BERGERAT MONNOYEUR: Reluare a cresterii pe piata de utilaje, dupa 5 ani de criza |
Utilaje & Echipamente Publicat de Elena Icleanu 21 Oct 2014 12:12 |
![]() Potrivit managerului Bergerat Monnoyeur, segmentul inchirierilor reprezinta numai 3% din piata totala a utilajelor, pondere extrem de redusa in comparatie cu alte tari din Europa de Vest. "In Anglia, cota inchirierilor este de 50%, in Germania de 30%, iar in Franta de 20%. In 2008 eram optimisti in privinta segmentului inchirierilor si estimam ca in cinci ani sa incasam 10 milioane de euro din inchirieri. Situatia a fost, insa, diferita si pentru 2014 ne-am propus sa obtinem un milion de euro pe acest sector, target pe care speram sa-l realizam. In prezent, raportul vanzari/ inchirieri este 20 la 1", a explicat Liviu Neagu.
Nou prag minim al pietei constructiilor, atins in 2014
In prezent, piata locala a constructiilor se afla la un nivel de circa 60% din volumul si valoarea inregistrate in 2008, in timp ce regresul sectorului de utilaje a fost mult mai mare. In pofida semnalelor pozitive din 2014, managerul Bergerat Monnoyeur se mentine oarecum sceptic referitor la revenirea consumului la nivel national, in contextul in care nu exista o strategie de dezvoltare pe termen lung stabilita la nivel national si care sa fie pastrata si urmata indiferent de schimbarile din mediul politic. In acelasi timp, companiile din sectorul constructiilor inca se confrunta cu dificultati precum neincasarea la timp a facturilor emise pentru lucrari executate si cu contractari la jumatate de pret fata de nivelul din 2008. "Preturile utilajelor pentru constructii se situeaza, la randul lor, la un nivel minim al ultimilor cinci-sase ani. In pofida usoarei cresteri pe piata de utilaje, 2014 a fost un nou an de dezastru in constructii. Suntem, in continuare, in recesiune si vor urma si alte crize, atat la nivel local, cat si european. Mediul economic s-a schimbat foarte mult din 2008 pana astazi si chiar si crizele au alta periodicitate, in prezent acestea avand o durata medie de 2-3 ani fata de 5-7 ani cat durau in trecut", a explicat Liviu Neagu.
Trebuie valorificat potentialul urias al pietei din Romania
Liviu Neagu mai este de parere ca in Romania exista, in continuare, un potential real de dezvoltare, insa acesta trebuie sa inceapa a fi valorifcat. "Este de lucru in constructii, oportunitati exista, insa trebuie sa atragem mai multe investitii straine, iar investitorii tin cont, in primul rand, de infrastructura unei tari. Din pacate, Romania nu exceleaza la acest capitol. Au trecut 25 de ani de la Revolutie si inca avem mentalitatea dinainte de '89 si asteptam sa ni se dea totul pe tava, ceea ce blocheaza orice initiativa", a explicat managerul Bergerat Monnoyeur. Referitor la Master Planul de Transport publicat de Guvern, Liviu Neagu este de parere ca documentul reprezinta o copie numai putin modificata a altor planuri si strategii similare care au fost elaborate dar nu au putut fi puse in practica din diverse cauze. "Nu mi se pare de bun augur renuntarea, in primul rand, la proiectul de finalizare a Coridorului IV de transport. Am observat, la o prima vedere, ca sunt mai multe tronsoane care nu mai exista in ultima varianta a Master Planului si de care avem nevoie, in continuare. Trebuie sa avem o autostrada care merge spre vest si pe care daca o intrerupem cu un drum expres nu am facut nimic. Trebuie sa ducem lucrurile pana la capat", a aratat managerul. Totodata, acesta a mai indicat o problema grava a Romaniei in ceea ce priveste soselele de centura ale marilor orase, in contextul in care nici macar Capitala tarii nu beneficiaza de un inel ocolitor care sa aiba capacitatea de a prelua traficul derulat in interiorul Bucurestiului. "La centura Capitalei s-a lucrat foarte putin in acest an. Trebuie sa insistam mai mult pe abordare si pe o analiza eficienta a costurilor de transport si sa actionam in consecinta", a mai spus Liviu Neagu.
***
Bergerat Monnoyeur este dealer exclusiv al furnizorului nord-american de utilaje pentru constructii, Caterpillar - lider mondial pe acest segment de activitate. Corporatia a raportat, pentru anul 2013, o cifra de afaceri de 55,6 miliarde USD, in scadere cu 16% comparativ cu exercitiul financiar precedent. Pentru 2014, prognozele preliminare indica un nivel al incasarilor de 56 miliarde USD.
|