Agenda Constructiilor
Vineri, 10 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - Aplicarea ITT in cascada - o abordare potrivita doar pentru filialele unei companii
Aplicarea ITT in cascada - o abordare potrivita doar pentru filialele unei companii
Producatori & Furnizori 14 Aug 2009 16:18

Radu Ioan Andronescu (65 de ani)
Functia/firma: Director in cadrul Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii - CTPC;
Studii: Facultatea de Constructii Civile si Industriale, Institutul Politehnic din Iasi;
Experienta: 40 de ani in domeniul constructiilor;
Hobby: arta.

Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii (CTPC) reprezinta una dintre institutiile-cheie in noua abordare a pietei comunitare de profil, fiind - conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 622/2004 privind transpunerea pe plan national a directivei produselor pentru constructii CPD 89/106/EEC - autoritatea insarcinata cu derularea activitatilor de specialitate care decurg din aplicarea respectivului normativ. Una dintre atributiile de baza ale CTPC consta in asigurarea indeplinirii conditiilor care sa garanteze respectarea cerintelor esentiale ale CPD. De asemenea, institutia se implica si in gestiunea unui registru unic, care sa includa inregistrarea declaratiilor de conformitate eliberate de companiile autohtone, pentru diverse standarde de produs (conditie esentiala in vederea aplicarii marcajului CE).

- Care este situatia actuala a registrului unic in ceea ce priveste companiile de tamplarie termoizolanta?
- Pana in prezent, am consemnat un interes destul de scazut pentru inscrierea in acest tabel a firmelor producatoare de ferestre/usi, data fiind prelungirea perioadei de coexistenta a prevederilor SR EN 14351-1 cu inca un an, pana la data de 1 februarie 2010. Acest lucru este, probabil, datorat si faptului ca pe plan local nu a functionat un organism de certificare notificat la Comisia Europeana care sa poata parcurge anumite etape ale procesului de testare initiala (asa-numitul ITT). De aceea, cele mai multe firme inscrise au realizat verificarile la institutii de peste hotare. Din fericire, de curand a fost initiata activitatea unui astfel de organism, derulata deocamdata sub autoritatea unei entitati notificate externe. Astfel, speram ca procedurile sa se accelereze si sa fie respectat termenul impus la nivel european, de cat mai multe societati din Romania.

- Considerati oportuna impunerea unui astfel de mecanism in UE?
- Noi am sprijinit inca de la inceput principiile incluse in noua abordare europeana (elaborate in urma cu mai mult de doua decenii), prin care se impunea obligativitatea respectarii de catre materialele de constructii a unor cerinte esentiale, cum ar fi, de exemplu: rezistenta mecanica si stabilitatea, sanatatea si igiena, eficienta energetica sau siguranta in exploatare. Astfel, pentru fiecare material de constructii, Comisia Europeana mandateaza comitetele tehnice din cadrul CEN in vederea redactarii de standarde, care sunt, ulterior, armonizate cu prevederile legislative nationale si pe baza carora se atesta conformitatea produselor respective (la nivel vizual, materializata prin aplicarea marcajului CE). Printr-o asemenea abordare, se faciliteaza procesul de comercializare in spatiul economic european.

- Recent, a fost inaintata catre forurile legislative comunitare o propunere de modificare a CPD. Cum comentati aceasta situatie?
- Dupa cum se afirma in expunerea de motive din respectivul document, dupa doua decenii de existenta a directivei, s-a simtit necesitatea implementarii unor imbunatatiri. In primul rand, forma initiala permitea interpretarea prevederilor si aplicarea diferentiata a acestora, astfe incat s-a ajuns la situatia anormala ca in anumite state din UE sa se considere ca marcajul CE nu este obligatoriu. Pentru a rezolva o astfel de problema, a devenit oportuna elaborarea unui regulament, a carui aplicare va fi mandatorie. O alta schimbare se refera la reducerea numarului de sisteme de evaluare a conformitatii (de la 6 la 5), concomitent cu simplificarea procedurilor de verificare (in anumite conditii, se permite inlocuirea testelor de laborator cu utilizarea valorilor din tabele sau a calculatiilor, pentru anumite caracteristici de performanta). Noi consideram ca o astfel de abordare nu va fi benefica, deoarece se va materializa prin scaderea substantiala a calitatii produselor.

- Cum abordati problematica facilitatilor ITT, prezentate in Ghidul M si in Regulamentul de comercializare a produselor de constructii?
- In acest moment, CPR nu este inca adoptat de Parlamentul european, astfel incat singurele documente pe baza carora lucram sunt reprezentate de HG 622/2004 si SR EN 14351-1 (pentru ansamblurile de tamplarie termoizolanta). Aplicarea Ghidului M este facultativa si, in opinia noastra, sistemul de cascada (sau testarea esalonata) se potriveste mai bine situatiilor in care ITT se transmite de la compania-mama la anumite sucursale teritoriale. Ideea ca furnizorii de sistem sa realizeze verificari la produse finite (ferestre) pe care nu le fabrica ei insisi este cel putin incorecta, deoarece modul de verificare a respectarii indicatiilor de procesare este foarte precar si dificil de pus in practica. Astfel, creste exponential riscul de aparitie pe piata a unor produse neconforme, care sa nu respecte cele sase cerinte esentiale. Pe scurt, pana la aparitia noilor reglementari, noi nu vom accepta inscrierea in registrul unic a unor declaratii de conformitate bazate pe astfel de proceduri.
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CONCEPT STRUCTURE
rigips
viarom
siniat
Acvatot 2019
leviatan
quadratum
strabag nivel 1
MAKITA
ness project
CDS
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Ubitech
EDIT-Structural
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander