STORIA: 1,1 milioane de unitati locative noi au fost construite in ultimii 28 de ani |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 08 Aug 2018 14:41 |
Peste 500.000 de case si apartamente au fost construite in Romania, in ultimul deceniu, iar stocul total de locuinte ar putea depasi anul acesta pragul de noua milioane de unitati, potrivit unei analize realizate de Storia.ro pe baza datelor de la Institutul National de Statistica. Aproape jumatate dintre casele si apartamentele construite din 2008 pana anul trecut au doua sau trei camere.
Constructiile rezidentiale au inceput sa prinda elan in ultimii ani, odata ce economia romaneasca a revenit pe crestere, culminand anul trecut cu un avans al Produsului Intern Brut de 6,9%. De altfel, 2017 a fost al treilea cel mai bun an de dupa Revolutie din perspectiva constructiei de noi case si apartamente, cu 53.347 de locuinte date in folosinta, arata informatiile publicate de Institutul National de Statistica. Varful a fost atins in 2008 si 2009, cand pe piata erau finalizate 67.255, respectiv 62.520 de locuinte.
Mediul rural vs. mediul urban
Cele mai multe locuinte - aproape 257.000 - au fost dezvoltate in ultimul deceniu (2008-2017) in mediul rural, in timp ce in zonele urbane au fost dezvoltate 252.500 de noi case si apartamente. Totusi, tendinta inregistrata aproape fara exceptie dupa 1990, cand cele mai multe constructii rezidentiale se realizau in mediul rural, a inceput sa se inverseze in ultimii ani. Astfel, in 2017, peste 29.300 de locuinte au fost date in folosinta in centrele urbane, fata de 24.000 in zonele rurale.
Judetele cu cele mai multe noi locuinte
Totodata, aproape 17% din locuintele noi livrate in ultimii zece ani, adica 85.618 de unitati, au fost construite in Bucuresti si in Ilfov, in topul zonelor cu activitate rezidentiala intensa in ultimul deceniu urmand judetele Cluj (43.093 de locuinte), Constanta (31.651 locuinte) si Suceava (28.039 locuinte). La polul opus, judetele unde s-a construit cel mai putin sunt Caras-Severin (1.979), Teleorman (2.183) si Tulcea (2.253).
Preferintele romanilor cu privire la locuinte
Si preferintele romanilor cu privire la tipurile de locuinte pe care le construiesc sau le cumpara s-au schimbat fundamental in ultimul deceniu, reflectand un apetit din ce in ce mai mare catre spatii functionale si mai practice din punct de vedere al pretului de constructie sau achizitie si al costurilor cu intretinerea.
Tipuri de locuinte construite: 2008 vs. 2017
Anul trecut, de exemplu, locuintele cu doua camere s-au aflat in topul livrarilor de constructii rezidentiale, aproape una din trei locuinte incadrandu-se in acest tipar. Pe urmatoarele pozitii s-au plasat unitatile cu trei camere (26,5%) si cele cu patru camere (19,7%). Nu mai departe de anul 2008, cele mai multe constructii livrate pe plan local aveau trei camere (25,1%), fiind urmate de cele cu doua camere (24,8%) si de cele cu cel putin cinci camere (22,1%).
Pe de alta parte, in decursul ultimilor zece ani a scazut si interesul pietei de constructii rezidentiale noi pentru locuinte cu o singura camera (garsoniere). Daca in 2008 aproape 8% din unitatile finalizate erau monocamerale, ponderea a scazut la doar 5% anul trecut. O tendinta similara a fost inregistrata si pe segmentul de locuinte cu cel putin cinci camere, care reprezentau in urma cu un deceniu peste 22% din livrarile de locuinte, fata de 17,7% in 2017.
Totusi, in ansamblu, locuintele cu doua si trei camere au fost de departe „vedetele” ultimilor zece ani, avand in vedere ca acestea au reprezentat aproape jumatate (245.100) din totalul de peste 500.000 de unitati livrate in perioada 2008-2017.
Orientarea catre locuinte cu mai putine camere s-a reflectat si in evolutia suprafetei medii a caselor si apartamentelor care au fost dezvoltate in Romania ultimului deceniu. In 2008, de exemplu, suprafata locuibila medie a unei locuinte noi ajungea la aproape 70 de metri patrati, iar anul trecut indicatorul a scazut la 65,8 metri patrati.
Locuinte vandute prin intermediul Storia.ro in 2017
In linie cu tendintele, cele mai multe locuinte vandute in 2017 prin intermediul Storia.ro au avut doua camere, acestea reprezentand 44% din total. Pe a doua pozitie s-au aflat cele trei camere (31%), urmate de locuintele cu o camera si de cele cu patru, care au acumulat cate zece procente, ambele plasandu-se pe al treilea loc. Locuintele de cinci sau mai multe camere au reprezentat 5% din totalul locuintelor vandute prin intermediul Storia.ro in 2017.
„Daca avem in vedere majoritatea studiilor europene din ultimii ani, care ne arata ca in Romania exista un numar mare de locuinte suprapopulate si un procent ridicat de locuinte cu o vechime mai mare de 40 de ani, ne putem astepta ca tendinta de construire de locuinte noi sa se mentina in crestere si in urmatorii ani.
Initiativele legislative, accesul la finantari si migratia populatiei sunt factorii care vor influenta in continuare aceasta tendinta. Vom asista la o dezvoltare accelerata a zonelor limitrofe marilor orase prin construirea de cartiere rezidentiale, in timp ce, in orase, preferintele vor ramane cel mai probabil in zona apartamentelor de 2 si 3 camere.
Ca urmare a acestor tendinte de piata, atat pe Storia, cat si pe OLX, dezvoltam servicii care sa ne apropie de segmentul imobiliarelor noi la nivelul intregii tari, avand in acelasi timp si cea mai bogata oferta de locuinte. Ne dorim sa facilitam experienta de cautare, asa ca venim in intampinarea nevoilor utilizatorilor nostri cu o oferta extinsa de locuinte", declara Dan Puica, Real Estate Business Manager, OLX Group Romania.
Peste noua milioane de locuinte in 2018
Stocul total de locuinte s-a ridicat la finalul anului trecut la aproape 8.977.000 de unitati, iar in primul trimestru al acestui an alte aproape 10.300 de locuinte au fost date in folosinta, in crestere cu 1,8% fata de primele trei luni din 2017. Daca ritmul de dezvoltare imobiliara se va mentine pe parcursul intregului an, 2018 are toate sansele sa devina anul in care Romania va depasi pentru prima oara pragul de noua milioane de locuinte. Nevoia de noi case si apartamente este insa in continuare ridicata, mai ales ca stocul locativ al Romaniei este destul de invechit, iar dupa 1990 pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an, doar 1,1 milioane de unitati noi au fost construite.
Despre Storia.ro
Storia.ro este o platforma de anunturi dedicata exclusiv sectorului imobiliar, lansata de OLX. Cu peste 130.000 de anunturi, Storia.ro ofera peste 50 de filtre de cautare, o harta completa a zonei alese cu puncte de interes multiple, precum si un comparator de preturi specifice fiecarei regiuni in parte. Platforma se poate accesa atat de pe desktop, cat si din aplicatiile mobile iOS si Android.
|