Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ANALIZA: Ascensiune a pretului in cadrul industriei chimice din UE
ANALIZA: Ascensiune a pretului in cadrul industriei chimice din UE
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 19 Oct 2018 07:07
Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC) a publicat, recent, noi documente analitice privind dinamica acestui sector de activitate (care include preponderent substantele chimice pentru constructii), cu date actualizate partial, aferente primelor sapte luni din 2018 si cu informatii complete pentru intervalul ianuarie-iunie al anului in curs.
Astfel, oficialii organizatiei sustin ca mediul de afaceri mondial a continuat sa se inscrie pe un trend ascendent ponderat, din punct de vedere al conditiilor economice specifice, astfel incat productia de materiale chimice a crescut cu +0,6% in ianuarie-iulie 2018, ajungand la cote optime. Preturile s-au majorat cu +3% in aceeasi perioada, in timp ce, pentru primele sase luni ale anului in curs, consumul total si vanzarile totale de materiale chimice au inregistrat in continuare un avans sustinut.
„In intervalul de referinta, dupa finalizarea celor sapte luni analizate, productia s-a majorat cu +0,6% comparativ cu ianuarie-iulie 2017, la nivelul celor mai multe segmente de activitate (dar, cu precadere, in sectorul de cosmetice, cu +4,5%, respectiv in cazul substantelor chimice speciale, cu mai putin de +1%), tendinta fiind ponderata din cauza scaderii productiei la materialele anorganice de baza (-6,3%), in timp ce vanzarile interne (din UE) au continuat sa progreseze intr-un ritm relativ satisfacator (+3,7%) in ianuarie-iulie 2018, pe fondul cresterii consumului (+4%), chiar si in contextul continuarii trendului de ajustare in sens pozitiv al pretului stabilit de producatori (+3%).
Celelalte date privind activitatea comerciala atesta ca exportul a fost in crestere cu +3,2% in ianuarie-iunie 2018, pana la 81,7 miliarde euro (fiind mai mare cu 2,5 miliarde euro decat in aceeasi perioada a lui 2017), iar ca destinatii de export se remarca diverse piete din afara UE, cum ar fi SUA (16,6 milarde euro), dar cu exceptia Chinei, Japoniei, Coreei de Sud si Orientului Mijlociu, unde s-au constatat scaderi. Majorari s-au constatat insa la exportul catre SUA (in special, produse petrochimice), restul Europei, Brazilia, Federatia Rusa si India. Totusi, China continua sa fie cea mai mare piata de export a industriei chimice din UE (cu 9% din valoarea totala), urmata de Africa, Orientul Mijlociu si Rusia. O analiza sectoriala indica exporturi mai mari pentru toate sectoarele, insa cu precadere la petrochimice. Totodata, importul de materiale chimice in UE s-a majorat cu +5% in ianuarie-iunie 2018, pana la 57,6 miliarde euro, fiind in crestere cu 2,8 miliarde euro in raport cu primele sase luni din 2017. Ca surse, SUA, restul Europei si China (cu 13,5% din total) sunt momentan principalele tari din care provine importul UE. Astfel, importurile de substante chimice in UE s-au majorat pentru relatia comerciala stabilita cu partea chineza (de la 6,7 miliarde euro la 7,8 miliarde euro), diminuari fiind semnalate pentru Africa, Rusia, Orientul Mijlociu si SUA.
De asemenea, surplusul comercial din semestrul intai a coborat cu 0,2 miliarde euro, cel net fiind de 24,16 miliarde euro, mai redus decat cele 24,34 miliarde euro din ianuarie-iunie 2017. Dupa cum era de asteptat, cele mai semnificative surplusuri s-au consemnat pe relatiile comerciale cu statele din restul Europei, respectiv cu SUA, Africa si Brazilia. Deficite comerciale s-au raportat, insa, pe relatiile comerciale cu tarile din Orientul Mijlociu, India, Japonia, Coreea de Sud si China.
Indicatorul ce reflecta numarul de angajati ai industriei chimice din UE denota o majorare de +1,7%, comparativ cu prima jumatate a anului trecut, aceasta crestere fiind remarcata pentru al cincilea trimestru consecutiv.
In consecinta, la randul lor, toate informatiile furnizate pentru primul semestru din 2018 (sau pentru ianuarie-iulie a.c.), la nivelul industriei chimice europene, arata astfel: vanzari totale (UE si export) (+3,6%), vanzari doar in UE (+3,7%), valoare a exportului de 81,7 miliarde euro (+3,2%), nivel al importului de 57,6 miliarde euro (+5%), un consum in crestere (+4%), o productie mai mare cu +0,6%, o ascensiune semnificativa a pretului (+3%), din cauza cresterii substantiale a costului cu energia si un indicator al numarului de angajati care s-a majorat (+1,7%).  
Predictiile bazate pe activitatea curenta, de la 5 octombrie 2018, indica, astfel, faptul ca situatia specifica industriei chimice din UE reflecta perspective relativ bune, urmand ca ritmul de crestere sa se mentina in anumite limite, desi exista inca riscuri majore, date de nesiguranta economica si de factorul politic. Astfel, perspectivele pe termen scurt si mediu, reiterate inclusiv de Comisia Europeana, sunt partial promitatoare, iar managerii marilor companii din industrie continua sa fie moderat-optimisti. Totusi, potrivit IFO World Economic Survey (WES), o analiza complexa citata de CEFIC, in cadrul careia s-au integrat si cele mai recente date privind zona euro, elaborate de INSEE si ISTAT, precum si in conformitate cu datele din raportul „Perspectiva economica din UE-15” (al Comisiei Europene - CE), in semestrul intai din 2018, activitatea economica din zona euro a incetinit, PIB al regiunii urcand cu cate +0,4% in ambele trimestre, de la o medie de +0,7% in 2017, din cauza neregulilor privind comertul international. Aceasta ponderare a cresterii economice se reflecta si in indicatorii specifici (ESI), detaliati in mai multe studii de conjunctura, iar in mod similar, indicatorul ce denota achizitiile prognozate de manageri (PMI) s-a deteriorat de-a lungul intervalului ianuarie-septembrie 2018. In pofida acestei situatii, toti indicatorii analizati in studiul CE au valori peste media acestora pe termen lung.     
Revenind la perspectivele industriei chimice din UE, pana la aparitia unor eventuale derapaje, analistii CEFIC sustin in continuare ca „acestea s-au mutat in ultimul timp intr-o zona favorabila, climatul de afaceri fiind tot mai optim in primele noua luni din 2018, iar prognoza pentru intervalul urmator ramane optimista. Totusi, dupa avansul solid de +3,6% al productiei de materiale chimice din 2017, pe fondul cresterii cererii in industriile-tinta, se estimeaza in continuare o usoara decelerare in 2018, cand sporirea s-ar putea situa la +2%”.
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul CEFIC - organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care integreaza 29.000 de companii afiliate, cu aproape 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 14,7% din productia mondiala de chimicale si au o contributie de 1,1% la PIB al UE - se bazeaza pe datele publicate cu o frecventa cel putin lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale, precum si pe alti indici, cum ar fi cei cuprinsi in cercetarile periodice ale IFO, Comisiei Europene etc. Pentru informatii suplimentare, www.cefic.org
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
quadratum
rigips
noark
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
ness project
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
CDS
viarom
siniat
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander