Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Construirea fortei de munca din inginerie si construcţii se face pe competente digitale
Construirea fortei de munca din inginerie si construcţii se face pe competente digitale Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Ovidiu Stefanescu 19 Nov 2024 06:00
Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si a cheltuielilor in industria constructiilor din SUA este de asteptat sa continue sa accelereze in urmatorii ani, considera specialistii Deloitte. Nivelul de ocupare din sectorul constructiilor a ajuns la 8,2 milioane in iunie 2024, depasind varful de 7,7 milioane, raportat in 2006. Indicatorul respectiv s-a imbunatatit anual cu 1,4% anual intre 2019 si 2023, inregistrand o crestere mai accentuata decat cea generala, care a fost de 0,5% in intervalul respectiv, la nivel federal. Cheltuielile cu constructiile au sporit cu aproximativ 11% in ultimii doi ani, cele cu infrastructura majorandu-se cu peste 8%, iar cele din industria prelucratoare cu 20%. In ceea ce priveste indicele Dodge Momentum Index (ce masoara ponderea proiectelor nerezidentiale), acesta s-a ajustat pozitiv cu 10% de la o luna la alta pana la jumatatea acestui an, ceea ce sugereaza o perspectiva optimista. Specialistii estimeaza ca ritmul respectiv va fi mentinut in urmatorii ani. In plus, noile proiecte de infrastructura si de fabricare a semiconductorilor, alimentate de trei acte legislative recente din SUA - Infrastructure Investment and Jobs Act, Inflation Reduction Act si Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors and Science Act - vor contribui probabil la aceasta crestere formarii de noi locuri de munca.
Cerintele in materie de competente ale fortei de munca din domeniul ingineriei si constructiilor evolueaza pe masura ce noile tehnologii, asteptarile clientilor si complexitatea proiectelor necesita o combinatie de abilitati digitale, tehnice, manageriale si transversale. Un deficit ar putea afecta capacitatea firmelor de inginerie si constructii de a profita pe deplin de cresterea recenta a pietei. Din acest punct de vedere, Deloitte ia in considerare trei abordari pentru achizitia si dezvoltarea talentelor care, atunci cand sunt utilizate in combinatie, pot ajuta firmele din domeniu sa acopere lipsurile existente, pregatindu-se concomitente pentru viitor. Acestea se refera la investitia in forta de munca existenta (extinzand in acelasi timp orizontul pentru a gasi noi grupuri de talente diversificate), promovarea schimbarilor culturale in cadrul organizatiilor pentru a raspunde nevoilor in continua evolutie ale fortei de munca, respectiv explorarea si valorificarea noilor tehnologii pentru a spori productivitatea lucratorilor. 
Este important ca organizatiile sa inteleaga factorii determinanti ai deficitului de talente din prezent si modul in care schimbarile in ceea ce priveste locurile de munca impuse de tehnologie si automatizare, precum si nevoile in continua evolutie ale fortei de munca din prezent contribuie la acest deficit. In timp ce cresterea cererii de munca indica o crestere industriei, aceasta arata, de asemenea, provocari sporite in ceea ce priveste ocuparea posturilor vacante cu talente avand competentele potrivite, in special atunci cand numarul de locuri de munca vacante depaseste numarul de persoane aflate in cautarea unui loc de munca. De exemplu, intr-un sondaj recent, peste 80% dintre directorii executivi au declarat ca intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante, iar decalajul continua sa se adanceasca. 
Criza de talente are un impact inclusiv asupra operatiunilor de identificare si angajare a acestora. La sfarsitul lunii februarie 2024, circa 456 000 de posturi in domeniul constructiilor erau neocupate - cel mai mare numar din ultimele doua decenii. Rata totala a concedierilor a fost, de asemenea, ridicata, ajungand la 4,5% in aceeasi luna. O mare parte a posturilor disponibile din domeniul ingineriei si constructiilor necesita o inalta calificare, cunostinte si expertiza in domeniu, iar cererea de talente in aceste roluri continua sa creasca. De exemplu, solicitarile de competente in fabricarea metalelor a crescut cu peste 40 % incepand din 2019, probabil din cauza sporirii cererii de forta de munca pentru proiectele de infrastructura, mai arata expertii Deloitte. 
Evolutia cerintelor in materie de competente complica si mai mult procesul de identificare. Pe masura ce firmele fac investitii si progrese tehnologice, acestea vor trebui probabil sa actualizeze cerintele in materie de abilitati profesionale si sa reproiecteze unele posturi. Potrivit raportului ”Future of Jobs 2023” realizat de Forumului Economic Mondial, 44% dintre cerintele actuale in materie de competente in infrastructura sunt susceptibile de a evolua in urmatorii cinci ani. Un alt studiu recent subliniaza nevoia de abilitati digitale, 91% dintre respondentii din industria constructiilor fiind de acord ca angajatii au nevoie din ce in ce mai mult de astfel de cunostinte pentru a avea succes in firmele respective. Pentru informatii suplimentare, click aici
 
hiltiRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
noark
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
MAKITA
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
GEWISS
Ubitech
theda mar
CDS
strabag nivel 1
EURO BUILD
SIGM
ELECTROGRUP
Arduro
rigips
quadratum
EDIT-Structural
DRS
konsent
SSAB
AED
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<