Firmele care se retrag din est ar trebui sa gaseasca in Romania un mediu sigur |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 28 Mar 2022 12:59 |
In urma Adunarii Generale a Membrilor Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania) din data de 23 martie 2022, Consiliul Director al organizatiei pentru mandatul martie 2022-martie 2023 va avea urmatoarea componenta:
Presedinte: Ionut Simion, Partner, Clients & Markets Leader - PwC Romania;
Vice-Presedinti: Cristian Sporis, Vice-President, Head of Corporate Banking - Raiffeisen Bank Romania; Ionut Sas, VP of Tax, Payroll and Equity – UiPath; Trezorier: Alex Milcev, Tax & Law Leader Romania, Partner - EY Romania.
Membri: Mihaela Nadasan, Deputy CEO – Banca Transilvania; Jovan Radosavljevic, General Manager, - Coca-Cola HBC; Alexandru Reff, Country Managing Partner - Deloitte Romania; Andrei Alexandru Andreescu, CFO/ Managing Director - IBM Romania ; Ciprian Ladunca, Managing Partner – LCL Advisory; Alina Orban, - Microsoft Romania; Mihaela Stancu - General Counsel, Legal & Government Relations for P&G SEE, Procter & Gamble Romania; Roberto Musneci, Co-Founder & Senior Partner – Serban & Musneci Associates; Achilleas Kanaris, President & CEO - Vodafone Romania.
La debutul acestui mandat, Presedintele reconfirmat, Ionut Simion, a declarat: „Razboiul din tara vecina, pe care nimeni nu il anticipa in urma cu 1 an, ne face constienti ca pacea si libertatea au un pret pe care trebuie sa fim cu totii dispusi sa il platim. Ne asteptam la un impact asupra economiei Romaniei, astfel ca AmCham va urmari sa contribuie pe toate palierele pentru mentinerea unui climat investitional atractiv si pentru pozitionarea Romaniei ca un actor important in regiune. Vom sustine eforturile de prevenire a unor riscuri favorizate de conflictul actual, precum si gestionarea crizelor pre-existente - preturi la energie, materii prime, accelerarea inflatiei, la care s-a adaugat efortul pentru primirea si sprijinul pentru refugiatii ucraineni. Razboiul ruso-ucrainean a adus Romania in lumina reflectoarelor si avem din nou ocazia sa dovedim ca suntem un partener de incredere nu doar in materie de aparare, ci si cooperare economica si atragere de investitii. Speranta noastra este ca business-urile care se retrag din est, dar vor sa ramana in zona, vor gasi in Romania un mediu sigur, stabil si competitiv.”
Referitor la prioritatile Romaniei pe care AmCham va continua sa le urmareasca si sa le sustina, Vice-Presedintele Cristian Sporis a punctat: ”Sa nu uitam ca Romania are o foaie de parcurs trasata in PNRR si teme de facut pentru accederea in OECD. Vorbim de reforme si obiective prioritare, care nu au disparut, ci, din contra, unele dintre ele au devenit chiar mai urgente, fie ca vorbim de tranzitia la energia verde, de agricultura, de transformare digitala, sau de investitii in infrastructura.”
“Evenimentele din jurul Romaniei reseteaza din nou apetitul pentru investitiile in zona, si este vital ca Romania sa aiba o oferta articulata pentru a atrage investitii strategice, cu valoare adaugata mare, care sa contribuie la consolidarea economiei romanesti. Masurile de atragere a investitiilor trebuie neaparat cuplate cu crearea unui sistem educational bazat pe noile competente globale, pentru a forma un capital uman relevant pentru economia digitala, pentru a retine specialistii si pentru a integra talente din afara tarii in piata muncii din Romania”, a punctat Ionut Sas, Vice-Presedinte AmCham.
“Suntem recunoscatori membrilor care au raspuns fara intarziere apelurilor de sprijinire a vecinilor ucraineni care s-au refugiat de razboi in tara noastra, sau a celor ramasi in Ucraina. AmCham apreciaza eforturile mediului de afaceri pentru a facilita integrarea lucratorilor ucraineni in piata muncii din Romania si accesul copiilor la o forma de educatie”, a conchis Presedintele AmCham Ionut Simion.
|