Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - COFACE: Industria constructiilor, slabita si expusa unui risc de credit ridicat
COFACE: Industria constructiilor, slabita si expusa unui risc de credit ridicat Imprimare Email
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 09 Ian 2013 09:38
Constructiile, metalurgia si comertul cu amanuntul reprezinta cele mai riscante sectoare economice din Uniunea Europeana, regiunea Asia-Pacific si din America de Nord, acestea fiind deosebit de slabite si expuse unui risc de credit ridicat, potrivit unei noi analize trimestriale realizate de compania Coface, intitulata "Panorama riscurilor sectoriale". Studiul se concentreaza asupra riscurilor sectoarelor de activitate din intreaga lume, economia mondiala fiind analizata prin intermediul a 14 sectoare de activitate din cele trei mari regiuni geografice mentionate. Analiza se bazeaza pe trei indicatori - respectiv puterea cifrei de afaceri, robustetea financiara si riscul de credit - si este dezvoltata de economistii Coface si extrasa din experienta de plata a companiilor observate si analizate de expertii companiei. Industria constructiilor este deosebit de vulnerabila la climatul economic al regiunilor. "Daca in SUA ne putem astepta la o usoara revenire a activitatii, in Europa dificultatile economice continua sa afecteze gospodariile si institutiile publice, care isi limiteaza investitiile, fara a lua in considerare o revenire imediata", sunt de parere analistii Coface.

Consolidarea industriei chineze a otelului prezinta riscuri pe termen scurt
Industria siderurgica este caracterizata de schimbarea cererii si a ofertei in tarile cu economii aflate in curs de dezvoltare. "In zece ani, am observat o tranzitie a productiei de otel din Europa catre Asia, reprezentand 65% din productia mondiala la momentul actual. De asemenea, cererea de otel a fost mutata pe pietele emergente, timp in care consumul in Europa a scazut semnificativ", se arata in "Panorama riscurilor sectoriale". Principalele sectoare-client pentru piata otelului sunt reprezentate de industria automobilelor (50%) si de cea a constructiilor (12%), ambele intampinand dificultati in Europa. China, cel mai mare producator si consumator de otel, a fost lovit de contractia activitatii din tara si din celelalte state partenere, ceea ce a dus la tensiuni financiare. De fapt, sectorul siderurgic din China se caracterizeaza prin supracapacitate din cauza existentei a catorva mii de producatori, ceea ce face ca firmele sa devina vulnerabile la incetinirea economica actuala. Restructurarea sectorului, condusa de autoritatile chineze, incearca, totusi, sa initieze o miscare in productia segmentului de lux, pentru a spori vizibilitatea statului pe piata internationala a otelului. Potrivit Coface, in timp ce procesul de restructurare ar putea crea victime in randul micilor furnizori pe termen scurt, acesta va permite consolidarea retelei de companii siderurgice chineze pe termen mediu si lung.

Industria auto si cea de constructii, cei mai importanti consumatori de otel din Romania
Romania este una dintre putinele tari noi membre ale Uniunii Europene care inregistreaza un excedent comercial privind produsele din otel. Acest lucru se datoreaza faptului ca tara noastra consemneaza un excedent structural al capacitatii de productie mostenit inca din perioada economiei centralizate, ceea ce face ca industria locala sa fie puternic dependenta de cererea externa. In medie, 70% din productia locala de otel (materii prime sau produse finite) este directionata catre export, aceasta pondere majorandu-se semnificativ in perioada 2008-2009. Industria siderurgica locala a inregistrat o crestere sustinuta a productiei in intervalul 2004-2007, ajungand la 6,3 milioane de tone si devenind al treilea mare furnizor de otel din randul noile state membre ale UE, dupa Polonia si Cehia. Cresterea din aceasta perioada a fost sustinuta de sectorul auto si de cel al constructiilor, aproape toti indicatorii specifici inregistrand evolutii impresionante in intervalul analizat. Scaderea cererii din perioada 2008-2009, ca urmare a efectelor crizei financiare, a cauzat o corectie brusca si semnificativa a productiei locale de otel, aceasta scazand la 2,7 milioane de tone, in 2009.

Sectorul local al constructiilor, aflat in continuare in faza critica
Piata constructiilor din Romania se afla, in continuare, intr-o faza critica, potrivit Coface. Cei mai importanti factori care au afectat activitatea din industrie se afla scaderea brusca a cererii din partea populatiei si reducerea finantarilor acordate de institutiile de creditare. Dupa scaderi semnificative inregistrate in perioada 2009-2010, in 2011-2012 s-a consemnat o usoara revenire a afacerilor pentru companiile care activeaza in constructii. Conform celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), numarul companiilor active in sectorul constructiilor s-a redus cu 12% in 2011 comparativ cu anul anterior, insa numarul total de angajati din domeniu a crescut cu 6%, intr-un mod similar cu avansul cifrei de afaceri. Investitiile brute s-au majorat cu 34%, astfel incat rata acestora ca procent din cifra de afaceri a crescut la 22% in anul 2011 fata de nivelul inregistrat in anul anterior (17,65%). In pofida acestui fapt, cresterea afacerilor nu se resimte si in evolutia profiturilor, rezultatul brut inregistrat in 2011 fiind cu 24% mai mic decat cel raportat in 2010. Mai mult, analiza consolidata a firmelor care activeaza in acest sector indica o eficienta aproape de pragul de rentabilitate, rata profitului brut fiind de aproximativ 1%. Pentru informatii suplimentare, www.coface.ro
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech
quadratum
viarom
siniat
rigips
concelex
EDIT-Structural
CDS
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
noark
Acvatot 2019
theda mar
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander