Agenda Constructiilor
Duminica, 26 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - IASI: Fonduri de 14 milioane lei pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naturala
IASI: Fonduri de 14 milioane lei pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naturala
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 28 Aug 2018 14:58
Municipalitatea ieseana va semna in curand contractul de finantare cu Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est in vederea obtinerii de fonduri europene pentru proiectul „Consolidare si reabilitare Muzeul de Istorie Naturala - Corp A”. Anuntul a fost facut de primarul Mihai Chirica in cadrul unei conferinte de presa.
„Avem o comunicare din partea ADR Nord-Est privind acceptarea conditiilor de finantare si pentru acest edificiu, urmand sa se finalizeze documentele necesare semnarii acordului de finantare. Saptamana trecuta am cerut colegilor sa pregatim demararea procedurilor publice de achizitie pe fiecare capitol in parte al investitiei, pentru a putea grabi momentul semnarii contractelor. Estimam ca in 30 de zile vom putea semna contractul de finantare cu ADR Nord-Est pentru Muzeul de Istorie Naturala. Este un obiectiv important care va atrage parteneri ca Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» (UAIC) Iasi, institutie care detine exponatele Muzeului de Istorie Naturala, si Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) «Grigore T. Popa», intrucat in aceeasi cladire functiona si Societatea de Medici si Naturalisti, prima asociatie profesionala din acest domeniu de activitate din Romania. Intentia noastra este de a promova aceste obiective si in randul studentilor, care vor putea gasi diferite modalitati de crestere a calitatii actului de educatie. Muzeul de Istorie Naturala este un obiectiv deosebit de important pentru zona centrala a orasului si vine sa continue eforturile pe care UMF le-a facut de-a lungul timpului pentru reabilitarea si restaurarea cladirii. Lucrarile vor viza atat cladirea, cat si valorificarea potentialului muzeal al acestui obiectiv. O parte dintre exponate au fost transferate la Muzeul Municipal si vor tine de obiectul activitatii acestei institutii in perioada derularii lucrarilor la Muzeul de Istorie Naturala. Pe de alta parte, aici sunt exponate care nu au putut fi dislocate, un exemplu fiind elefantul. Incercam sa gasim o solutie pentru ca astfel de exponate mari sa ramana si in timpul lucrarilor de restaurare si consolidare a cladirii. In fine, sunt si alte exponate care vor ajunge intr-un depozit al UAIC, ca urmare a discutiilor pe care le-am avut cu doamna rector prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, elemente care ulterior vor fi aduse la muzeu dupa finalizarea proiectului”, a explicat primarul Mihai Chirica.
In sedinta Consiliului Local din data de 10 august alesii au aprobat indicatorii tehnico - economici ai proiectului „Consolidare si reabilitare Muzeu de Istorie Naturala - Corp A”, fiind de acord si cu aprobarea bugetului acestui proiect, in cuantum de 13.312.194 de lei, cu TVA.
Municipiul Iasi a depus in anul 2016 cererea de finantare pentru acest proiect in vederea obtinerii unei finantari cu fonduri europene in cadrul Programului Operational Regional 2014 - 2020, Axa prioritara 5 - „Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investitii 5.1 - „Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural”.
Prin Hotararea Consiliului Local 368 / 2016 s-au aprobat Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie, indicatorii tehnico - economici, proiectul si bugetul aferent proiectului. Intrucat pe 30 iulie 2018 Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Est a initiat etapa precontractuala pentru acest proiect s-a impus revizuirea bugetului proiectului, a surselor de finantare si implicit contributia proprie a Municipiului Iasi la proiect, precum si a indicatorilor tehnico-economici. Conform datelor din referatul de specialitate, durata de realizare a proiectului este de 31 de luni, din care 24 de luni reprezinta perioada executarii lucrarilor.
Muzeul de Istorie Naturala din Iasi a fost infiintat in 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Romane. Institutia muzeala detine peste 300.000 de exemplare din colectiile de insecte, moluste, amfibieni, reptile, pasari, minerale si plante. Interiorul cladirii care va fi reabilitata este compus din biblioteca Societatii de Medici si Naturalisti, sala de conferinte a Societatii de Medici si Naturalisti, trei sali cu expozitii de mamifere, doua sali adapostind colectii stiintifice, o sala cu expozitie de pasari, o sala cu expozitie de nevertebrate inferioare, o sala cu expozitie de nevertebrate si insecte, o sala cu expozitie mineralogie - paleontologie si sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.
 
hiltiABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
concelex
EURO BUILD
noark
SIGM
MCA
DRS
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
theda mar
konsent
quadratum
rigips
leviatan
Ubitech
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
BogArt
MAKITA
CDS
AED
Acvatot 2019
EDIT-Structural
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<