Alex. Rogobete: Romania a atras toate fondurile PNRR pentru constructia de spitale |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 16 Oct 2024 14:37 |
Romania nu mai are niciun euro disponibil din creditele de angajament pentru Sanatate din PNRR, deoarece toate contractele prevazute in program au fost deja semnate, a declarat Alexandru Rogobete, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, la Profit Health.forum Editia a XIV-a.
"In ultimii trei ani de zile, pot spune ca s-au investit in sistemul de sanatate peste 12 miliarde de lei. Vorbim aici de fonduri, credite de angajament si bani concreti care au fost alocati spitalelor, unitatilor sanitare si autoritatilor locale, acolo unde a fost cazul. Contracte de finantare concrete au fost semnate si toate sunt in desfasurare. In momentul de fata, Ministerul Sanatatii gestioneaza peste 3.200 de contracte de finantare PNRR, pe toate palierele. (…) De exemplu, in Targu Mures s-a construit primul centru pentru copii. La cele trei spitale regionale (Iasi, Cluj, Timisoara) au inceput lucrarile anul trecut. In aceste cazuri, se construiesc noi structuri monobloc in curtile spitalelor existente, urmand ca activitatea sa fie mutata in cladirile noi din cele vechi, care vor fi ulterior reabilitate. Lucrarile sunt in desfasurare, iar unele proiecte sunt deja avansate. De exemplu, Spitalul Judetean din Bistrita va fi dat in folosinta in ianuarie anul viitor. Centrul de patologie cerebrovasculara din Cluj-Napoca se afla in plina desfasurare, iar centrul de arsi din Timisoara avanseaza, lucrandu-se deja la etajul 5, inclusiv la heliport. Spitalul de Reumatologie de la Marie Curie si alte spitale regionale sunt in diferite stadii de constructie. In plus, centrele de politrauma din Cluj, Brasov, Sibiu si Pitesti sunt intr-un stadiu avansat, unele fiind deja finalizate. 7 centre de radioterapie au fost date in folosinta anul trecut, iar ultimul dintre ele, la Ploiesti, urmeaza sa fie finalizat in curand", a declarat Alexandru Rogobete.
El admite ca au existat si situatii in care unele proiecte s-au blocat din cauza procedurilor, insa pana in prezent nu exista proiecte complet blocate, fara speranta de finalizare pana la termenul din iunie 2026.
"Unele proiecte au avansat mai bine, iar altele s-au impotmolit, dar gestionarea unui portofoliu de 3.200 de proiecte implica inevitabil si dificultati. Nici macar noi, la inceput, nu credeam ca aceste spitale se vor construi atat de rapid. Totusi, iata ca anul viitor vom avea spitale noi functionale. Este important sa nu existe blocaje, iar acolo unde ele apar, sa ajutam pentru deblocarea situatiilor", a precizat secretarul de stat.
Licitatiile pentru constructia celor trei spitale regionale de urgenta, din Cluj, Iasi si Craiova, conform datelor din SEAP, precizeaza la sursa de finantare Programul Sanatate 2021-2027, nu PNRR, atat pentru primele pachete de lucrari, care vizeaza organizarea de santier, cat si pentru pachetele 2, adica lucrarile majore de constructii.
|