TERRA Romania: Afaceri de 53 milioane euro in 2022 si noi planuri de business |
Utilaje & Echipamente Publicat de Elena Icleanu 17 Apr 2023 06:25 |
Pentru Terra Romania Utilaje de Constructii, distribuitorul autorizat al utilajelor JCB in Romania, anul 2022 a reprezentat o perioada de consolidare pe o piata cu o evolutie greu predictibila, precum si de completare a portofoliului de produse. Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de 53 milioane de euro, valoare ce confirma evolutia buna a companiei din ultimii ani, un plus de circa 4 milioane de euro fata de cifra de afaceri din 2019 - an de referinta pentru Terra Romania Utilaje de Constructii.
Infiintata in anul 2001, compania face parte din grupul austriac Terra Holding, unul dintre cei mai mari distribuitori de utilaje de constructii din Europa. Obiectivul principal al companiei este sa comercializeze si sa ofere servicii la cele mai inalte standarde pentru utilaje in domeniul constructiilor si al aplicatiilor industriale. Gama de produse a companiei cuprinde 7 branduri: JCB, Dynapac, Bell, Sennebogen, RM, Arjes, Pronar. Terra face parte dintr-un grup corporativ puternic. Compania sa mama, Industrie Holding GmbH, este o afacere de familie austriaca, fondata in anul 2000 si avand sediul in Viena.
Interviu cu Victor Vasluian, director general la Terra Romania Utilaje de Constructii si manager cu o experienta profesionala de 22 de ani in industria de materiale si utilaje pentru constructii.
- Cum a evoluat activitatea companiei Terra Romania, in ultimii ani, si ce perspective aveti pentru viitor?
- Dupa un 2020 extrem de dificil pentru toate companiile din orice domeniu - marcat de restrictii si incertitudini - a urmat 2021 care, pentru noi, a insemnat revenirea pe crestere. In 2022, ne-am concentrat eforturile pe consolidarea relatiilor cu clientii, completarea echipei, consolidarea brandurilor din portofoliu si completarea gamelor de produse. In prezent, avem investitii cumulate de peste 15 milioane de euro in patru sedii regionale, localizate in Bucuresti, Brasov, Turda, Timisoara si sunt estimate cresteri de la un an la altul. De altfel, Terra Romania Utilaje de Constructii si-a pastrat anul trecut cifra de afaceri din 2021, chiar daca nivelul general al pietei de constructii nu a avut aceeasi dinamica. Dupa o prima jumatate de an pe crestere, piata echipamentelor de constructii a scazut in urmatoarele sase luni, per total aflandu-se sub cea din 2021. In acest moment, in cadrul companiei avem o echipa de 103 persoane si vom merge mai departe cu proiectele de recrutare, odata cu dezvoltarea businessului pe termen mediu si lung.
- Ce produse din portofoliu sunt preferate pe santierele din Romania?
- Vanzarile de utilaje JCB, in principal buldoexcavatoarele, au reprezentat unul dintre punctele stabile pentru Terra Romania Utilaje de Constructii. De asemenea, in ultimii ani, au crescut si vanzarile de echipamente Sennebogen, datorita dezvoltarii notorietatii brandului pe piata romaneasca si a strategiei de dezvoltare in aceasta directie. In urmatorii ani, pariem si pe Dynapac, un producator de echipamente premium pentru constructia de drumuri si autostrazi (cilindrii compactori si repartizoare de asfalt), intrat in portofoliul companiei in 2021. Compania suedeza Dynapac se bazeaza pe o istorie de peste 90 de ani in productia de utilaje si echipamente specializate si, in prezent, face parte din prestigiosul grup Fayat, unul dintre liderii mondiali in productia de echipamente pentru drumuri si printre cei mai mari constructori francezi. Ca noutate, pe segmentul echipamentelor pentru industria de reciclare, din 2023 am inceput sa distribuim un nou brand - Pronar, jucator foarte activ in acest domeniu, in Europa.
- Ce estimari aveti privind evolutia pietei locale de utilaje pentru constructii?
- Astazi, este greu de facut previziuni despre evolutia pietei de utilaje de constructii pe parcursul lui 2023, in contextul in care foarte multi factori externi pot influenta acest domeniu. Totusi, inclin sa cred, cu optimism, ca vom asista la o crestere fata de 2022. Intr-un raport realizat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, sunt citati specialisti care estimeaza o crestere de 8,4% pentru aceasta piata in 2023, odata cu cresterea generala a sectorului constructiilor, unde cererea pentru proiecte noi este tot mai mare.
- Care sunt noutatile tehnologice pe piata de utilaje, in contextul cerintelor privind eficienta si economia de energie?
- Noutatile tehnologice ajung la noi indeosebi prin intermediul grupului britanic JCB, lider mondial in productia de utilaje si reper al inovatiilor din acest sector. In contextul schimbarii de paradigma catre utilizarea de energii alternative conform planului european de renuntare la utilizarea hidrocarburilor pana in 2050, JCB a derulat un proiect de 100 de milioane de lire sterline pentru a produce motoare super-eficiente, pe baza de hidrogen. O echipa de 150 de ingineri lucreaza la initiativa inovatoare pentru dezvoltarea motoarelor cu combustie pe baza de hidrogen, iar peste 50 de prototipuri au fost deja fabricate la uzina de motoare JCB din Marea Britanie.
|