Agenda Constructiilor
Marti, 26 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - RIO TINTO: Divizia de produse din aluminiu a redevenit profitabila
RIO TINTO: Divizia de produse din aluminiu a redevenit profitabila
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 17 Feb 2010 10:15
Recent, conducerea corporatiei Rio Tinto, implicata pe piata materialelor (extragerea minereului de fier si productia de otel, respectiv metale neferoase, exploatarea minelor de carbune, uraniu, diamante etc.), a dat publicitatii raportul de activitate aferent anului 2009. Potrivit datelor anuntate de oficialii firmei, la nivelul anului trecut, livrarile totale de aluminiu primar efectuate de Rio Tinto Alcan (inclusiv ale diviziei Produse Finite) s-au diminuat cu 4% fata de 2008, ca urmare a inchiderii unor unitati si limitarii capacitatii de fabricatie, in vederea adaptarii la conditiile pietei. Astfel, unitatea Ningxia (din China) a fost vanduta, in timp ce productia a fost oprita definitiv la fabricile din Beauharnois (Quebec, Canada) si Anglesey (Wales, Marea Britanie).
La finele lui 2009, activitatea Rio Tinto Alcan s-a comprimat cu 9% fata de inceputul anului. "Productia de aluminiu din 2009 s-a situat la 3,8 milioane de tone, in scadere usoara fata de cele 3,98 milioane de tone din anul precedent. Totusi, nivelul net al incasarilor Rio Tinto Alcan (net earnings) a ajuns la 578 milioane USD (fata de 1,27 miliarde USD), ca urmare a declinului cotatiei aluminiului in cadrul burselor internationale. Cifra de afaceri pe acest segment a fost de 1,92 miliarde USD, astfel incat Rio Tinto Alcan a ocupat pozitia secunda in cadrul diviziilor grupului, atat din punct de vedere al dinamicii, cat si al contributiei la veniturile totale (pe prima pozitie s-a clasat departamentul de extractie a minereului de fier). In ultimele 6 luni din 2009 divizia de produse din aluminiu a redevenit profitabila, marcand un castig de 0,8 miliarde euro fata de primul semestru. Astfel, managementul concernului a reusit transformarea si restructurarea completa a afacerilor cu aluminiu, strategia pe termen lung vizand o crestere sustenabila a vanzarilor, ca urmare a continuarii procesului de urbanizare si modernizare a unor tari cu potential deosebit de dezvoltare, cum ar fi China si India", a declarat Tom Albanese, director executiv al Rio Tinto.
Scadere de 36% a cifrei totale de afaceri
Avand sediul central in Londra (Marea Britanie), holdingul Rio Tinto activeaza cu precadere in Australia si America de Nord, avand cote semnificative de piata si in America Latina, Asia, Europa si Africa de Sud. Cifra de afaceri consemnata in 2008 s-a situat la 22,3 miliarde USD (+60%), iar castigul net s-a situat la 10,3 miliarde USD (+38%), dar in 2009 acesti indicatori s-au situat la 14,3 miliarde USD (-36%), respectiv 6,2 miliarde USD (-39%). Anul trecut, investitiile grupului au totalizat 5,4 miliarde USD, iar pentru intervalul imediat urmator se asteapta ca efectul pozitiv al acestora, combinat cu majorarea pretului la materialele de baza (cum ar fi si aluminiul primar), sa contribuie la recuperarea rapida a pierderilor. De altfel, presedintele concernului, Jan du Plessis, se asteapta la o crestere de peste 9% a economiei chineze in acest an (ceea ce va duce la o majorare semnificativa a cererii de aluminiu), in timp ce tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) vor iesi rapid din recesiune. Totusi, incetarea efectelor pozitive ale diverselor programe guvernamentale de stimulare economica si tendintele speculative pe piata de capital (de genul unui "bubble" imobiliar) pot induce o noua stare de volatilitate. De aceea, managementul Rio Tinto ramane precaut si si-a propus continuarea programului propriu de reducere a costurilor. Pentru informatii suplimentare, www.riotinto.com
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKVideoConfAC-iulALLPLANCOVID-19elmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
hidroplasto
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
AHK 2018
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere