ALPINE: Insolventa subsidiarei locale duce la rezilierea contractelor |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 23 Iul 2013 17:25 |
![]() Contracte ce vor fi reziliate pe banda rulanta
Mai mult, la data de 9 iulie 2013, reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au reziliat contractul de constructie a unui tronson din autostrada Nadlac–Arad (lotul al doilea), incredintat anterior catre Alpine. “Din cauza intrarii in faliment a firmei Alpine Bau GmbH, contractul de proiectare si executie a autostrazii Nadlac-Arad, lotul 2, incheiat intre CNADNR si antreprenorul Alpine, a fost reziliat in conformitate cu prevederile din conditiile contractuale. In perioada imediat urmatoare, CNADNR va intreprinde masurile necesare in vederea demararii procedurii de achizitie a lucrarilor care au mai ramas de executat, astfel incat sa nu fie periclitate conditiile de eligibilitate a proiectelor”, a subliniat CNADNR. Tronsonul respectiv a fost realizat intr-un stadiu de circa 83%, are o lungime de 16,7 km si un cost de 96 milioane de euro, iar in conformitate cu actul incheiat intre CNADNR si Alpine Bau, compania de stat ”este indreptatita” sa rezilieze documentul in anumite situatii, printre care se afla si falimentul antreprenorului. Desi au existat initial anumite speculatii potrivit carora lucrarile ar urma sa fie atribuite firmei Alpine Romania (care ar fi avut o situatie financiara mai buna), acestea s-au dovedit a fi nefondate, odata cu depunerea dosarelor de insolventa la Tribunalul Ilfov. Un alt contract care va fi probabil reziliat de CNADNR este cel ce vizeaza executia soselei de centura a municipiului Brasov, unde Alpine Bau realizeaza 7 km de sosea, in valoare de 30 milioane de euro. In acest caz, stadiul lucrarilor a ajuns la 65% din total. In orice caz, afacerile din Romania derulate de Alpine Bau si de grupul spaniol care coordoneaza activitatea antreprenorului austriac (FCC – Fomento de Construcciones y Contratas) ar putea depasi un miliard de euro, potrivit unei evaluari sumare. Problema nu rezida numai in denuntarea unilaterala a contractelor cu Alpine, pentru care se vor gasi solutii de continuare a lucrarilor, ci de faptul ca falimentul firmei din Austria (confirmat recent de Curtea Comerciala din Viena prin schimbarea metodei de reorganizare judiciara) va genera pagube cifrate la mai multe zeci de milioane de euro pentru subantreprenorii si furnizorii de materiale de constructii sau servicii din tara noastra. Potrivit datelor comunicate de agentia KSV 1870, ce reuneste interesele creditorilor Alpine Bau, incepand cu data de 15 iulie 2012 mai multe dintre contractele companiei aflate in dificultate financiara au fost preluate de alte societati, iar firma a inceput sa vanda catre terti (Wels GmbH, Habau Hoch- und Tiefbaugesellschaft, Bauunternehmung Granit Gesellschaft etc.) cele mai profitabile filiale si entitati afiliate.
***
Alpine Bau activeaza in tara noastra prin intermediul mai multor filiale, toate inregistrate in judetul Ilfov, cum ar fi Alpine SA, Alpine Bau GmbH Austria Sucursala Mogosoaia, Asocierea in Participatiune JV Alpine Mayreder – FCC etc. In cazul Alpine SA, cifra de afaceri comunicata la Ministerul Finantelor Publice a depasit anul trecut 238,2 milioane de lei, iar in 2011 aceasta a fost de 209,6 milioane de lei. Pentru informatii suplimentare, www.just.ro
UPDATE 1: Potrivit portalului instantelor de judecata, primul termen pentru a dezbate insolventa filialei din Romania a Alpine s-a stabilit la 27 august 2013, cand un complet special al Tribunalului Ilfov (desemnat ad-hoc, din cauza vacantei judecatoresti) va analiza situatia societatii.
UPDATE 2: La un termen anterior, respectiv la 14 august a.c., completul special FI-CC-4 vara a adoptat intr-o sedinta publica o hotarare prin care, in baza art. 64, alin. 4 din noul cod de procedura civila, judecarea cererii principale se suspenda pana la soluţionarea apelului declarat impotriva incheierii de respingere a cererii de intervenţie. Procedura de apel figureaza ca fiind declarata la 19 august 2013, astfel incat, pana in acest moment, pe portalul instantelor de judecata nu exista informatii cu privire la partea care a atacat intrarea in insolventa a Alpine SA. In consecinta, la 27 august, completul FI-CC-5 vara ar putea acorda inca o amanare pentru judecarea dosarului nr. 2739/93/2013. Intre timp, grupul de origine belgiana Atenor a reziliat, la randul sau, un contract in valoare de 15 milioane de euro, pe care l-a incheiat anterior cu subsidiara Alpine SA, ce viza constructia unui imobil de birouri in zona de nord a Capitalei.
|