ROCA Industry: Afaceri de 150 milioane euro in 2023 si extindere in Europa |
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 01 Mar 2023 13:22 |
ROCA Industry, primul holding romanesc de companii de materiale de constructii, lansat de ROCA Investments, raporteaza venituri combinate de 388,1 milioane de lei (aproape 80 mil. euro) la nivel de grup, conform raportului anual preliminar pentru anul 2022. Veniturile combinate ale companiilor din cadrul ROCA Industry inregistreaza astfel o crestere de 24% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Reziliente in contextul atipic al pietei, marcat de cresterea costurilor materiilor prime de-a lungul anului, companiile din portofoliul ROCA Industry au avut capacitatea de a incorpora cea mai mare parte a costurilor in pretul produselor vandute, astfel ca marja EBITDA s-a situat la 11% in 2022. Companiile din grup au realizat conform raportului preliminar pe 2022, un nivel EBITDA combinat de 42,7 milioane lei, respectiv un profit combinat de 21,6 milioane lei.
“Rezultatele obtinute in 2022 reconfirma capacitatea Romaniei de a dezvolta campioni industriali regionali, sub un management performant de holding, care isi propune sa puna acest gigant care a fost multa vreme latent - industria tarii - pe harta Europei. Inaintam astfel catre urmatoarea etapa de dezvoltare a ROCA Industry: listarea pe piata principala a BVB in 2023, impreuna cu o majorare de capital social. Obiectivul nostru este sa gestionam un grup de companii cu minim 10 fabrici performante, cu prezenta semnificativa pe pietele europene si sa ajungem la o cifra de afaceri cumulata de aproape 150 de milioane de euro la final de 2023,” a declarat Ionut Bindea, Presedinte al Consiliului de Administratie si Director General al ROCA Industry.
La nivelul anului trecut, toate companiile din ROCA Industry au atins performante semnificative, inregistrand cresteri ale cifrelor de afaceri intre 14% si 40%. “Viziunea noastra este de a replica la nivelul intregului grup modelul campionului regional BICO: acesta este deja cel mai mare producator din centrul si estul Europei si se apropie de top 3 la nivelul intregii Europe,” subliniaza reprezentantul grupului.
Intr-o perioada marcata de cea mai ridicata rata de crestere a inflatiei in Europa din ultimii 40 de ani si cu un prim conflict la granitele Romaniei din ultimii 80 de ani, performantele din 2022 ale holdingului s-au inregistrat pe fondul unor procese intense de crestere a agilitatii si rezilientei implementate la nivelul companiilor, gradului ridicat de specializare la nivel de holding, care permite imbunatatirea performantelor operationale, cat si ca urmare a extinderii operatiunilor prin noi fuziuni si achizitii (M&A).
ROCA Industry, listata din ianuarie 2021 pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul ROC1, detine, direct si indirect, un numar de 6 companii – performeri in sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (primul si cel mai mare producator national de plasa din fibra de sticla si singurul producator autohton de armaturi din fibra de sticla), Sarcom (unul dintre cei mai mari jucatori din industria de productie de vopsele si lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale), Dial (producator de produse din fir metalic), precum si producatorii de fibra de sticla Terra si Europlas prin intermediul BICO Industries.
ROCA Investments, un brand fondat de Impetum Group, este actionarul majoritar al holdingului ROCA Industry. O companie de private equity cu specific de actionar majoritar, aceasta are o expertiza validata in preluarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie si transformarea acestora in performeri in sectoarele strategice in care activeaza.
Prognozele nationale si cele ale Comisiei Europene arata ca sectorul constructiilor va avea un comportament rezilient in 2023, urmat de o curba de crestere accentuata pe termen mai lung, in urmatorii 3-5 ani. Contextul este unul favorabil, caracterizat de o nevoie reala de constructii rezidentiale, procentul de locuinte raportat la populatie fiind sub media statelor europene din Vest, de nevoia de lucrari de eficientizare energetica, precum si de proiecte mari de infrastructura sau de alte nevoi specifice pe pietele regionale, in contextul evolutiilor geo-politice recente (precum iminenta reconstructie a Ucrainei).
|