Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - NAI Romania: Numarul cladirilor verzi a depasit 1.000, la nivel national
NAI Romania: Numarul cladirilor verzi a depasit 1.000, la nivel national
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 18 Dec 2023 13:55
Criteriile ESG (Environment, Social, Governance) au devenit esentiale in evaluarea imobilelor, sporind cu cel putin 25% volumul de munca al evaluatorilor si este asteptat sa creasca si veniturile companiilor de evaluare, in conditiile in care indeplinirea acestor criterii a devenit decisiva pentru a asigura durabilitatea si performantele sectorului imobiliar si financiar, apreciaza Appraisal & Valuation, detinatoarea brandului NAI Romania & Moldova si emitent listat pe BVB (simbol: APP).
Pentru cumparatorii de imobile - atat companii, dar si din ce in ce mai multe persoane fizice - chiriasi, banci, fonduri de investitii, autoritati locale si alte parti interesate (stakeholders), factori ESG precum eficienta energetica si sustenabilitatea, conteaza tot mai mult, astfel ca o cladire nou construita sau o finantare bancara nu poate face abstractie de aceste exigente.
 
 
In prezent, din datele Appraisal & Valuation, peste 1.000 de imobile din Romania sunt cladiri verzi - BREEAM, LEED, DGNB, Green HOMES, WELL sau fara sistem de certificare - iar nicio cladire noua nu se mai construieste fara a se tine cont de, inca din fata de proiect, cel putin de standardul NZEB care a devenit obligatoriu din punct de vedere legislativ.
Potrivit reprezentantilor NAI Romania, in urmatorul deceniu, aproape toate imobilele comerciale si rezidentiale vor avea o certificare verde, iar multe dintre cele mai vechi vor fi renovate pentru a indeplini criteriile unei astfel de certificari. 
Proprietarii de imobile sunt constienti ca este nevoie sa-si asume impactul asupra mediului, iar evaluarea riscurilor de poluare a solului sau a inundarilor sunt parte integranta in rapoartele de evaluare. Gestionarea responsabila a consumului de apa, alegerea de materiale sustenabile in faza de constructie sau de renovare, minimizarea consumului energiei si utilizare de energie din surse regenerabile sunt masuri de care nimeni nu mai poate face abstractie in sectorul imobiliar.
Pe langa aceste criterii care tin de impactul asupra mediului, dezvoltatorii si proprietarii cladirilor tin seama si de alte criterii ESG fundamentale, precum: organizarea activitatii pe baza criteriilor de guvernanta corporativa, transparenta in raportare, gestionarea riscurilor si a reglementarilor, securitatea si bunastarea ocupantilor. Acestea sunt esentiale pentru mentinerea reputatiei pe piata fata de toate partile interesate, mai ales finantatori, care cauta investitii sustenabile.
 
 
"Factorii ESG au devenit un pilon esential pentru evaluarea imobilelor in Romania in procesul de finantare bancara. Rolul evaluatorului, cat si responsabilitatile sale au crescut considerabil, astfel ca lucram la identificarea celor mai bune solutii pentru cresterea onorariilor, in concordanta cu timpul de lucru si riscurile aferente. Cu toate ca volumul de munca in industria evaluarilor a crescut, ne-am asumat acest efort suplimentar, fiind convinsi ca implementarea criteriilor ESG va contribui la construirea unui viitor mai durabil si echitabil pentru toti", considera Andrei Botis, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).
NAI Romania indeamna actorii din piata sa adopte o atitudine proactiva la indeplinirea criteriilor ESG, subliniind beneficiile pe termen lung precum: (1) reducerea riscurilor (de mediu, de raspundere juridica, reputationale etc);  (2) imbunatatirea performantei financiare; (3) posibilitatea de a atrage investitii verzi; (4) cresterea reputatiei companiei; (5) conformitatea cu reglementarile (pana in 2030, toate companiile din Romania vor fi obligate sa faca raportari ESG); (6) sporirea atractivitatii pe piata muncii.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
viarom
CDS
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
rigips
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ness project
concelex
leviatan
siniat
theda mar
quadratum
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander