Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ENERGO SA: Insolventa, deschisa in ultima zi a lunii mai
ENERGO SA: Insolventa, deschisa in ultima zi a lunii mai
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 04 Iun 2018 07:25
Diversele probleme de natura financiara, precum si dificultatile privind recuperarea creantelor (in numeroasele dosare depuse la instante in care figureaza drept creditor) constituie, printre altele, motivele pentru care, la data de 31 mai 2018, presedintele completului CI1-CC din cadrul sectia a II-a civile, de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Brasov a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva companiei Energo SA.
Potrivit hotararii intermediare pronuntate in sedinta publica, instanta „admite cererea formulata de catre debitoarea SC Energo SA, cu sediul in Brasov, avand ca obiect deschiderea procedurii generale a insolventei”. Potrivit legii, judecatorul sindic „constata ca debitoarea este in stare de insolventa si in consecinta dispune deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva debitorului SC Energo SA”.
In temeiul art. 66, alin.6 din Legea 85/2014, magistratul a conexat cererile formulate de creditorii Q Steel si Banca Transilvania SA, inregistrate anterior, la prezentul dosar, calificand aceste cereri ca fiind declaratii de creanta. Totodata, instanta a desemnat administrator judiciar provizoriu pe practicianul in insolventa CITR Filiala Brasov SPRL.
Pe fondul viitoarei vacante judecatoresti, urmatorul termen de judecata a fost stabilit la 11 octombrie 2018, dar pana atunci administratorul judiciar trebuie sa parcurga o serie de etape, prevazute de lege. Astfel, judecatorul sindic a hotarat ca termenul-limita pentru depunerea cererilor de creante sa fie la data de 13 iulie 2018, verificarea creantelor, intocmirea, inregistrarea si publicarea in Buletinul Procedurilor de Insolventa a tabelului preliminar al creantelor avand ca termen-limita data de 2 august 2018. Prin aceeasi hotarare intermediara, presedintele completului CI1-CC a mai fixat termenul pentru intocmirea, inregistrarea si publicarea in Buletinul Procedurilor de Insolventa a tabelului definitiv al creantelor la data de 27 august 2018. De asemenea, data primei sedinte a adunarii creditorilor s-a stabilit la 7 august 2018, administratorul judiciar avand obligatia sa convoace creditorii debitoarei.
Este interesant de vazut in ce masura, la viitorul termen, instanta va tine cont de observatiile administratorului judiciar, mai ales ca, in termen de 20 de zile de la desemnare, administratorul judiciar trebuie sa intocmeasca un raport prin care sa se propuna fie intrarea in procedura simplificata a debitoarei, fie continuarea perioadei de observatie din procedura generala. Initial, potrivit unor surse ce au legatura cu dosarul, cei doi creditori au depus cereri prin care au solicitat insolventa Energo SA, intrucat compania avea dificultati la plata, refuzand achitarea a peste 300 de bilete la ordin.
Hotararea intermediara nr. 767/2018 din 31.05.2018, luata in dosarul insolventei Energo SA (nr. 1745/62/2018) este executorie, dar s-a acordat dreptul de apel in termen de 7 zile de la comunicare pentru debitor si de opozitie pentru creditori, conform art. 71, alin. 2, din Legea nr.85/2014. Apelul se poate depune la Tribunalul Brasov, urmand cel mai probabil sa fie, potrivit cutumelor judiciare, judecat odata cu fondul.  
***
Compania Energo SA - Brasov dispune de o baza industriala solida, mai ales ca a fost infiintata in anul 1985, ca firma specializata in subansambluri si piese de schimb pentru sistemul energetic national. Incepand cu 1995, cand a devenit companie privata, societatea si-a diversificat gama de produse si servicii oferite, acoperind in prezent un segment de piata mult mai larg - mai precis cel al constructiilor metalice. Activitatea firmei se desfasoara intr-un centru industrial si logistic cu o suprafata de 44.000 mp, din care 13.000 mp sunt spatii de productie, incluzand sectia de constructii metalice (debitare, asamblare si sudare), sectia de prelucrari mecanice si sectia de sablare/vopsire. In timp, Energo SA a fost recunoscuta dupa calitatea lucrarilor de confectii metalice medii si grele, avand capacitatea de a fabrica si/sau furniza structuri metalice pentru constructii civile si industriale, elemente componente si utilaje de constructii. Coordonata de omul de afaceri Gheorghe Corneanu (actionar majoritar, cu 60,58% din titluri si director general), la nivelul anului 2014, Energo SA derula afaceri anuale evaluate la circa 12 milioane de euro. In orice caz, cele mai recente date oficiale disponibile la Ministerul Finantelor Publice atesta ca firma din Brasov - specializata in „fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice” - a lucrat in 2016, in medie, cu 225 de angajati si a raportat o cifra de afaceri neta de aproape 48,6 milioane de lei, in conditii de profitabilitate minima. La 31 decembrie 2016, informatiile din bilantul simplificat atestau ca activele imobilizate nu aveau o valoare mai mare de 19,1 milioane de lei, in contextul in care datoriile se cifrau la 65,3 milioane de lei, iar creantele ce ar fi trebuit recuperate s-au situat la 27,1 milioane de lei. Pentru informatii suplimentare, www.just.ro
 
hiltiALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
SSAB
EURO BUILD
DRS
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
konsent
Ubitech
EDIT-Structural
CDS
noark
Arduro
SIGM
ELECTROGRUP
leviatan
quadratum
concelex
AED
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
BogArt
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<