AMENZI de 10 milioane lei aplicate de Inspectia Muncii pe santierele de constructii |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 11 Apr 2024 10:03 |
418 cazuri de munca nedeclarata depistate si amenzi de aproape 10 milioane de lei aplicate de Inspectia Muncii pe santierele de constructii cladiri, lucrari de geniu civil si lucrari speciale de constructii
Campania nationala pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca, precum si prevederile legale privind cerintele de securitate si sanatate in munca de catre angajatorii din domeniile constructii cladiri, lucrari de geniu civil si lucrari speciale de constructii s-a finalizat cu 2.412 controale, in urma carora au fost dispuse 2.107 sanctiuni contraventionale, din care 644 de amenzi. Valoare totala a amenzilor aplicate este de 9,914 milioane de lei, din care 7,4 milioane de lei pentru munca nedeclarata.
Obiectivele campaniei au fost eliminarea neconformitatilor constatate, dispunerea de masuri de remediere si cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.
Au fost depistate 418 persoane prestand munca nedeclarata, aflate in urmatoarele situatii:
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost aplicate 1.521 de sectiuni contraventionale, din care amenzi in valoare de 1,9 milioane de lei. Pentru neconformitatile constatate, inspectorii de munca au dispus 49 de sistari de activitate pentru 8 societati, 22 locuri de munca si pentru 19 echipamente de munca.
Cu ocazia controalelor desfasurate, au fost constatate 3.176 de deficiente, pentru care inspectorii de munca au dispus tot atatea masuri cu termene concrete de remediere si al caror mod de indeplinire va fi monitorizat.
Cele mai frecvente neconformitati constate in domeniul relatiilor de munca au fost urmatoarele:
”In baza analizei datelor statistice privind indicele de frecventa care indica numarul de accidentati care revin la 1000 de lucratori, s-a constatat ca acest domeniu de activitate, unul dintre sectoarele cele mai importante din economia nationala, are o pondere mare in numarul total de accidentati in munca. Cu toate acestea, remarca faptul ca accidentele care au avut la baza cauze dependente de mijloacele de productie au o tendinta descrescatoare, ceea ce reflecta faptul ca unitatile economice din sectorul constructii si-au innoit echipamentele de protectie si sistemele de siguranta.
Accidentele care au avut cauze dependente de sarcina de munca au, in schimb, o pondere mai mare in ultimii ani, din cauza numarului tot mai mare de santiere de constructii si a sarcinilor de munca din ce in ce mai diversificate. Cele mai frecvente cauze dependente de executant sunt: caderile de la inaltime, efectuarea necorespunzatoare a operatiilor indispensabile securitatii muncii, expunerea in afara
sarcinilor de munca, neefectuarea, la timp, a operatiilor indispensabile securitatii muncii, efectuarea necorespunzatoare de comenzi sau manevre provocate, in cele mai multe cazuri, de pregatirea insuficienta a lucratorilor precum si instruirii in domeniul SSM neadecvate, supravegherii insuficiente si organizarii ineficiente a activitatii la locurile de munca. De asemenea, domeniul constructiilor este unul dintre sectoarele
economice cu cea mai mare pondere a cazurilor de munca nedeclarata, rezultatele acestei campanii fiind concludente in acest sens: 418 cazuri de munca nedeclarata depistate de inspectorii de munca in doar 6 zile”, a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct.
|