Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ANALIZA: Trendul ascendent al industriei chimice din UE continua si in 2018
ANALIZA: Trendul ascendent al industriei chimice din UE continua si in 2018
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 16 Mai 2018 07:56
Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC) a publicat, recent, noi documente analitice privind dinamica acestui sector de activitate (care include preponderent substantele chimice pentru constructii), cu date actualizate si complete aferente anului 2017 si cu informatii partiale pentru intervalul ianuarie-februarie al anului in curs.
Astfel, oficialii organizatiei sustin ca mediul de afaceri mondial s-a imbunatatit semnificativ, din punct de vedere al conditiilor economice specifice, iar productia de materiale chimice a crescut cu +2,6% in ianuarie-februarie 2018, ajungand la cote optime. Preturile s-au majorat cu +3% in aceeasi perioada, in timp ce, pentru cele 12 luni ale anului trecut, consumul total si vanzarile totale de materiale chimice au inregistrat un avans semnificativ.
„In intervalul de referinta, dupa finalizarea celor doua luni analizate, productia s-a majorat cu +2,6% comparativ cu ianuarie-februarie 2017, la nivelul celor mai multe segmente de activitate (dar, cu precadere, la substantele chimice pentru consumatori si in sectorul de lacuri si vopsele, cu +6% fiecare, respectiv la materialele chimice speciale, cu +2,7%), in timp ce vanzarile interne (din UE) au continuat sa progreseze intr-un ritm sustinut (+8,5%) in ianuarie-decembrie 2017, pe fondul cresterii consumului (+8,4%), chiar si in contextul continuarii trendului de ajustare in sens pozitiv al pretului stabilit de producatori. Totodata, anul trecut, veniturile totale din vanzari (efectuate in cadrul UE si la export) au depasit 548 miliarde euro (+7,9% in comparatie cu 507,9 miliarde euro din ianuarie-decembrie 2016)”, se arata in documentele organizatiei.
La randul sau, consumul (vanzari interne si import) pe piata din UE s-a plasat pe un trend ascendent in 2017, fiind astfel in valoare de 499,4 miliarde euro (+8,4%).
Celelalte date privind activitatea comerciala atesta ca exportul a fost in crestere cu +6,5% in ianuarie-decembrie 2017, pana la 155,4 miliarde euro (fiind mai mare cu 9,5 miliarde euro decat in 2016), iar ca destinatii de export se remarca piata din China si restul Asiei. O analiza sectoriala indica exporturi mai mari pentru substantele chimice destinate consumatorilor (+10%) si la polimeri (+8,9%). Astfel, surplusul comercial net s-a plasat la 48,7 miliarde euro in ianuarie-decembrie 2017 (fiind cu 1,4 miliarde euro mai mare ca in acelasi interval din 2016). Cea mai mare parte a surplusului comercial net se datoreaza tranzactiilor efectuate in restul Europei. Industria chimica din UE a consemnat totusi deficite comerciale nete (fiind mai putin competitiva) in relatiile cu India, Coreea de Sud si Japonia. Totodata, importul de materiale chimice in UE s-a majorat cu +8,3% in 2017, pana la 106,7 miliarde euro, fiind in crestere cu 8,1 miliarde euro in raport cu 2016, China, SUA si Rusia fiind principalele tari din care provine importul UE. Situatia sectoriala atesta cresteri peste medie la substantele chimice speciale (+11,2%) si in cazul polimerilor (+10,7%).
In consecinta, la randul lor, toate informatiile definitive furnizate pentru 2017, la nivelul industriei chimice europene, arata astfel: vanzari totale (UE si export) de 548 miliarde euro (+7,9%), vanzari doar in UE de 392,6 miliarde euro (+8,5%), valoare a exportului de 155,4 miliarde euro (+6,5%), nivel al importului de 106,7 miliarde euro (+8,3%), un consum de 499,4 miliarde euro (+8,4%) si un surplus comercial net (balanta comerciala) de 48,7 miliarde euro (+2,9%). Anul trecut, numarul de angajati a crescut cu +1,6%, la peste 1,15 milioane de persoane, iar gradul de utilizare a capacitatilor de productie a fost de 83,9%, cu 2,4% mai mare ca in 2016.   
Predictiile bazate pe activitatea curenta, de la 20 aprilie 2018, indica, astfel, faptul ca situatia specifica industriei chimice din UE reflecta perspective mult mai favorabile decat in trecutul apropiat, urmand ca ritmul de crestere sa se intensifice in continuare, desi exista inca riscuri majore, date de nesiguranta economica si de factorul politic. Astfel, perspectivele pe termen scurt si mediu, reiterate inclusiv de Comisia Europeana, sunt promitatoare, iar managerii marilor companii din industrie continua sa fie optimisti. Mai mult, potrivit IFO World Economic Survey (WES), o analiza complexa citata de CEFIC, in cadrul careia s-au integrat si cele mai recente date privind zona euro, elaborate de INSEE si ISTAT, in primele patru luni din 2018, activitatea economica globala a continuat sa fie solida, deoarece este sustinuta de o dezvoltare peste asteptari a comertului mondial. Cresterea economica din intreaga lume incepe sa fie in consecinta mai solida, dupa ce OECD a anuntat ca, in 2017, PIB a crescut cu +3,8% in termeni reali, la nivelul tarilor ce formeaza G20, dupa un avans de +3,2% in 2017. Prognozele raman astfel pozitive pentru economiile avansate si se remarca imbunatatiri in unele state emergente, inclusiv in China. Pentru zona euro, analiza IFO World Economic Survey (data publicitatii la finele lunii martie 2018) indica un prim trimestru relativ optim din punct de vedere economic, cu estimari de crestere in continuare, prin impulsul dat de majorarea activitatii economice globale si a volumului operatiunilor de import-export. Forta din spatele expansiunii activitatii economice este insa constituita de investitii, impulsionate la randul lor de conditiile inca favorabile de finantare si de trendul deocamdata crescator al utilizarii capacitatilor de productie - si nu numai.   
Revenind la perspectivele industriei chimice din UE, analistii CEFIC confirma, din nou, ca „acestea s-au mutat in ultimul timp intr-o zona favorabila, climatul de afaceri fiind tot mai optim in primele patru luni din 2018, iar prognoza pentru intervalul urmator continua sa fie optimista. Totusi, dupa avansul solid de +3,6% al productiei de materiale chimice din 2017, pe fondul cresterii cererii in industriile-tinta, se estimeaza in continuare o usoara decelerare in 2018, cand sporirea s-ar putea situa la +2%”.
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul CEFIC - organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care integreaza 29.000 de companii afiliate, cu aproape 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 14,7% din productia mondiala de chimicale si au o contributie de 1,1% la PIB al UE - se bazeaza pe datele publicate cu o frecventa cel putin lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale, precum si pe alti indici, cum ar fi cei cuprinsi in cercetarile periodice ale IFO, Comisiei Europene etc. Pentru informatii suplimentare, www.cefic.org
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
strabag nivel 1
theda mar
CDS
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
noark
FRONTALE
rigips
viarom
Ubitech
MAKITA
concelex
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander