Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - AMR: Marile orase au nevoie de circa 565 milioane euro pentru subventii la caldura
AMR: Marile orase au nevoie de circa 565 milioane euro pentru subventii la caldura
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 05 Nov 2021 12:06
Marile orase ale Romaniei ar avea nevoie de subventionarea agentului termic din aceasta iarna cu 2,8 miliarde lei (circa 565 de milioane de euro), potrivit unui calcul realizat de Asociatia Municipiilor din Romania (AMR). Lista include 27 de municipii, inclusiv Bucurestiul, care au, cumulat peste un milion de abonati persoane fizice la sistemul de termoficare, la care se adauga peste 11.000 de persoane juridice si aproape 2.500 de institutii publice. Din suma totala estimata necesara pentru subventii, circa 1,23 miliarde lei ar urma sa fie alocate din bugete locale si diferenta de 1,56 miliarde lei va fi solicitata de administratiile locale de la bugetul de stat.
Toate aceste calcule au fost incluse intr-un document directionat de AMR primului ministru Florin Citu si ministrului Finantelor, Dan Vilceanu. Asociatia Municipiilor din Romania si cei doi reprezentanti ai Guvernului au participat si la o intalnire ce a avut loc pe 1 noiembrie 2021 si in cadrul careia au avut loc discutii pentru identificarea unei solutii privind sustinerea functionarii sistemelor de termoficare din municipii, in iarna 2021-2022.
Cea mai mare suma este solicitata de municipiul Bucuresti, care ar avea nevoie de subventii totale estimate la 1,1 miliarde lei, din care 735 milioane de lei ar proveni de la bugetul local si 368 milioane de lei ar urma sa fie solicitate la Guvern. Sume importante sunt necesare si la Timisoara, oras ce se confrunta cu o criza pe fondul intrarii in insolventa a furnizorului local de agent termic. Timisoara ar avea, astfel, nevoie de subventii de peste 366 milioane de lei, din care municipalitatea poate acoperi numai 68,5 milioane de lei, diferenta de 297,5 milioane de lei urmand a fi solicitata de la bugetul de stat.
 
Este necesara elaborarea unui plan pe termen mediu si lung
In cadrul intalnirii ce a avut loc la 1 noiembrie, premierul Romaniei, Florin Citu, a subliniat necesitatea de a fi identificate solutii, chiar daca exista incertitudini in acest moment, referitoare la guvernare. De asemenea, chiar daca va fi depasita aceasta situatie cu masuri punctuale, primul ministru a adus in discutie necesitatea dezvoltarii unui plan pe termen mediu si lung, astfel incat sa fie prevenite astfel de situatii. Premierul a solicitat municipiilor informatii referitoare la strategiile acestora si a numarului de abonati la sistemele de termoficare, urmand a fi luata o decizie de comun acord privind alocarea fondurilor in raport cu aceste informatii.
Primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, vicepresedinte al AMR, a precizat ca situatia actuala a fost provocata de cresterea accelerata si brusca a preturilor la combustibil si ca este nevoie de forme de compensare a tuturor cresterilor, indiferent de combustibilul utilizat.
Dominic Fritz, primarul municipiului Timisoara, a evidentiat, la randul sau, problematica cash flow-ului, in contextul in care anumite companii solicita plata in avans, dar si problematica intervalului de timp in care vor intra banii. De asemenea, el a subliniat ca situatia preturilor diferite in UAT-uri reprezinta un aspect care trebuie luat in calcul in acordarea fondurilor.
Nicusor Dan, primarul Capitalei, a precizat ca trebuie efectuata distinctie intre primariile care asigura si serviciul de productie si intre cele care au doar serviciul de transport si distributie, si a subliniat ca doreste preluarea ELCEN pana la finalul anului in curs. Nicusor Dan a fost invitat la Guvern pentru a discuta problemele specifice ale municipiului Bucuresti.
 
Alte aspecte puse in discutie la intalnirea AMR
Ion Lungu, Prim-vicepresedinte AMR, Primar al municipiului Suceava:
● problematica acordarii certificatelor verzi in contextul utilizarii biomasei drept combustibil principal.
 
Ciprian Ciucu, Primar al Sectorului 6, a adus in discutie situatia in care se regaseste Sectorul 6 si dorinta de a participa la intalnirea Prim-ministrului cu Primarul General.
 
Calin Bibart, Primar al municipiului Arad:
● a sustinut necesitatea de a face o analiza a sumelor alocate anterior in vederea tratarii in mod egal a municipiilor;
● a adus in discutie problematica jucatorilor de pe piata referitor la contractele ferme si realizarea platilor.
 
Marius Screciu, Primar al municipiului Drobeta Turnu Severin:
● problema datoriilor din anii precedenti si necesitatea adoptarii unei strategii la nivel national pentru pastrarea sistemelor centralizate.
 
Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, Primar al municipiului Bacau:
● a prezentat situatia in care se afla municipiul Bacau, insa a subliniat problemele structurale cauzate de preturile de pe piata libera si cele reglementate pentru furnizarea de gaze in sistemul centralizat;
● problematica solicitarii platilor in avans in lipsa fondurilor necesare;
● necesitatea stimularii investitiilor;
● RomGAZ sa incheie contracte ferme la acelasi pret de furnizare a gazelor cu toate municipiile.
 
Florin Birta, Vicepresedinte AMR, Primar al municipiului Oradea:
● cea mai mare deficienta este lipsa cash flow-ului pentru achizitia de gaz, in contextul solicitarii platilor in avans;
● preturile diferite platite la RomGAZ de catre consumatori.
 
Premierul Romaniei, Florin Citu, a incheiat mentionand ca obiectivul Guvernului este de a nu lasa cetatenii fara caldura in aceasta iarna, asigurand primarii municipiilor de urmatoarele:
● alocarea resurselor din fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului;
● identificarea unui instrument de garantare a platilor;
● identificarea unor solutii in raport cu particularitatile care se regasesc in municipii;
● realizarea unei o intalniri cu AMR in urma informatiilor ce urmeaza a fi transmise.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
quadratum
BogArt
CDS
ness project
AED
SIGM
VEGO
SSAB
EDIT-Structural
noark
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
MAKITA
ELECTROGRUP
DRS
konsent
leviatan
viarom
Arduro
theda mar
rigips
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<