Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CNAS: Peste 8,3 milioane de certificate de concediu medical, inregistrate in 2022
CNAS: Peste 8,3 milioane de certificate de concediu medical, inregistrate in 2022 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 04 Iul 2023 10:40
Sumele decontate nu pot fi suprapuse numarului anual de certificate de concediu medical, deoarece exista un decalaj "semnificativ" intre momentul emiterii certificatului si cel al decontarii, a informat, luni, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care a precizat ca anul trecut s-au inregistrat peste 8,3 milioane de certificate de concediu medical.
Potrivit CNAS, angajatorul poate depune spre decontare certificatul de concediu medical in termen de 90 de zile de cand angajatul prezinta documentul respectiv la serviciu, dupa care curg alte termene de validare si corectare a eventualelor erori la nivelul caselor de asigurari de sanatate.
Conform Raportului de activitate al CNAS pentru anul 2022, numarul certificatelor de concediu medical a fost asemanator cu cel din 2021, aproximativ 8,4 milioane.
In trimestrul I al anului 2023 s-a inregistrat un numar de 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un numar de 8.411.667 zile de concediu medical decontabile de casele de asigurari de sanatate, a transmis CNAS.
La 31 mai 2023, valoarea totala a indemnizatiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei.
"Incepand cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, in cel putin doua etape, prin care asiguratul beneficiaza de o mai buna monitorizare a afectiunii. Totodata, aceasta reglementare are si rolul de a descuraja acordarea nejustificata de concedii medicale. CNAS poate verifica doar retroactiv modul in care sunt acordate certificatele de concediu medical: inscrierea tuturor informatiilor obligatorii, cod de boala etc", se explica in comunicatul citat.
CNAS aminteste ca a existat in Parlament o propunere de reglementare care sa permita verificarea persoanelor aflate in concediu medical fara a le fi incalcata intimitatea, insa aceasta a fost respinsa.
"Vrem sa sustinem in continuare din punct de vedere financiar salariatii care din motive de sanatate nu-si pot desfasura activitatea obisnuita, dar trebuie sa fim fermi fata de bolnavii inchipuiti, fata de cei care fac un sejur in plus sau alte activitati in folos propriu pe bani publici" a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anuntat, luni, ca la nivelul Guvernului si in cadrul coalitiei este in curs o analiza privind situatia concediilor medicale, iar seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate urmeaza sa-i prezinte un raport pe anul trecut, avand in vedere ca au fost inregistrate 8,1 milioane de concedii medicale la o populatie activa de 6 milioane de persoane, datoria acumulata fiind de 6 miliarde de lei.
La randul sau, presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat ca au existat discutii in coalitie cu mult timp in urma pe tema concediilor medicale, aratand ca este o problema de sistem, iar decizia care va fi luata in acest caz trebuie sa aiba la baza o radiografie a intregului domeniu.
"Este un aspect pe care l-am discutat in coalitie cu mult timp in urma, nu a aparut acum. Din analiza pe care am facut-o la vremea respectiva a rezultat foarte clar ca este o problema de sistem si in felul acesta va trebui ca decizia care va fi luata in acest sens sa aiba la baza o radiografie a intregului sistem, pentru ca, intr-adevar, sunt sume foarte mari care trebuie platite pe concediile medicale si de la Ministerul Sanatatii avem nevoie de aceasta analiza si concluziile cu masurile si propunerile aferente", a afirmat Ciuca.
 
Ciolacu: Am cerut o analiza foarte clara privind concediile medicale, s-a abuzat de acest fenomen
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat luni ca la nivelul Guvernului si in cadrul coalitiei este in curs o analiza privind situatia concediilor medicale, iar seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate urmeaza sa-i prezinte un raport pe anul trecut, avand in vedere ca au fost inregistrate 8,1 milioane de concedii medicale la o populatie activa de 6 milioane de persoane, datoria acumulata fiind de 6 miliarde de lei.
"Cunosc povestea ca trebuie sa avem o colectare mai buna. Aceasta colectare mai buna - am vrut sa explicam intreg tabloul, nu sa cream stiri ad-hoc - nu se poate face pana nu facem digitalizarea, nu s-a facut de 32 de ani. S-a declansat acest proces de digitalizare. Exista, si am aflat si eu in sedinta de guvern si astept un raport de la presedinta Casei de Sanatate, anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale la o populatie lucrativa de 6 milioane de romani. Am cerut o analiza foarte clara, sa vedem din ce domeniu sunt, sunt din domeniul privat, sunt din domeniul public. Acest lucru nu s-a intamplat niciodata, nu in Romania, in Europa. Va urma sa-mi vina acest raport, pe care o sa-l facem public. Ar insemna vreo 140 de ani de nemunca in Romania", a afirmat Marcel Ciolacu dupa participarea la deschiderea Forumului de afaceri franco-roman.
Premierul a subliniat ca sunt oameni care au nevoie de concediu medical, dar, a punctat el, "este evident ca s-a abuzat de acest fenomen".
"Si va anunt ca este o datorie pe anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro. Este normal ca atunci sa faci o analiza nu numai la Casa de Sanatate, nu numai la felul in care se raporteaza acestea si se elibereaza aceste concedii medicale, nu sunt de acord sa urmarim 6 milioane de romani, sa-i cautam pe acasa, fiindca nu asta este o abordare normala si sanatoasa la cap, dar trebuie sa vedem si resursele de acoperire. Trebuie sa vedem realitatea, 8,1 milioane de concedii medicale la 6 milioane de romani care muncesc. Anul trecut nu a mai existat pandemie din luna februarie", a mai declarat Ciolacu.
Seful Executivului a precizat ca in urma consultarilor cu partenerii de coalitie se va veni cu un calendar de implementare a unor masuri impuse si de angajamentele din PNRR, intrebat daca vor fi modificari la plata CASS incepand de la 1 septembrie.
"Nu v-am spus de CASS ca va fi platit. Voi avea o analiza impreuna cu domnul fost prim-ministru Nicolae Ciuca, impreuna cu fostul ministru al Finantelor, vom avea o analiza, pe urma vom discuta cu actorii principali din fiecare domeniu. Presupun ca vom veni cu un calendar, impus, repet, de jalonul din PNRR. Daca vreti sa ma fac ca nu exista acel jalon, nu ma fac, iertati-ma. Sa ma fac ca trebuie sa platesc 6 miliarde la concedii medicale de anul trecut, nu pot sa ma fac, fiindca asta e adevarul', le-a raspuns Ciolacu jurnalistilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
noark
CDS
Ubitech
quadratum
theda mar
rigips
MAKITA
Acvatot 2019
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
siniat
ness project
viarom
concelex
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander