PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 23 Ian 2025 17:52 |
Doar unul din zece angajatori intentioneaza sa ajusteze salariul brut in contextul eliminarii scutirii de impozit pentru angajatii din IT, constructii si agricultura si se asteapta la scaderea motivatiei angajatilor si o fluctuatie mai mare de personal, potrivit rezultatelor sondajului HR Barometru realizat de PwC Romania in perioada 14-20 Ianuarie 2025.
Astfel, 43% arata ca salariul brut rezultat dupa eliminarea facilitatilor va ramane neschimbat pana la urmatoarea revizuire salariala, iar 30% nu au decis inca.
Conform ordonantei-trenulet, adoptata la sfarsitul anului 2024, incepand cu veniturile lunii ianuarie 2025, se elimina facilitatile fiscale privind scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiei la fondurile de pensii administrate privat pentru salariatii din sectorul IT, constructii si domeniul agroalimentar, aplicabila in trecut pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv.
Spre exemplu, in IT, eliminarea scutirii de impozit pe venit si reintroducerea contributiei obligatorii la Pilonul 2 de pensii duc la pierderi lunare cuprinse intre 650 si 1.125 de lei pentru cei cu salarii brute intre 10.000 si 20.000 de lei.
In acelasi timp, doua din zece companii intentioneaza sa atenueze impactul modificarilor fiscale prin beneficii suplimentare sau programe de formare si dezvoltare personala.
Mai mult de jumatate din respondenti considera ca eliminarea scutirii de impozit va duce la o reducere a motivatiei si productivitatii angajatilor lor, iar patru din zece companii considera ca fluctuatia de personal va creste in randul angajatilor afectati de modificarile legislative. O treime spun ca nu au luat nicio masura deocamdata, iar 46% nu au luat nicio decizie.
O alta optiune pentru angajatii afectati de aceste masuri este migrarea spre alte forme de colaborare, luata in considerare de o treime dintre respondenti.
In ceea ce priveste bugetul salarial, acesta ar urma sa creasca cu 7,3% in 2025. Majoritatea cresterilor salariale sunt influentate de performanta individuala a angajatului, urmata de performanta companiei si evolutia pietei. Unul din patru angajatori ajusteaza salariile sau acorda bonusuri pentru a reflecta inflatia sau cresterea costului vietii.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2024, companiile previzioneaza o diminuare a numarului de angajati, mai ales in sectoarele IT, farmaceutic si automotive.
***
Sondajul HR Barometru a realizat de PwC Romania in perioada 14-20 Ianuarie 2025, pe baza informatiilor furnizate de catre 130 de companii participante din IT si Telecom (22%), servicii externalizate (17%), servicii financiare (12%), produse industriale (10%), Bunuri de larg consum, Distributie (9%), retail (9%), farmaceutic (7%), auto (7%) si constructii (2%).
|