Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - UPT: Absolventii ingineri raman in Timisoara pentru ca sunt o multitudine de joburi
UPT: Absolventii ingineri raman in Timisoara pentru ca sunt o multitudine de joburi Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 15 Mar 2021 10:18
Anul 2020 a fost unul care a supus piata muncii din Romania la multe incercari. Mediul de afaceri a fost afectat sever de pandemie, asa ca angajatorii au fost mult mai atenti cu resursa umana. Pentru a defini directiile de urmat in ceea ce priveste oferta educationala, Universitatea Politehnica Timisoara a analizat rata de angajabilitate a absolventilor facultatilor de inginerie. Vorbim despre generatia care a finalizat studiile in anul 2019 si care s-a incadrat pe piata muncii pana la data de 31 decembrie 2020.
Potrivit datelor culese din Registrul General de Evidenta a Salariatilor, 80% din tinerii care au devenit ingineri la Universitatea Politehnica Timisoara in 2019 si-au gasit un loc de munca. Cifra este doar cu 3% mai mica fata de generatia anterioara. Pe de alta parte, rata de angajare a celor care au finalizat un program de masterat in acelasi an a ajuns la 89% - procentul fiind mai mare cu 4% in comparatie cu anul precedent.
“Ne bucuram sa vedem ca inginerii sunt, poate, cei mai cautati oameni din piata muncii. Asta inseamna ca exista o tendinta de dezvoltare, atat a sectorului public, cat si a sectorului privat. Datele noastre arata ca cel putin patru din cinci absolventi de inginerie lucreaza in momentul de fata. Numai ca rata de angajabilitate, cel mai probabil, se apropie de 100% pentru ca in REVISAL nu sunt inclusi cei care au decis sa plece sa lucreze in strainatate sau cei care lucreaza pe cont propriu. Oricum, ne confruntam deja inainte de pandemie cu o lipsa acuta de ingineri in piata muncii, pe toate domeniile, asa ca tinerii absolventi nu au fost afectati. De altfel, numarul de absolventi de inginerie este insuficient la nivel european pentru ca traim intr-o economie aflata permanent in dinamica, iar toate profesiile au la baza dispozitive inteligente, elaborate de ingineri” sustine Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Surpriza studiului a fost reprezentata de absolventii Facultatii de Constructii. La nivel de licenta, angajabilitatea inginerilor in constructii poate fi comparata cu cea din zona IT. Vorbim despre un procent de 84%, care este mai mare cu 7% fata de acum doi ani. In pandemie, acest domeniu a fost printre cele mai putin afectate, asa ca cererea de specialisti a crescut.
Foarte putini absolventi de inginerie au ramas fara un loc de munca in 2020
In cazul absolventilor studiilor de licenta, numarul celor care si-au incheiat contractele de munca in ultimul an este sub 9%. La studii de masterat din zona ingineriei, procentul scade la 5%. Cu toate acestea, cei care nu s-au reangajat dupa ce au ramas fara job, nu inseamna ca sunt someri. Ei fie efectueaza studii de doctorat, fie au plecat sa lucreze pentru companii din strainatate.
“O parte dintre ei au plecat din pozitiile pe care le ocupau, spre finalul anului, pentru a se angaja intr-o alta companie la inceputul anului 2021. De asemenea, exista multi absolventi care isi dezvolta firme sau care lucreaza ca freelanceri, in special in zona de proiectare. Datele analizate de noi nu cuprind si aceste situatii. De altfel, prin activitatile pe care le avem in domeniul antreprenoriatului, noi ii incurajam pe tineri sa isi dezvolte propriile firme, inca din perioada facultatii. Multi dintre cei care urmeaza aceasta cale vin cu idei inovatoare si aduc plus valoare pietei” sustine Florin Dragan, rector Universitatea Politehnica Timisoara.
Doi din trei studenti care vin din alte judete la studii raman sa lucreze in Timisoara, dupa terminarea facultatii
Timisoara este un oras universitar, care aduna studenti din aproape zece judete. Specialistii Universitatii Politehnica au analizat ce se intampla cu tinerii dupa finalizarea studiilor.
Datele furnizate de REVISAL arata ca in randul absolventilor de licenta, 64% dintre cei care vin sa studieze in Timisoara, raman sa lucreze aici. La programele de masterat, procentul celor care raman in Timis din randul absolventilor programelor tehnice creste usor la 73%. Restul tinerilor, fie se intorc in orasul de domiciliu, fie aleg sa se dezvolte in alte judete sau in strainatate.
“Absolventii raman in Timisoara pentru ca in piata muncii exista o multitudine de joburi. Au de unde alege, exista o diversitate pe care orasele mici nu o ofera. De asemenea, salariile sunt mult mai bune in comparatie cu ceea ce pot primi de la o firma mai mica, de acasa. Pe de alta parte, unii tineri cand aleg sa studieze la Timisoara vad orasul ca o poarta spre vestul Europei. Adica se gandesc ca la finalizarea studiilor sa plece din tara. Numai ca in cei patru ani de facultate se familiarizeaza cu orasul, se angajeaza timpuriu, isi creeaza radacini aici, iar dupa absolvire nu mai exista acel entuziasm de a emigra”, a completat Florin Dragan.
Tinerii aleg in continuare universitatile performante
Chiar daca populatia scolara este in scadere, iar tinerii s-au confruntat vara trecuta cu numeroase probleme de mobilitate din cauza pandemiei, numarul de candidati la facultatile Universitatii Politehnica Timisoara a fost in crestere. Domenii precum inginerie, IT sau constructii, prezinta un interes real pentru cei care isi doresc sa devina studenti.
Universitatea a ales in ultimii ani sa incheie parteneriate cu mediul privat, astfel incat studentii sa aiba numeroase avantaje. Pe de o parte ei isi pot gasi un loc de munca foarte usor, pe de alta parte in timpul facultatii sunt sprijiniti cu burse care pot ajunge pana la nivelul unui salariu entry-level.
“Rezultatele la examenul de Bacalaureat de anul trecut au fost in scadere in judetele care ne alimenteaza cu studenti. Ne-am temut un pic la inceput, insa la finalul perioadei de inscriere am tras linie si am observat ca stam foarte bine. De asemenea, consideram ca am crescut si calitativ. In vara am introdus si optiunea ca tinerii sa fie admisi si pe baza CV-ului educational, iar prin aceasta metoda am reusit sa atragem numerosi elevi care au avut rezultate foarte bune la diverse competitii nationale si internationale. O problema pe care o intampinam e o scadere a locurilor la buget in ultimii doi ani, din partea Ministerului Educatiei. Proiectele pe care le gandim impreuna cu mediul privat presupun o crestere a numarului de absolventi de master si studii doctorale. Scaderea - chiar daca este mica - a locurilor la buget pentru domeniile de licenta, nu ne ajuta absolut deloc” a concluzionat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
leviatan
ness project
viarom
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
rigips
EDIT-Structural
MAKITA
noark
strabag nivel 1
CDS
CONCEPT STRUCTURE
siniat
quadratum
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander