HOSPICE: Ingrijirea paliativa este reglementata oficial, dupa 26 de ani |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 24 Apr 2018 06:01 |
Dupa 26 ani de la infiintarea primului serviciu de ingrijiri paliative din tara - HOSPICE Casa Sperantei din Brasov, Ministerul Sanatatii a reglementat oficial modul de organizare a ingrijirilor paliative in Romania. Pana acum, ingrijirile destinate persoanelor cu boli cronice progresive sau incurabile s-au dezvoltat sporadic in Romania, atat in sistemul public cat si in cel privat, sub forma organizatiilor de caritate sau SRL-urilor. Ritmul lent si aleator de dezvoltare a determinat un grad de acoperire redus la nivelul intregii tari: din cei peste 172.000 de pacienti care sufera de cancer si alte afectiuni non-oncologice si care ar avea nevoie de ingrijire paliativa, doar 9% au acces in prezent la aceste servicii.
Prima reglementare oficiala unitara a modului de organizare a ingrijirilor paliative in Romania, OMS nr.253/2018, prezinta strategia de dezvoltare progresiva a ingrijirilor paliative, ca parte integranta a sistemului de sanatate.
”Prin acest regulament se creeaza practic premisele implementarii si dezvoltarii programului Bancii Mondiale, prin care serviciile de ingrijire paliativa vor fi extinse, pentru ca nevoia reala sa fie acoperita cat mai eficient pe tot teritoriul tarii. In acest moment, in Romania sunt inca 17 judete in care nu exista niciun fel de servicii de ingrijiri paliative”, sustine Malina Dumitrescu, Director Programe HOSPICE Casa Sperantei, unul dintre specialistii care au lucrat la acest regulament.
Regulamentul detaliaza toate categoriile de beneficiari ai serviciilor de ingrijiri paliative: pacientii adulti cu boli oncologice, cardiovasculare, pacientii cu scleroza laterala amiotrofica, dementa in ultimul stadiu, bolnavii cu scleroza multipla, cei care sufera de boala Parkinson, pacientii cu boli cronice pulmonare, cu accidente vasculare si coma si pacientii cu miastenia gravis.
In cazul pediatriei, vor beneficia de ingrijiri paliative copiii cu boli care ameninta viata (afectiuni pentru care tratamentul curativ este posibil, dar poate esua), copiii cu boli care limiteaza viata (afectiuni pentru care tratamentul intensiv poate prelungi prognosticul si imbunatati calitatea vietii), copii care sufera de boli progresive pentru care de la inceput este posibil numai tratament paliativ si copiii cu boli non-progresive care determina o fragilitate constitutionala si o mare susceptibilitate pentru complicatii. In functie de complexitatea cazurilor si de nevoile pacientilor, acestia vor beneficia de ingrijiri paliative de baza sau ingrijiri paliative de specialitate.
Pe masura ce personalul medical va fi instruit pentru acordarea ingrijirilor paliative de baza, aceste servicii vor fi acordate la domiciliu sau in cabinetele medicilor de familie, in spitalele generale sau de specialitate, in centrele de zi sau ambulatorii. Ingrijirile paliative specializate vor fi acordate de catre echipe multidisciplinare cu pregatire aprofundata in domeniul paliatiei (medici, asistenti medicali, asistenti sociali, psihologi, terapeuti, consilieri spirituali) in diferite medii de ingrijire: la domiciliul pacientilor, in sectii/compartimente de ingrijiri paliative, in ambulatoriu sau in centre de zi. Serviciile cunoscute publicului larg ca “hospice-uri” se incadreaza in aceasta ultima categorie de servicii specializate de ingrijiri paliative.
”Potrivit regulamentului recent aprobat, pacientul si familia sa pot beneficia de ingrijiri paliative de la momentul diagnosticului bolii cronice progresive. Asta inseamna o mai buna calitate a vietii atat pentru pacient cat si pentru cei dragi ai sai, o influenta pozitiva in evolutia bolii, si, acolo unde este cazul, controlul durerii si al altor simptome”, declara Mirela Nemtanu, Director Executiv HOSPICE Casa Sperantei.
Ordinul modifica legislatia actuala de autorizare a furnizorilor de ingrijiri la domiciliu si stabileste criterii distincte pentru autorizarea serviciilor care acorda ingrijiri paliative la domiciliu. Unitatile sanitare publice sau private care desfasoara servicii de ingrijiri paliative la momentul publicarii acestui ordin au la dispozitie un an de zile pentru conformare.
Despre HOSPICE Casa Sperantei
HOSPICE Casa Sperantei, organizatie non-profit infiintata in 1992 la Brasov, a introdus conceptul de ingrijire paliativa in Romania. HOSPICE este cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii specializate de acest tip.
Organizatia are doua centre cu servicii integrate, in Brasov si Bucuresti, si echipe mobile in Fagaras si Zarnesti, pentru ingrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere. In cei 26 de ani de existenta, HOSPICE a adus alinare si speranta pentru peste 22.000 de copii si adulti cu boli incurabile.
HOSPICE Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in materie.
|