Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - OMV Petrom finanteaza cu 1,5 milioane euro proiectul social "Cutia Bebelusului"
OMV Petrom finanteaza cu 1,5 milioane euro proiectul social "Cutia Bebelusului"
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 07 Sep 2023 11:40
O treime dintre decesele survenite la copiii cu varsta sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame si copii, educarea tinerelor mame cu privire la ingrijirea copiilor, monitorizarea constanta in timpul sarcinii si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante. Organizatia Salvati Copiiisi Fundatia OMV Petrom lanseaza proiectul "Cutia Bebelusului", cu scopul de a reduce mortalitatea infantila si de a sprijini familiile imediat dupa nastere.
Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul vine in sprijinul a 4.000 de mame si nou-nascuti aflati intr-o situatie vulnerabila, care vor primi cate o Cutie a Bebelusului. Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunitati defavorizate din 16 judete: Arges, Brasov, Botosani, Caras Severin, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis, Vaslui, Dambovita si Tulcea. In plus, 80 de cadre medicale vor lucra indeaproape cu mamele si familiile pentru a le oferi informatii si sprijin in perioada postnatala, cursuri de ingrijire a bebelusilor si consiliere in alaptare.
Cutia Bebelusului contine peste 40 de produse de baza necesare nou-nascutului in primul an de viata: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilota, prosop, sistem de infasat, articole de ingriire pentru mame, cosmetice si consumabile pentru ingrijirea nou-nascutilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, foarfeca pentru copii, inclusiv jucarii si carti pentru copii. Odata golita de produse, cutia se transforma intrun pat ce ofera siguranta pentru bebelus in primele 3 luni de viata, cand riscul mortii prin sufocare este foarte ridicat.
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania: “Atunci cand am inceput programul de combatere a mortalitatii infantile nu aveam inca radiografia totala a acestui fenomen dramatic pentru Romania. Inca ne mentinem in topul negativ al Uniunii Europene, la acest capitol. Ne-am dat seama ca trebuie sa lucram pe doua paliere: dotarea maternitatilor cu aparatura medicala si sprijinirea activa a mamelor si nou-nascutilor aflati in situatii de risc socio-economic. Accesul mamelor la produse medicale si sanitare este crucial, atunci cand vorbim despre sansa copilului de a creste sanatos”.
Ana Maria Mihaescu, Presedinta Fundatiei OMV Petrom: “Pentru Cutia Bebelusului ne-am inspirat dintr-un model probat si consacrat in timp care si-a dovedit eficienta in a reduce rata mortalitatii infantile. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate si va asigura nou-nascutilor un start mai bun in viata, din punct de vedere al sanatatii si al sigurantei”.
 
Date statistice:
Romania se mentine pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea infantila. Media nationala a ratei mortalitatii infantile a fost, in 2021, potrivit datelor Institutului National de Statistica, de 5,2 la mia de copii nascuti vii (aproape dubla fata de media Uniunii Europene), cauza principala fiind nasterile premature. Rata mortalitatii infantile in mediul rural este mai ridicata fata de cea din urban: 6,5, fata de 4,2 la mia de copii nascuti vii. In 2021 au fost inregistrate 1.014 decese in randul copiilor mai mici de 1 an. O treime dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame si copii, educarea tinerelor mame cu privire la ingrijirea copiilor, monitorizarea constanta in timpul sarcinii si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.
 
Beneficiile Cutiei Bebelusului:
- Contribuie la reducerea mortalitatii infantile si promoveaza bunastarea copiilor.
- Cutia Bebelusului ofera un spatiu sigur pentru nou-nascuti in primele 3 luni, asigurandu-le protectie impotriva sindromul de moarte subita a sugarului si a sufocarii accidentale cauzate de practici nesigure de somn.
- Contribuie la cresterea responsabilitatii mamei de a-si ingriji mai bine copilul.
- Incurajeaza controlul medical in timpul sarcinii, inscrierea la medicul de familie si realizarea controalelor obligatorii in timpul sarcinii.
- Contribuie la dezvoltarea sanatoasa a bebelusului si la preventia unor boli din viata de adult asociate cu perioada primelor 1.000 de zile.
 
ABONARE REVISTETotalEnergieshiltiRAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
DRS
concelex
AED
quadratum
Arduro
theda mar
noark
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
CDS
Ubitech
rigips
MAKITA
EDIT-Structural
konsent
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
GEWISS
EURO BUILD
SIGM
leviatan
BogArt
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<