Agenda Constructiilor
Sambata, 16 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Sustenabilitate - CCE: Emisiile “zero” pana in 2050 necesita cheltuieli anuale de 1.000 miliarde euro
CCE: Emisiile “zero” pana in 2050 necesita cheltuieli anuale de 1.000 miliarde euro
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 21 Sep 2021 10:47
Tranzitia la o economie cu zero emisii nete va necesita investitii publice si private semnificative, insa UE nu actioneaza in mod suficient pentru a canaliza fondurile catre activitati durabile. Aceasta este concluzia unui raport special publicat astazi de Curtea de Conturi Europeana, in care se face apel la actiuni mai coerente din partea UE. Comisia Europeana s-a concentrat in mod corect pe imbunatatirea transparentei pe piata, insa auditorii critica lipsa de masuri insotitoare care sa abordeze costurile sociale si de mediu ale activitatilor economice nedurabile. Potrivit raportului, Comisia trebuie sa aplice criterii coerente pentru a determina durabilitatea investitiilor de la bugetul UE si sa canalizeze mai bine eforturile pentru a genera oportunitati de investitii durabile.
„Actiunile intreprinse de UE in legatura cu finantarea durabila nu vor fi complet eficace daca nu sunt insotite de masuri suplimentare pentru a reflecta costurile sociale si de mediu ale activitatilor nedurabile”, a declarat doamna Eva Lindström, membra Curtii de Conturi Europene responsabila de raport. „Activitatile economice nedurabile au in continuare o profitabilitate prea mare. Comisia a depus multe eforturi pentru ca acest caracter nedurabil sa aiba parte de o mai mare transparenta, insa problema fundamentala nu a fost inca rezolvata”.
Principalele probleme constau in faptul ca piata nu ia suficient in considerare efectele negative sociale si de mediu ale activitatilor nedurabile si in lipsa generala de transparenta in legatura cu ceea ce este durabil. Curtea observa ca Planul de actiune privind finantarea durabila din 2018 al Comisiei a raspuns acestor probleme doar partial; numeroase masuri din acesta au suferit intarzieri si au nevoie de actiuni suplimentare pentru a deveni operationale. Auditorii pun accentul pe nevoia de a pune in aplicare integral planul de actiune si subliniaza importanta finalizarii sistemului comun de clasificare a activitatilor durabile („taxonomia UE”) pe baza unor criterii stiintifice. Curtea recomanda luarea unor masuri suplimentare menite sa asigure ca pretul emisiilor de gaze cu efect de sera reflecta mai bine costurile de mediu ale acestora.
De asemenea, raportul evidentiaza rolul important pe care il are BEI in ceea ce priveste finantarea durabila. Referitor la sprijinul financiar din partea UE gestionat de Banca Europeana de Investitii (BEI), auditorii au constatat ca sprijinul furnizat prin Fondul european pentru investitii strategice (FEIS) nu s-a concentrat pe regiunile in care este cea mai mare nevoie de investitii durabile, in special in Europa Centrala si de Est. In plus, doar o foarte mica parte din finantarea disponibila a fost cheltuita pe actiuni de adaptare la schimbarile climatice. Pentru a remedia aceasta problema, Curtea recomanda Comisiei sa constituie, in cooperare cu statele membre, o rezerva de proiecte durabile.
In fine, auditorii au constatat ca nici bugetul UE nu respecta in totalitate bunele practici in materie de finantare durabila si nu ia in considerare criterii coerente si bazate pe date stiintifice pentru a se evita aducerea de prejudicii semnificative mediului. S-a constatat ca doar in cadrul programului InvestEU investitiile sunt evaluate in raport cu standarde sociale si de mediu comparabile cu cele utilizate de BEI. Aceasta inseamna ca exista riscul sa fie utilizate criterii diferite sau insuficient de stricte pentru a se determina durabilitatea sociala si din punctul de vedere al mediului a unor activitati identice, dar finantate de programe diferite ale UE, inclusiv de fondul de redresare al UE. In plus, multe dintre criteriile folosite pentru urmarirea contributiei bugetului UE la obiectivele climatice nu sunt la fel de stricte si de fundamentate pe date stiintifice precum cele elaborate pentru taxonomia UE. Prin urmare, Curtea recomanda aplicarea principiului de „a nu prejudicia in mod semnificativ” si a criteriilortaxonomiei UE in mod coerent la nivelul de ansamblu al bugetului UE.
Raportul de audit va contribui la punerea in aplicare a Strategiei din 2021 pentru finantarea tranzitiei catre o economie durabila, publicata de Comisie la inceputul lunii iulie.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
gamma_2021TERAPLASTVideoConfAC-iulAUTODESKjungheinrichALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hidroplasto
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
leviatan
Acvatot 2019
cv water 2021
CELCO 2020
hilti
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
econet
ROGBC 2016
bienala
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere