AFM sustine constructia a 26 de fabrici de reciclare cu fonduri de 675 milioane lei |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 14 Apr 2025 13:43 |
![]() "Cele 26 de fabrici de reciclare inseamna oportunitati reale pentru dezvoltarea infrastructurii de reciclare din Romania si contributie reala la atingerea tintelor de reciclare stabilite prin pachetul legislativ al economiei circulare. De asemenea, aceste fabrici de reciclare, care vor fi puse in functiune cu fonduri din PNRR, ne vor ajuta sa procesam resurse importante in Romania si sa cream alte mii de locuri de munca pe tot lantul economic", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
In cadrul Programului "Fabrici de reciclare" au fost depuse 140 de dosare pentru 144 de instalatii, cu o valoare de peste 2,88 miliarde lei din PNRR, echivalentul a peste 581,7 milioane de euro.
"Cererea crescuta din industrie si nevoia evidenta de investitii in acest sector ne arata ca Romania are un potential semnificativ in economia circulara. Vom continua sa sustinem aceasta directie strategica si avem in vedere extinderea programului pentru a sprijini si mai multi operatori economici in viitor. Reciclarea nu este doar o obligatie, ci o oportunitate pentru dezvoltare durabila si un viitor mai curat pentru toti", a transmis Florin Banica, presedintele AFM.
Alocarea financiara acordata prin PNRR pentru lucrarile destinate construirii instalatiilor de reciclare in cadrul programului este de 220 de milioane de euro (peste un miliard de lei).
Valoarea maxima eligibila a ajutorului de stat acordat in cadrul unui proiect este de 8,4 milioane de euro, iar valoarea minima eligibila care poate fi solicitata in cadrul proiectului se ridica la 500.000 de euro, intensitatea ajutorului de stat regional fiind de maximum 75%.
In cadrul programului, sunt solicitanti eligibili operatorii economici autorizati sa desfasoare cel putin una dintre activitatile corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
• 3821 - tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase;
• 3822 - tratarea si eliminarea deseurilor periculoase;
• 3832 - recuperarea materialelor reciclabile sortate;
• 3831 - demontarea (dezasamblarea) masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
• 3811 - colectarea deseurilor nepericuloase;
• 3812 - colectarea deseurilor periculoase.
Lista celor 26 de proiecte aprobate pentru finantare poate fi consultata aici.
|