Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2019
conf_2019
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - FARMES: Antreprenorii din marile orase, exclusi din programul Start-Up Nation
FARMES: Antreprenorii din marile orase, exclusi din programul Start-Up Nation
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 02 Oct 2018 15:02
Noile conditii privind programul Start-Up Nation 2018-2019, propuse de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, au starnit vii controverse in randul antreprenorilor. De la acuzatii de discriminare la critici privind politica ,,primul venit, primul servit’’, analistii de la compania de consultanta Frames si expertii de la Agentia de Consultanta pentru Dezvoltarea Afacerilor acuza faptul ca StartUp Nation risca sa devina un program derizoriu, care va finanta doar infiintarea de gogoserii.
,,In loc sa promoveze inovatia, IT-ul si sa stimuleze antreprenorii din centrele universitare, StartUp Nation va deveni un program destinat exclusiv celor care infiinteaza gogoserii, frizerii, firme de pompe funebre, restaurante, saormarii sau crescatorii de pasari. Finantam, de exemplu, firmele de pompe funebre, cu prioritate, si nu pe cele care inoveaza in sectorul medical”, afirma consultantii de la Frames, intr-o analiza privind noile conditii propuse de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
In noua formula, programul prin care statul ar urma sa ofere finantari de pana la 200.000 de lei firmelor noi, va depuncta afacerile din sectorul Inovatie si IT in fata celor din productie si servicii.
,,Aceasta masura contravine, practic, Strategiei Nationale de Dezvoltare a Romaniei 2013-2020. Desi statul roman si-a asumat ca va sprijini industriile creative, IT-ul, inovatia in toate formele sale, asistam practic la o ingradire a acestor sectoare la finantarea asigurata de stat”, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit consultantului Cristian Lungu, de la Agentia de Consultanta pentru Dezvoltarea Afacerilor Bucuresti, autoritatile trebuie sa ofere mediului de afaceri in primul rand predictibilitate.
,,Ceea ce fac autoritatile acum nu are nicio legatura cu asta. In Strategia de Dezvoltare a Romaniei spunem ca nu incurajam serviciile si comertul si ca trebuie sa fie incurajate productia si industriile creative. Firmele de taxi, restaurantele si saloanele de infrumusetare sunt prioritatile Romaniei?”, se intreaba acesta.
Acuzatii de discriminare regionala
Potrivit proiectului, marile centre universitare, precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Arad, Constanta si Brasov nu vor mai avea acces la finantare, pentru ca firmele infiintate in aceste regiuni vor fi depunctate.
,,Intelegem interesul autoritatilor pentru a stimula mediul de afaceri rural, insa respingem discriminarea regionala, impusa prin noile criterii de punctare in Start-Up Nation. Studentii, care ar trebui sa fie principalii beneficiari ai sprijinului statului pentru a deveni antreprenori in mediul in care activeaza, sunt practic exclusi din acest mecanism. In plus, diferentierea regiunilor in functie de densitatea mediului de afaceri este arbitrara, nefiind prezentat niciun studiu care sa releve in mod clar, cu date economico-financiare actualizate, diferentele dintre judete si regiuni”, afirma Negrescu.
Potrivit acestuia, programul Start-Up Nation ar trebui sa ofere oportunitati de dezvoltare egale tuturor zonelor din tara.
,,Chiar daca se va pastra acest criteriu arbitrar, vom asista la un fenomen inerent. Vom avea tot mai multe startup-uri infiintate in mediul rural si care vor activa, cu puncte de lucru, in zonele cu vad economic, in marile orase”, estimeaza consultantul.
,,Avem it-isti buni pe care in loc sa ii incurajam sa ramana in Romania, sa dezvolte propriile afaceri, acum ii punem pe fuga sau ii trimitem pachet la corporatii. Start-Up Nation era renumit tocmai pentru libertatea de a aplica oricine, de oriunde, dand sanse tuturor. Oamenii care au bagat 4-5000 de lei pana acum ce fac? Se muta cu afacerile la Calarasi, Alexandria sau Vaslui? Cu ce forta de munca calificata?”, se intreaba consultantul Cristian Lungu.
Potrivit acestuia, ,,tocmai zonele precum Bucuresti-Ilfov sau Regiunea de Vest ar trebui sa fie vizate de acest program, in conditiile in care acestea sunt deja excluse de la finantarea europeana prin programe precum POR 2.1A - microintreprinderi si POR 2.2 - IMM-uri sau Romania Start-Up Plus, din POCU’’.
,,Primul venit, primul servit’’, Politica paguboasa
Modul in care proiectele sunt avizate in Start-Up Nation este de asemenea criticat de antreprenori.
,,Politica - primul venit, primul servit - este daunatoare pentru ca impune un criteriu arbitrar si nu considerente economice in finantarea proiectelor”, afirma expertii, care considera ca este nevoie de prioritizare a finantarii proiectelor in functie de potentialul economic.
Potrivit acestora, in conditiile in care mediul de afaceri intern este format, in proportie de peste 80%, din companii cu un grad redus de tehnologizare din cauza accesului restrans la creditare si capitalizare, sustinerea industriilor creative este primordiala.
,,Una este sa deschizi o firma care produce software si alta este sa finantezi o gogoserie. Trebuie avizate, cu prioritate, proiectele care aduc plus valoare in economie, care inoveaza, care schimba paradigma, care reusesc sa antreneze business-uri pe orizontala. Avem o strategie de dezvoltare in care scrie clar ca Romania trebuie sa mizeze pe inovatie, pe tehnologia viitorului, mai ales ca avem potentialul acesta. Ne plangem ca ne pleaca IT-stii din tara, ca traim din importuri si ca exportam prea putin, dar continuam sa nu facem nimic pentru a sprijini industriile creative.”, spun consultantii de la Frames.
Proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea programului Start-Up Nation a fost lansat luni si se va afla in consultare timp de 30 de zile. Potrivit analistilor de la Frames, in actualele conditii, cel mai probabil ca programul ar urma sa debuteze in noiembrie, iar finantarea (2 mld.lei) sa fie alocata in anul viitor.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor - nr. 141 (Martie-Aprilie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023