de sustenabilitate, BREEAM, LEED, EDGE si WELL, potrivit datelor BuildGreen, liderul pietei locale de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania.
Numai in 2019 au fost certificate sustenabil in Romania peste 40 de cladiri de birouri, centre comerciale, spatii de depozitate, proiecte rezidentiale si fabrici. Cea mai mare parte a acestora, aproximativ 75%, sunt amplasate in Bucuresti, urmat de catre Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov.
”Implementarea normelor de dezvoltare sustenabila a devenit deja o practica generalizata pe piata imobiliara din Romania. Deja avem cladiri de birouri cu sisteme sofisticate prin care se reduc consumurile de energie si este crescut confortul ocupantilor, cladiri proiectate pentru a obtine nivelurile maximale de certificare sustenabila, o deschidere mai mare pentru certificari verzi din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale si prima fabrica certificata sustenabila. Pe de alta parte, peste 95% din cladirile din sectorul public si inaugurate anterior anului 2010 necesita renovari si imbunatatiri, deci sunt in continuare multe de facut”, afirma Razvan Nica, managing direct BuildGreen si un pionier al sustenabilitatii in Romania.
BuildGreen a fost implicata in 2019 in certificarea a peste 20 de proiecte imobiliare, printre care Renault Bucharest Connected, The Bridge, Expo Business Park, Oregon Park, Isho Timisoara, Matei Millo, trei cladiri din cadrul Coresi Brasov, noua fabrica Arctic de la de la Ulmi sau proiectul rezidential Luxuria Domenii Residence.
2019 a adus primele certificari sustenabile BREEAM Outstanding, cele mai ridicat nivel pe plan global, obtinute de doua magazine Lidl si Penny Market, amplasate in Bucuresti si Otopeni. De asemenea, proiectul de birouri Bucharest Business Garden, dezvoltat de catre Vastint, a obtinut cel mai ridicat nivel de certificare pe schema americana LEED.
In 2019 au fost inregistrate si primele certificari multiple ale unor proiecte de birouri, precum Bucharest Renault Connected cu BREEAM si EDGE, dezvoltatorii dorind astfel sa maximizeze beneficiile pe care o certificare verde le aduce. Datele BuildGreen arata ca proiectele imobiliare care obtin un nivel ridicat de certificare sustenabila vor inregistra un beneficiu dat de eficienta energetica de 25% - 35% in medie, confortul si productivitatea angajatilor fiind de asemenea mai ridicate.
Sursele alternative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare, fatadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate menite sa reduca consumurile de energie dar si sa imbunatateasca confortul angajatilor, sistemele inteligente de incalzire si iluminare, in functie de gradul de ocupare al cladirilor, si statiile de incarcare pentru autovehiculele electrice reprezinta doar cateva dintre solutiile tehnice implementate de catre dezvoltatori.
”Sustenabilitatea este din ce in ce mai raspandita pe segmentul comercial al pietei imobiliare. Normele specifice au ajuns o practica si pe segmentul logistic, speram sa avem tot mai multe fabrici noi ultra-moderne, cu consumuri reduse de energie si implicit o amprenta de carbon mai mica iar in viitor vom vedea tot mai multe proiecte rezidentiale certificate verde. Normele UE 2020, prin care toate proiectele nou construite vor trebui sa aiba un nivel ridicat de eficienta energetica, vor impulsiona de asemenea dezvoltatorii sa implementeze solutii tehnice moderne, menite sa aduca performante energetice ridicate”, mai afirma Razvan Nica.
BuildGreen a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 200 de cladiri si proiecte imobiliare, cu o suprafata totala de peste cinci milioane de metri patrati si o valoare investitionala de peste 8 miliarde de euro. Compania, fondata in 2010 de catre Razvan Nica, are doua birouri, in Bucuresti si Praga, si a fost implicata in proiecte imobiliare din 17 tari: Belgia, Bulgaria, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Liban, Marea Britanie, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, Romania, Rusia si Ungaria.
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
konsent
MCA
leviatan
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
ELECTROGRUP
MAKITA
SIGM
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
concelex
theda mar
VEGO
noark
AED
strabag nivel 1
BogArt
EURO BUILD
Ubitech
Acvatot 2019
rigips
quadratum
CDS
GEWISS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<