Agenda Constructiilor
Joi, 10 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - ACUE lanseaza proiectul Eficienta energetica pentru case, cladiri si retele smart
ACUE lanseaza proiectul Eficienta energetica pentru case, cladiri si retele smart
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 31 Mai 2023 14:23
Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) a lansat proiectul „Eficienta Energetica in case inteligente, cladiri inteligente si retele inteligente”, finantat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, in cadrul „Programului de Energie din Romania".
Eficienta energetica a devenit prioritara la nivel european, fiind introduse obligatii de reducere a consumului la ore de varf. Consumatorii din Romania s-au raliat la aceste tinte si au redus deja consumul anul trecut cu 9,3% la energia electrica* iar la gazele naturale, consumul a scazut cu 16%.** Dar pentru ca aceste economii din segmentul casnic sa nu fie temporare sau contextuale, este necesar sa fie consolidate prin solutii sistemice in ceea ce priveste eficienta energetica. Criza a demonstrat ca reducerea consumului de energie prin eliminarea risipei este o resursa in sine.
Proiectul pe care ACUE il implementeaza in parteneriat cu Asociatia pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice are ca obiectiv pregatirea unui public cat mai larg pentru a adopta cele mai bune solutii care asigura confortul energetic, dar cu un consum mai mic de resurse.
“Am aplicat pentru finantarea acestui proiect anul trecut, in plina criza energetica. Datele pe care am fundamentat activitatile aratau ca Romania are un grad redus de eficienta in utilizarea resurselor de energie: o treime din gospodarii in saracie energetica, aproximativ 77% din suprafata totala a fondului de cladiri trebuie renovata pana in 2050, iar reteaua de distributie trebuie modelata astfel incat sa poata integra eficient valul de prosumatori si producatori din surse regenerabile. Alaturi de initiative publice, de un cadru legislativ coerent, de o buna coordonare si corelare a programelor care incurajeaza productia de energie verde cu investitiile necesare retelelor pentru integrarea eficienta a acestora, este nevoie si de o modificare de comportament in viata de zi cu zi. Asocierea economiei la energie cu rationalizarea poate fi diminuata cu o buna si corecta informare a consumatorilor asupra solutiilor de eliminare a risipei de energie fara a renunta la confort“, a declarat Daniela Daraban, Directorul Executiv al ACUE.
Planul proiectului ACUE include 10 evenimente dedicate consumatorilor casnici, institutiilor publice si celor interesati sa produca energie din surse regenerabile, care sa poata fi integrate eficient in retelele de distributie, sustinute de campanii de informare concentrate pe constientizarea risipei de energie, pe solutiile la indemana privind reducerea consumului fara diminuarea confortului energetic.
”Este o realitate ca tari europene care totalizeaza 80% din totalul consumului european de gaz natural in sectorul rezidential au decis deja sa interzica utilizarea gazului natural in noile cladiri, daca noile cladiri nu sunt conectate la un sistem centralizat de furnizare a caldurii. Este o realitate ca anul trecut s-au vandut si instalat in Europa peste 3 milioane de pompe de caldura. Este o realitate demonstrata ca locuintele bine izolate termic pot utiliza doar o treime din energia utilizata de cele care nu sunt izolate, cu un efect major pe facturile platite de oameni. Este o realitate ca avem nevoie sa instalam mult mai multe contoare inteligente. In general, imbunatatirea cunostiintelor de management al energiei la care proiectul nostru isi propune sa contribuie reprezinta fundatia pentru imbunatatirea eficientei energetice”, a punctat Razvan Nicolescu, Presedinte al Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice.
 
8 din 10 cladiri au nevoie de reabilitare energetica
Proiectul ACUE se dezvolta pe 3 piloni principali de actiune cu accent pe sectorul rezidential, institutiile publice si integrarea eficienta a energiei regenerabile in retelele de distributie.
Cel mai mare potential de economisire se regaseste in cladiri, a caror izolare corespunzatoare poate aduce economii de pana la 40-50% din consum, in functie de tipul imobilului. In fiecare an, doar 1% din fondul de cladiri existent este supus renovarilor energetice. Romania se inscrie in aceasta statistica, unde 8 din 10 cladiri au nevoie de reabilitare termica, fiind construite inainte de 1980 si aproximativ 1,3% din blocuri sunt renovate anual. Cladirile publice sunt responsabile de aproximativ 40% din consumul de energie inregistrat la nivel national***. Asadar, eficienta energetica in institutiile publice este deosebit de importanta, iar prin acest proiect ACUE isi propune sa contribuie cu expertiza pentru ca autoritatile publice sa poata alege cea mai buna solutie de eficientizare adaptata comunitatilor locale.
 
Sisteme inteligente de distributie a energiei care sa integreze surse regenerabile - o prioritate
Pe masura ce apetenta pentru integrarea resurselor de energie regenerabila creste exponential, este imperativ sa avem retele de distributie eficiente, prin investitii care sa asigure preluarea energiei curate dar care sa si securizeze alimentarea clientilor in perioadele de varf de productie a energiei solare si eoliene.
”Energia verde trebuie sa ajunga la clientii finali intr-o maniera eficienta, sigura si in regim de continuitate in alimentare. Schimbarea mix-ului energetic la o configuratie sustenabila din punct de vedere climatic este o conditie necesara, dar nu suficienta. Suntem convinsi ca modul in care infrastructura se va adapta pentru a raspunde cerintelor de a transporta si distribui noi surse de energie, va dicta ritmul si directia tranzitiei energetice”, a subliniat Livia Stan, Director politici publice si fonduri europene in cadrul grupului E.ON Romania.
Federatia ACUE a inceput derularea proiectului “Eficienta energetica in case inteligente, cladiri inteligente si retele inteligente”, co-finantat in cadrul Programului de Energie in Romania – Innovation Norway, SGS 4 Training and awareness raising, conform contractului nr. 2022/346702 incheiat cu Innovation Norway in data de 22 martie 2023. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 222.000 de Euro, din care asistenta financiara nerambursabila este de 199.800 Euro. Termenul limita de implementare a proiectului este 31.12.2023.
Obiectivul general al proiectului este cresterea nivelului de informare a diferitelor categorii de actori, cu privire la 3 piloni:
1. Cum poate fi crescuta eficienta energetica in locuinte?
2. Cum poate fi imbunatatita eficienta energetica a cladirilor din sectorul public?
3. Cum pot fi dezvoltate sisteme durabile de distributie a energiei care sa integreze sursele regenerabile de energie?
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
ness project
strabag nivel 1
SIGM
quadratum
noark
CONCEPT STRUCTURE
concelex
DRS
ELECTROGRUP
theda mar
EDIT-Structural
BogArt
Arduro
SSAB
rigips
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Ubitech
viarom
CDS
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander