ANALIZA: Industria chimica din UE stagneaza in 2015 |
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 10 Iul 2015 16:51 |
![]() Comentand previziunile respective, Hubert Mandery, director general al organizatiei, a declarat: "Declinul din 2014 – corespunzator, totusi, unei stabilizari – se datoreaza dinamicii deficitare a exportului. Desi cotatia petrolului a scazut pe plan european, ceea ce a dus la o imbunatatire a costurilor de productie a materialelor chimice, problemele structurale persista, dupa cum se observa, pe termen lung, in particular provocarile legate de asigurarea furnizarii de resurse energetice competitive. In plus, in prima parte din 2015 economia reala nu s-a inscris pe un trend ascendent, fiind necesar ca factorii de decizie din UE sa implementeze masuri reale si adecvate care sa genereze dezvoltare economica, locuri de munca si preturi optime".
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul CEFIC – organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care are 29.000 de companii afiliate, cu 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 17% din productia mondiala de chimicale – se bazeaza pe indicatorii publicati cu o frecventa lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale.
Astfel, in cel mai recent raport al Cefic, acoperind intervalul ianuarie-aprilie 2015, se precizeaza ca, desi productia efectiva s-a majorat cu 0,3% in perioada analizata, comparativ cu primele patru luni ale lui 2014, valoarea vanzarilor a fost cu 5,2% mai mica. Diminuarea respectiva se afla, astfel, in neconcordanta cu anumite corectii in sens negativ ale pretului (-6% in intervalul analizat), insa expertii CEFIC considera ca, in scurt timp, s-ar putea ajunge la o imbunatatire a situatiei, deoarece indicatorul increderii in industria chimica (indicele CCI) a sporit in luna mai a.c., reflectand totusi o situatie relativ contradictorie – si anume un regres in ceea ce priveste asteptarile in planul portofoliului de comenzi si o majorare la nivelul indicatorului ce se refera la productia viitoare. Pentru informatii suplimentare, www.cefic.org
|