CD: Urmeaza modificari ale legii de autorizare a executarii lucrarilor de constructii |
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 29 Nov 2018 07:33 |
Membrii comisiilor de specialitate din cadrul Camerei Deputatilor (CD) lucreaza la noul proiect ce urmeaza sa schimbe unele prevederi ale Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (cu modificarile si completarile ulterioare), actualmente proiectul legislativ aflandu-se, pentru dezbateri, la comisia administrativa a Camerei inferioare a Parlamentului. Dupa ce forma propusa initial de parlamentarii afiliati coalitiei de guvernare va fi amendata in comisii, textul legislativ va fi supus votului deputatilor, care au putere decizionala pentru acest proiect.
Potrivit deputatului Nicusor Dan (ales pe listele USR, in circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti), membru in Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului a Camerei Deputatilor, aceasta comisie „a adoptat mai multe amendamente la proiectul de modificare a Legii nr. 50/1991, potrivit carora constructorii care continua lucrarile dupa ce Inspectoratul de Stat in Constructii le interzice acest lucru nu mai comit infractiune si vor fi sanctionati doar cu amenda”.
Dupa cum explica Nicusor Dan, aceste modificari au fost introduse ca amendamente la proiectul de lege pentru abrogarea lit. a), a art. 24 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
„Prin modificarea care a trecut la data de 27 noiembrie 2018 de Comisia de administratie din Camera Deputatilor, care e for decizional, daca Inspectoratul de Stat in Constructii vine pe un santier si spune constructorului sa opreasca lucrarile si constructorul nu opreste lucrarile, el nu va mai comite o infractiune, cum era pana acum, ci va comite doar o contraventie pentru care va plati cateva mii de lei, ceea ce la valoarea investitiei este insignifiant. In momentul in care doar in Bucuresti am avut in ultimele trei luni doua incendii pe cladiri neautorizate, in momentul in care avem o adevarata mafie in constructii, sa slabesti puterea Inspectoratului de Stat in Constructii este absolut nerezonabil. A doua modificare pe care o aduce acest proiect de lege spune ca, daca un constructor fara autorizatie demoleaza, partial sau total, un monument istoric sau o cladire dintr-o zona protejata, din nou nu mai comite o infractiune, comite o contraventie", a declarat Nicusor Dan in cadrul unei conferinte ad-hoc, sustinute la Palatul Parlamentului.
Nicusor Daniel Dan a adaugat ca Guvernul nu a sustinut acest proiect de lege de modificare a Legii nr. 50/1991, iar amendamentele amintite au fost propuse de parlamentari PSD, sens in care si-a exprimat opinia politica in cadrul unui comunicat, prezentat integral in cele ce urmeaza si semnat in calitate de „deputat de Bucuresti”.
Mafia imobiliara are liber la distrus monumente istorice
Mafia imobiliara, primarii care incalca legea si functionarii corupti primesc zilele acestea un cadou extraordinar din partea majoritatii parlamentare care a decis sa dezincrimineze interventiile fara autorizatie asupra monumentelor istorice. In prezent, lipsa autorizatiei in aceste cazuri este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Acum, parlamentarii majoritatii vor sa inlature si acest obstacol, dand astfel liber la distrugerea monumentelor istorice.
Comisia pentru administratie publica din Camera Deputatilor a votat deja modificarile la Legea nr. 50/1991, propuse de mai multi deputati PSD, printre care si Florin Iordache, care se dovedeste astfel nu doar prietenul politicienilor penali, ci si al rechinilor imobiliari care cauta solutii sa scape de lege.
Conform acestor modificari, se elimina incriminarea interventiilor fara autorizatie asupra monumentelor istorice si, de asemenea, se elimina si incriminarea continuarii constructiei dupa ce Inspectoratul de Stat in Constructii a decis oprirea lucrarilor.
Toate aceste fapte grave, care vor duce la distrugerea monumentelor istorice, dar si la inmultirea constructiilor fara autorizatie, de tipul blocului din sectorul 5, ars aproape total in urma cu putina vreme, vor fi sanctionate cu amenzi contraventionale, dupa ce legea va trece si de votul plenului Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.
Aceste modificari sunt asteptate si de multi functionari din primarii si chiar de catre primari care au incalcat legea cu buna stiinta.
Unul dintre acestia este chiar primarul Sectorului 3, Robert Negoita, care, potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, a demolat ilegal fosta Scoala 80 si a construit tot ilegal actualul sediu al Primariei Sectorului 3. Dupa adoptarea de catre Parlament a acestor modificari, Robert Negoita plateste cateva mii de lei amenda contraventionala si scapa, iar distrugerea monumentelor continua.
Avand in vedere faptul ca proiectul initiat de Florin Iordache si alti deputati PSD nu are sustinerea Guvernului, solicit public PSD sa ceara deputatilor sai sa nu voteze in plen aceste modificari, care vor deschide calea distrugerii patrimoniului istoric.
|