Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - MIRSANU: Sectorul de constructii isi continua dinamica pozitiva si in anul 2020
MIRSANU: Sectorul de constructii isi continua dinamica pozitiva si in anul 2020
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Dec 2019 14:15
Cea de-a doua editie a evenimentului Mirsanu Dealmakers Summit, dedicat tranzactiilor din Romania si principalilor jucatori din domeniu, a prilejuit discutii intre consultanti, reprezentanti ai fondurilor de investitii, ai fondurilor de pensii, ai institutiilor financiare, avocati specializati in tranzactii si antreprenori.
Principalele concluzii ale panel-urilor:
- e nevoie de stabilitate si predictibilitate in contextul in care Brexit-ul, racirea relatiilor comerciale dintre SUA si China, dar si surprizele neplacute de pe plan local, precum OUG 114, au afectat mediul de afaceri romanesc anul acesta
- economia locala va creste intr-un ritm mai lent in 2020, dar datele actuale nu anticipeaza o criza majora iminenta
- am putea vedea IPO-uri si de equities, daca va fi stabilitate pe plan politic
- BERD: pariul castigator in Romania urmatorilor ani - infrastructura si iesirea pe pietele externe.
- pana la finalul anului acesta, piata de fuziuni si achizitii din Romania ar putea atinge valoarea de 4 miliarde de euro
- sectoarele cu un volum mare de tranzactii, precum serviciile medicale&spitale, retail-ul si constructiile isi vor mentine dinamica buna si in 2020
- activele cumulate la nivelul pilonului 2 si 3 de pensii au ajuns la valoarea de 13,5 miliarde de euro, iar ritmul de crestere il depaseste pe cel al bursei
- trend ascendent pe zona de obligatiuni
- preferinta continua sa fie pentru fonduri dedicate instrumentelor cu venit fix.
Romania, intre influente locale si globale
Sunt schimbari mari la nivel mondial, precum Brexit-ul sau racirea relatiilor comerciale SUA - China, dar si unele care au afectat in mod direct mediul de business local, potrivit lui Alex Reff, Country Managing Partner Deloitte Romania&Moldova.
„Daca ne uitam la ce a insemnat impredictibilitatea si la surprizele de multe ori foarte neplacute pe plan local, nu putem evita sa mentionam unele politici publice de-a dreptul toxice pentru business, cum ar fi ordonanta de urgenta 114. Este nevoie de stabilitate, de predictibilitate. Nu ne mira ca evolutiile au fost mai degraba negative”, a aratat Alex Reff.
In ceea ce priveste cresterea economica, Mihaela Bitu, CEO ING Bank Romania, a declarat ca macroeconomistii bancii estimeaza un avans de 3,5%-3,6% anul acesta, sub cel de 4% din 2018.
„Iar la anul, de asemenea, probabil mai putin de 3%. Ne asteptam la o incetinire graduala si aceasta faza tarzie a ciclului macroeconomic poate sa continue cativa ani, deci nu inseamna ca neaparat avem iminenta unei crize majore”, a explicat Mihaela Bitu.
Adrian Tanase, CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca „toata lumea prefera emisiunile de datorii - asta explica scaderea numarului de IPO-uri (oferte publice initiale - n.r.). Potrivit reprezentantului BVB, „daca contextul politic se stabilizeaza la anul, putem avea si IPO-uri de equities”, a spus Adrian Tanase.
Mihnea Craciun, Deputy Head BERD pentru Romania, a vorbit despre pariul castigator in Romania urmatorilor ani: infrastructura si iesirea pe pietele externe.
„Lucram la o strategie de tara pe care o vom adopta la inceputul anului viitor si in care incercam sa ne focusam pe sectorul public in construirea capacitatii de a finanta infrastructura si de a implementa infrastructura, iar in sectorul privat, pe capacitatea companiilor de inovare si de internationalizare. Anul viitor, vom aduce o retea mare de antreprenoriat in Romania - reteaua Endeavor”, a anuntat reprezentantul BERD.
Piata de fuziuni si achizitii
Pana la finalul anului, piata totala de fuziuni si achizitii din Romania, inclusiv tranzactiile a caror valoare nu a fost facuta publica, ar putea atinge 4 miliarde de euro, a declarat Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance Deloitte Romania.
„In ultimii 4-5 ani, am remarcat o crestere a ponderii tranzactiilor efectuate de investitorii financiari. In primele zece luni ale acestui an, cel mai activ sector din punctul de vedere al numarului tranzactiilor a fost cel de real estate, urmat de pharma & healthcare si retail“, potrivit Ioanei Filipescu Stamboli.
Razvan Butucaru, Partener Financial Advisory Services Mazars Romania, a vorbit despre tranzactiile anuntate pentru anul viitor.
„In 2019, am vazut o dinamica mai buna in zona de servicii medicale si spitale, cu un volum mare al tranzactiilor, in zona de retail si de constructii - probabil vor continua si in 2020. Romania s-a miscat mai bine in regiune, am avut mai multe tranzactii decat Polonia“, a spus reprezentantul Mazars.
Tranzactii in piata de finantare corporativa
Referitor la finantarile noi, cel mai mare sector finantat este B2C, cu 40% din total, a spus Cristian Sporis, Vicepresedinte Head of Corporate Banking Raiffeisen Bank Romania.
„Exista partea de energie care nu a mai facut niciun fel de investitii de ani de zile. In afara de tranzactii de reasezare - unii intra, altii ies de pe piata, cum sunt in telecom, real estate, transport, vom vedea tranzactii pe zona de sanatate, care este foarte eferverscenta, iar multiplii sunt multi pe zona de agricultura“, a aratat reprezentantul Raiffeisen Bank.
Desi piata a „lancezit“ din cauza incertitudinii legislative in primul trimestru, anul acesta arata cam la fel ca 2018, a spus lui Florin Ilie, Deputy CEO, Head of Wholesale Banking ING Bank Romania.
Potrivit acestuia, „undeva la 60% din finantarea corporatista este intercompany, nu se vede aici, se vede in bilantul companiilor mama si intercompany Romania, iar 40% se vede in bilantul companiilor bancilor din Romania.“
Romania are cel mai mic numar de companii la mia de locuitori din Europa, iar finantarea este pe un trend ascendent, datorita nevoilor din ce in ce mai mari, a spus Cristian Nacu, Senior Country Officer IFC/Banca Mondiala Romania&Moldova.
„Ne-am dori sa investim mai mult in zona energetica - gaze, cogenerare, ne-am dori sa finantam mai mult infrastructura“, a declarat reprezentantul IFC.
Investitori si antreprenori - crearea de valoare
Ca modele de crestere, antreprenorii sunt tentati sa mearga spre crestere organica, in timp ce fondurile sunt deschise spre achizitii, potrivit lui Costin Taracila, Managing Partner RTPR Allen & Overy. „De aceea, multe tranzactii sunt realizate de companiile de portofoliu ale fondurilor“, a completat acesta.
„Trebuie sa te gandesti sa creezi o companie valoroasa pe termen lung, nu doar pe patru ani. Nu functionam si nu cream valoare cumparand ieftin si vanzand scump“, a punctat Serban Roman, Country Director Enterprise Investors.
Potrivit lui Claudiu Corcodel, Partener si Head of Romania Mezzanine Management, „un fond aduce foarte multa valoare - un investitor institutional aduce expertiza si-ti ofera optiuni, dar trebuie inteles cu ce tip de antreprenor ai de-a face ca sa-l poti ajuta.“
Felix Patrascanu, antreprenor FAN Courier, a mentionat ca: „nu lasam usa inchisa fondurilor de investitii pentru ca pot veni cu idei extraordinare“. Potrivit acestuia, fondurile trebuie sa aduca mai multa incredere, sa vina cu promisiuni pe care sa le si indeplineasca.
Tranzactii in piata de real estate
Pe piata comerciala de real estate, in ultimii 4-5 ani, se observa o lupta continua de a depasi pragul de 1 miliard de euro ca valoare a tranzactiilor, iar 2019 nu face exceptie.
„Exista lichiditate in orase secundare. Cele mai mari tranzactii pe care le-am facut anul acesta au fost in Cluj-Napoca si in Targu-Mures, ceea ce este o veste buna, dar Romania trebuie sa se dezvolte pe modelul Poloniei, nu ca in Ungaria si Cehia, cu piete dependente 100% de Capitala“, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
Ana Dumitrache, Country Head CTP Romania: „Ne place in recesiune sa gasim oportunitati, avem un volum de crestere intre 15% si 20% anual. Credem ca-l putem tine lejer si in urmatorii 3 ani la nivel de grup, dar si in Romania.“
Evolutia tranzactiilor de pe piata de capital
In prezent, activele cumulate la nivelul pilonului 2 si 3 de pensii inseamna 13,5 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Andreea Pipernea, CEO NN Pensii si vicepresedinte APAPR. „Activele fondurilor de pensii cresc intr-un ritm mai rapid decat cel al bursei, iar asta ne forteaza sa investim din ce in ce mai mult in afara tarii“, a aratat Andreea Pipernea.
Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management, a remarcat ca preferinta continua sa fie pentru fonduri dedicate instrumentelor cu venit fix. „Incercam sa educam publicul in ideea de diversificare, pentru ca prin aceasta poti sa treci peste acest minus al volatilitatii crescute pe care pot sa o dea actiunile“, a spus reprezentantul Erste.
Mihai Ristici, Partener RTPR Allen & Overy: „Pe zona de obligatiuni, trendul este ascendent. Am avut discutii cu doi potentiali candidati pe care ii intereseaza emiterea de obligatiuni“.
Ca tendinte pentru anul viitor, Bogdan Campianu, Managing Director Wood Romania, a vorbit despre nevoile bugetului, care vor fi foarte mari, avand in vedere cele doua runde de alegeri. „Cu cat incepem mai bine noul ciclu de IPO-uri pe care si fondurile de pensii le asteapta, cu atat mai bine“, a concluzionat reprezentantul Wood.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
CDS
noark
VEGO
quadratum
DRS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
konsent
Arduro
concelex
EDIT-Structural
Ubitech
leviatan
Acvatot 2019
EURO BUILD
BogArt
GEWISS
ELECTROGRUP
theda mar
SSAB
MAKITA
rigips
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<