Agenda Constructiilor
Miercuri, 01 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CNSC: Masuri de remediere/anulare pentru licitatii de 9,39 miliarde euro, in 2022
CNSC: Masuri de remediere/anulare pentru licitatii de 9,39 miliarde euro, in 2022
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 10 Mai 2023 06:25
Valoarea totala estimata a licitatiilor publice anulate prin decizii ale Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), formulate in urma unor contestatii, a cumulat, anul trecut, 70,45 milioane de euro (347,46 milioane de lei), iar cea a procedurilor de atribuire in cazul carora s-au dispus masuri de remediere a fost de aproape 9,3 miliarde euro (46,2 miliarde lei). O comparatie cu anul precedent arata ca in anul 2022 valoarea totala estimata a procedurilor de atribuire in care Consiliul a admis contestatiile si dispus anularea unor proceduri de achizitie publica a scazut cu 29%, in vreme ce valoarea totala estimata a procedurilor de atribuire in care Consiliul a admis contestatiile si a dispus remedierea procedurilor a crescut cu 93,75%.
Anul trecut, CNSC a inregistrat un numar de 3.233 de contestatii formulate de operatorii economici (-5,6% fata de nivelul din 2021).
"Diminuarea, nesemnificativa, are mai multe explicatii. Una dintre acestea se refera la decapitalizarea suferita de o mare parte a operatorilor economici autohtoni dupa blocajul economic generat de pandemia de Covid-19, respectiv la constituirea cautiunii la momentul depunerii contestatiei, aceasta fiind o conditie de admisibilitate a depunerii contestatiei. O a doua explicatie a scaderii numarului de contestatii se refera la faptul ca multi operatori economici care ar fi dorit sa participe la o procedura de achizitie publica si ar fi avut capacitatea financiara de a constitui cautiunea s-au temut ca in cazul respingerii contestatiei autoritatea contractanta ar putea intreprinde demersurile legale in vederea retinerii sumei constituita drept cautiune. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a ultimelor modificari legislative, astfel ca pe parcursul anului 2022, tot mai multe autoritati contractante au formulat pretentii pentru obligarea contestatorului la despagubiri ca urmare a prejudiciilor cauzate urmare a depunerii unei contestatii, fapt ce a temperat intentia unor operatori economici de a formula in mod repetat contestatii. Si o a treia explicatie ar fi dublarea in anul 2022 a pragurilor achizitiilor directe", se arata in raportul anual al CNSC.
 
Un singur operator economic a formulat 275 de contestatii in 2022
Potrivit CNSC, in pofida celor expuse mai sus, au existat exceptii in care cautiunea nu a constituit o bariera pentru ca anumiti operatori economici sa depuna un numar foarte mare de contestatii. Datele oficiale arata ca pe parcursul anului 2022 un singur operator economic a formulat un numar de 275 de contestatii, ceea ce a reprezentat 8,51% din numarul total al contestatiilor inregistrate la Consiliu. CNSC mai precizeaza ca pe locul al doilea in "Top 10" al contestatorilor s-a situat, la foarte mare distanta, un operator economic care pe parcursul anului 2022 a formulat la Consiliu un numar de 40 de contestatii, iar pe locul al zecelea un operator economic care a formulat doar 27 de contestatii. Datele oficiale arata ca numarul contestatiilor formulate exclusiv de operatorul economic clasat pe locul unu in "Top 10 contestatori" a fost aproximativ similar cu numarul total al contestatiilor formulate la Consiliu pe parcursul anului 2022 de toate firmele de protectie si paza care au contestat diverse proceduri de achizitie publica la Consiliu (283 contestatii, adica 8,75% din totalul contestatiilor inregistrate).
 
 
"Cifrele prezentate mai sus demonstreaza, fara tagada, contrar unor opinii exprimate in spatiul public, ca CNSC nu reprezinta o piedica in calea derularii procedurilor de achizitie publica initiate la nivel national, ci, din contra, institutia a reprezentat un filtru eficient pentru prevenirea unui numar semnificativ de nereguli in cadrul procedurilor de achizitii publice derulate pe parcursul anului 2022, atat in cazul procedurilor de achizitie publica finantate din fonduri nationale, cat si din fonduri europene, acest rol esential al Consiliului fiind subliniat deseori in rapoartele MCV si documentele emise de catre Comisia Europeana", subliniaza specialistii de la CNSC.
 
Autoritatile contractante au avut probleme mai mari cu lansarea licitatiilor
In ceea ce priveste contestatiile formulate la CNSC de operatorii economici impotriva documentatiei de atribuire, datele oficiale arata ca in comparatie cu anul precedent, pe parcursul anului 2022 a fost inregistrata o crestere substantiala, cu 21,19%, a numarului contestatiilor formulate in cadrul acestei etape (+143 contestatii). O comparatie cu anul 2021, cand la Consiliu s-au inregistrat un numar de 490 de contestatii formulate impotriva documentatiei de atribuire, arata ca in anul 2022 numarul acestora a crescut semnificativ, cu un procent de 66,94% (+328 contestatii), ceea ce indica existenta unor potentiale probleme ale autoritatilor contractante la momentul lansarii procedurilor de achizitie publica.
In ceea ce priveste contestatiile formulate de operatorii economici impotriva rezultatului procedurii, datele oficiale arata ca pe parcursul anului 2022 numarul acestora a scazut cu un procent de 12,21% (336 de contestatii) comparativ cu anul precedent.
In ansamblu, in anul 2022, din cele 3.233 de contestatii formulate si inregistrate la CNSC, un procent de 74,7% (2.415 contestatii) au fost formulate impotriva rezultatului procedurii de atribuire, in vreme 25,3% (818 contestatii) au fost indreptate impotriva documentatiilor de atribuire, mai arata datele oficiale ale Consiliului. Din datele prezentate anterior reiese ca in anul 2022 ponderea contestatiilor formulate de operatorii economici impotriva documentatiei de atribuire in totalul contestatiilor formulate la Consiliu a depasit media de aproximativ 20% inregistrata constant in ultimii ani, in vreme ce in cazul contestatiilor formulate impotriva rezultatului procedurii de atribuire procentul s-a mentinut la peste 70%.
Comparand numarul procedurilor de atribuire unice contestate la Consiliu in anul 2022 la numarul procedurilor de atribuire unice initiate in SEAP, se constata ca din cele 32.200 de proceduri initiate in sistemul electronic de achizitii publice, la CNSC au fost contestate 2.345 dintre acestea, ceea ce a reprezentat un procent de 7,28%.
 
Multe autoritati publice nu au rezolvat inca lipsa acuta de profesionisti in domeniul achizitiilor publice
Desi in anul 2022 numarul contestatiilor a cunoscut o diminuare nesemnificativa comparativ cu anul precedent, totusi numarul contestatiilor inregistrate la Consiliu fost mai mare decat cel inregistrat in perioada 2019-2020, ceea ce demonstreaza ca multe autoritati publice nu au rezolvat inca lipsa acuta de profesionisti in domeniul achizitiilor publice derulate de sistemul institutional de stat, fie au gestionat defectuos o serie de proceduri de atribuire, chestiuni care ar trebui sa genereze un semnal de alarma in contextul implementarii pe parcursul anului 2023 a multor proceduri de achizitie publica cuprinse in Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
"Desi CNSC a facut eforturi sustinute in implementarea de bune practici care sa contribuie la accelerarea derularii procedurilor contestate, pe parcursul anului 2022 au existat numeroase cazuri in care multe dintre procedurile de achizitie publica au fost efectiv blocate chiar de catre autoritatile contractante - principalele entitati direct interesate, cel putin la nivel declarativ, in implementarea de proiecte finantate din fonduri publice nationale sau din fonduri europene. Concret, au existat autoritati contractante care au refuzat sa puna in aplicare, in mod corect si concret, deciziile pronuntate de CNSC, deseori apeland la atacarea nejustificata cu plangere a acestora, fapt ce a prelungit inutil finalizarea multor proiecte de investitii finantate din fonduri europene sau nationale", mai precizeaza specialistii CNSC in raportul anual de activitate.
Datele oficiale arata ca in anul 2022 numarul plangerilor formulate la instanta superioara de catre autoritatile contractante care au preferat sa nu puna in aplicare deciziile pronuntate de CNSC in cadrul carora au fost admise contestatiile formulate de operatorii economici si s-a dispus reevaluarea ofertelor a fost de 132, ceea ce a insemnat o crestere cu 10% comparativ cu anul precedent.
 
 
In ceea ce priveste obiectul contractului de achizitie publica - element important in analiza actiunilor formulate de operatorii economici - datele oficiale arata ca in anul 2022 contestatiile au avut urmatoarea structura:
• proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica avand ca obiect executia de lucrari - 829 contestatii (25,64%);
• proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica avand ca obiect prestarea de servicii - 1.177 contestatii (36,41%);
• proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica avand ca obiect furnizarea de produse - 1.227 contestatii (37,95%).
 
Scadere de peste 21% a numarului contestatiilor la licitatiile de lucrari
Conform CNSC, evolutia contestatiilor formulate in functie de tipul/ obiectul contractului de achizitie publica in perioada 2021-2022, arata ca, pe parcursul anului 2022, comparativ cu anul precedent, s-a inregistrat o scadere cu 21,42% a numarului contestatiilor formulate la procedurile de atribuire initiate in vedere incheierii contractelor de executie de lucrari, in timp ce s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 3,54% a contestatiilor formulate la procedurile de atribuire initiate in vedere incheierii contractelor de furnizare de produse.
In total, pe parcursul anului 2022, completele de solutionare a contestatiilor din cadrul CNSC au emis 2.783 decizii in vederea solutionarii unui numar de 3.247 de dosare. In perioada analizata, la nivelul celor 11 complete de solutionare a contestatiilor s-au pronuntat un numar de 2.783 decizii si 3.366 incheieri, ceea ce inseamna un total 6.149 de hotarari CNSC. 
In cazul a 1.403 dosare din totalul celor 3.247 solutionate in 2022, Consiliul a dispus admiterea contestatiilor, in sensul ca solutia solicitata de contestator si adoptata cu ocazia deliberarii de catre completul de solutionare a corespuns nevoii de aparare pe cale administrativ - jurisdictionala a dreptului subiectiv incalcat sau nerecunoscut si readucerii lui din nou in starea de a-i asigura operatorului economic avantajele pe care i le recunoaste legea.
Pentru restul de 1.844 dosare, Consiliul a pronuntat decizii prin care a dispus respingerea contestatiilor, din diverse motive:
• contestatorul nu a constituit cautiunea, conform art. 611 din Legea nr. 101/2016, modificata si completata;
• Consiliul a apreciat, cu privire la continutului contestatiei solutionate, sa dea castig de cauza autoritatii contractante, avand in vedere ca fondul litigios al contestatiei formulate de un operator economic s-a dovedit a fi neintemeiat/nefondat;
• Consiliul a fost nevoit sa "taca", motivat de faptul ca a fost invocata de catre parti, sau din oficiu, o exceptie de fond sau de procedura (contestatia a fost tardiv introdusa, a ramas fara obiect, a fost inadmisibila, lipsita de obiect, lipsita de interes, a fost introdusa de persoane fara calitate etc.);
• contestatorul a uzat de dreptul sau de a renunta la contestatia formulata, punand capat actiunii sale litigioase. Astfel, simpla solicitare de renuntare la contestatia formulata de initiatorul demersului litigios, are ca efect imediat inchiderea dosarului. 
Practic, ponderea deciziilor pronuntate de CNSC in care a dispus admiterea contestatiilor formulate de operatorii economici aceasta a fost de 43,21% din totalul deciziilor pronuntate, in vreme ce ponderea deciziilor de respingerea contestatiilor formulate de operatorii economici a fost de 56,79% din totalul totalul deciziilor pronuntate.
 
 
Piata de licitatii publice a depasit 62 miliarde euro anul trecut
Datele oficiale furnizate de Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) arata ca in anul 2022, in cadrul platformei de comunicare utilizata in procesul de atribuire a contractelor de achizitie publica au fost initiate un numar de 32.200 de proceduri de atribuire prin anunturi de participare si anunturi de participare simplificate, acestea avand o valoare totala estimata de 309,9 miliarde lei,
echivalent a 62,8 miliarde euro. Comparativ cu anul 2021, cand in SEAP au fost initiate 29.440 proceduri de atribuire prin anunturi de participare si anunturi de participare simplificate, se observa ca in anul 2022, pe fondul demararii unor proceduri finantare din PNRR, numarul procedurilor de atribuire a crescut cu 2.860 (2,95%). Din punct de vedere valoric, comparativ cu anul 2021 si valoarea totala a procedurilor initiate in SEAP a cunoscut o crestere cu aproape 150 miliarde lei (93,68%). 
Totusi, CNSC precizeaza ca, desi pe parcursul anului 2022 numarul de proceduri de atribuire prin anunturi de participare si anunturi de participare simplificate initiate in SEAP a crescut comparativ cu anul precedent, numarul acestora a fost mai mic decat cel inregistrat in anul 2019, atunci cand au fost initiate 35.051 de proceduri, avand o valoare totala estimata de 196,63 miliarde lei (echivalent a 41,44 miliarde euro).
Datele oficiale comunicate de SEAP arata ca, la finele anului 2022, din totalul de 32.200 de proceduri initiate in platforma, avand o valoare totala estimata de 62,8 miliarde euro, un numar de 6.989 de proceduri (21,7%) in valoare totala estimata de 57,42 miliarde lei (echivalent a 11,6 miliarde euro) au fost anulate (fie de catre autoritatile contractante, fie in instantele de contencios administrativ, fie prin decizia CNSC), 98 de proceduri (0,3%) in valoare totala estimata de 106,8 miliarde lei (21,65 miliarde euro) figurau ca suspendate, iar 6.966 (21,63%) in valoare totala estimata de 152,7 miliarde lei (30,97 miliarde euro) se aflau in derulare.
Raportand valoarea totala anuala estimata a procedurilor initiate in anul 2022 in SEAP (62,8 miliarde euro) la valoarea totala estimata a procedurilor de atribuire in care CNSC a pronuntat decizii (20,15 miliarde euro), rezulta ca aceasta din urma a reprezentat 31,2% din valoarea totala estimata a procedurilor initiate in SEAP.
Comparand valoarea totala anuala estimata a procedurilor initiate in SEAP in anul 2022 cu valoarea totala estimata a procedurilor in care CNSC a admis contestatiile formulate de operatorii economici si a dispus masuri de remediere/ anularea a procedurilor (9,3 miliarde euro), rezulta ca aceasta din urma a reprezentat 14,91% din valoarea totala estimata a procedurilor initiate in SEAP.
 
 
Peste 94% din deciziile CNSC au ramas definitive si irevocabile dupa contestarea in instanta
Pe parcursul anului 2022, din totalul de 2.783 de decizii emise de completele de solutionare a contestatiilor din cadrul CNSC, un numar de 659 au fost atacate cu plangere (23,67%). Urmare a plangerilor formulate la Curtile de Apel competente in conformitate cu art. 29 din Legea nr. 101/2016, modificata si completata, pe parcursul anului 2022, doar 74 de decizii emise de Consiliu au fost desfiintate/ modificate/ anulate in tot (2,65% din totalul deciziilor emise de Consiliu), 86 au desfiintate/ modificate/ anulate in parte (3,09% din totalul deciziilor emise de Consiliu), iar 442 au ramas definitive si irevocabile in forma emisa de CNSC.
Astfel, datele oficiale arata ca la nivel general, pe parcursul anului 2022, din cele 2.783 de decizii pronuntate de Consiliu, un numar de 2.623 de decizii (94,25%) au ramas definitive si irevocabile in forma emisa de acesta.
Evidentele statistice din ultimii zece ani de activitate a Consiliului demonstreaza ca procentul deciziilor modificate/ desfiintate/ anulate in parte sau in tot de Curtile de Apel ca urmare a plangerilor formulate s-a mentinut extrem de redus in comparatie cu procentul deciziilor ramase definitive si irevocabile pronuntate de acesta.
***
CNSC este un organism independent cu activitate administrativ - jurisdictionala, al carui domeniu de activitate este reprezentat de solutionarea contestatiilor formulate de operatorii economici in cadrul procedurilor de achizitii publice. Infiintat in septembrie 2006, Consiliul a analizat, pana la finele anului 2022, 77.460 de contestatii formulate de catre operatori economici impotriva diverselor proceduri de achizitie publica. Totodata, in cei 16 ani de functionare, CNSC a pronuntat decizii in cazul a 68.014 dosare, ceea ce a insemnat o medie lunara de aproximativ 351 de decizii pronuntate.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ness project
quadratum
concelex
leviatan
viarom
CDS
siniat
EDIT-Structural
strabag nivel 1
rigips
Ubitech
Acvatot 2019
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander